Finska vikens år 2014 har startat - Matti Vanhanen samlar en medborgardelegation för temaåret

Pressmeddelande 23-01-2013 kl. 12.00

Finland, Estland och Ryssland gör nu för första gången en omfattande gemensam undersökning av tillståndet i Finska viken och söker metoder för hur medborgarna och företagen tillsammans med forskarna kan förbättra havsmiljöns välmående.  Som avslutning på temaåret kommer en deklaration om Finska viken att sammanställas, i vilken beslutsfattarna i kuststaterna kring Finska viken som deltar i projektet förbinder sig till åtgärder för att främja hållbart utnyttjande av Finska viken.  En egen deklaration om Finska viken kommer också att göras av ungdomar.

Vi ska sköta om vårt gemensamma hav Finska viken

Finska vikens år 2014 som är gemensamt för Finland, Estland och Ryssland, är en överenskommelse mellan de ministerier i respektive land som ansvarar för miljöskyddet. Styrgruppen, som tillsatts i Finland, leds av kanslichef Hannele Pokka. ”Även om miljöministerierna har en koordinerande roll är flera områden av politiken i respektive land samt det ekonomiska livet och samhället involverade på ett omfattande sätt.  Dessutom har Finska vikens år 2014 en stark regional dimension och sträcker sig också till samarbetet mellan EU och Ryssland. Ett av målen är att stöda HELCOMs arbete i utredningen av Finska vikens särdrag.”

En medborgardelegation kommer att sammanställas för att fungera som bakgrundsorganisation. Till denna ska de finländska instanser som vill delta i genomförandet av Finska vikens år 2014 att inbjudas. Företagen är också allt aktivare med i miljösamarbetet.

“Det är meningen att bilda motsvarande grupper också i Ryssland och Estland”, berättar vd Matti Vanhanen vid Familjeföretagarnas förbund som har kallats att sköta uppgiften. “Frivilligverksamhet i ett så här stort projekt engagerar samhället på bred front”.  

Medborgardelegationen sammankommer för första gången i februari 2013. Till mötet inbjuds bland annat representanter från kuststäderna och -kommunerna, samfund, företag och representanter för medierna.

“Det är meningen att göra temaåret till ett omfattande evenemang för de människor som bor vid Finska vikens kust. För att temaåret ska lyckas behöver vi ett brett samarbete med både den offentliga och den privata sektorn. På så vis kan vi garantera ekonomiskt stöd och synlighet för temaåret”, påpekar koordinatorn Kai Myrberg vid Finlands miljöcentral.

Forskningssamarbete främjas

“Temaåret leder till att tillståndet i Finska viken kommer att undersökas allt intensivare i samarbete mellan Finland, Ryssland och Estland. Man kommer att bilda ett gemensamt uppföljningsnätverk för området som bättre än tidigare omfattar hela Finska viken”, berättar Kai Myrberg. “Vi vill för en så bred publik som möjligt förmedla de forskningsrön och den kunskap om praktiska åtgärder för att förbättra tillståndet i Finska viken som de tre länderna gemensamt kommer fram till. “

Det är meningen att de forskningsrön som samlas in under projektet Finska vikens år 2014 direkt ska kunna användas i miljöfostran. Det kommer att ordnas kurser, evenemang och exkursioner på olika håll vid Finska viken för såväl elever och lärare som för den stora allmänheten. Målet är att förmedla kunskap om praktiska åtgärder för att förbättra tillståndet i Finska viken i så bred omfattning som möjligt.

Som avslutning på temaåret avfattar experter från de tre länderna en deklaration för Finska viken som ska överlämnas till beslutsfattarna. I deklarationen förbinder sig kuststaterna att främja ett hållbart utnyttjande av Finska viken. Det är meningen att miljöministrarna från Ryssland, Estland och Finland ska underteckna deklarationen. Miljöministrarna har redan förbundit sig till att genomföra temaåret för Finska viken med ett gemensamt protokoll. I arbetet med deklarationen har förutom forskarna och beslutsfattarna också medborgardelegationen en viktig roll. De unga kommer också att avfatta en egen deklaration för Finska viken under året.

Bakgrundsorganisationens verksamhetsplaner presenterades på måndagen på havsforskningsfartyget Aranda, som inledde sin tre veckor långa vinteruppföljningsresa på Östersjön. Under färden samlar forskare från Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet också uppgifter om det aktuella tillståndet i Finska viken.

Mer information

Finska vikens år 2014

Ledande forskare Kai Myrberg, Finlands miljöcentral SYKE
Tfn 0505110078, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Arandas resa

Utvecklingschef Juha Flinkman, Finlands miljöcentral SYKE
Tfn 040 750 3911, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Målgrupp: