Sura sulfatjordars skador i vattendragen hotar att öka
Arealen av odlade sura sulfatjordar i Finland uppgår till 100 000 - 200 000 ha och de är koncentrerade i synnerhet till Södra Österbotten. Försurnings- och metallbelastningen som kommer från de här sura sulfatjordarna har märkbart försämrat älvars, sjöars och kustvattnens tillstånd. Miljöbelastningen hotar att öka ännu mera då klimatet förändras. I takt med klimatförändringen sker förändringar i avrinningsområdets hydrologi och processer i jordmånen, vilket kan öka miljöriskerna vid markanvändning. Speciellt oroar de s.k. geokemiska anomalierna, såsom jordmåns- och berggrundstyper som innehåller ovanligt höga tungmetallhalter. I gruvområden är problemen som metallanomalier innebär för odlingsväxter välkända, och deras sura, giftiga avrinningsvatten utgör ett betydande miljöhot i olika delar av världen. I vattendragen gäller de mest betydande miljöriskerna ofta oxidering av sulfider i metallhaltiga svavellager samt sällsynta översvämningar. Ett motsvarande miljöproblem utgör sura sulfatjordar hos oss.
I detta projekt, som hör till EU:s LIFE+ -program, söker man metoder för att förbättra de sura sulfatjordarnas vattenskydd. Inom projektet utvecklas metoder för att minska sura sulfatjordars miljöskador samt metoder för anpassning av markanvändning och vattenskydd till klimatförändringarna. En minskning av skadorna på vattendrag, fiskstammen och naturen förutsätter sammanställning av uppgifter gällande problemområden, utveckling av exponeringen för försurning och metaller, miljöriskernas karaktär och prioritetsområden samt vattenskyddsmetoder som står till buds och deras funktion i ett klimat som förändras. Projektet är mycket krävande eftersom en minskning av problemen förutsätter en ändring av torrläggningsmetoder och odlingsmetoder på åkermark i privat bruk. En minskning av miljöskadorna förutsätter en omfattande och engagerad process som strävar till kontroll över riskerna, och där man utöver naturvetenskapliga synvinklar även beaktar socioekonomiska faktorer.
Samarbete mellan sakkunniga och praktiska utövare
Catermass-projektets delprojekt producerar både internetbaserat och annat skriftlig material, seminarier, framtidsverkstäder samt förevisningar åt producenter, medborgare, forskare och beslutsfattare. Delprojekten behandlar följande:
-
Kartläggning och riskklassificering av sura sulfatjordar
-
Identifiering och förevisning av risker som gäller ytvattnens ekologiska tillstånd och fiskbestånden
-
Utveckling av metoder för att minska skadorna och anpassning av dem till jord- och skogsbruk i ett klimat som förändras
-
Bedömning av åtgärdskombinationernas socioekonomiska effekter och begränsningar
-
Förmedling av information gällande bästa miljöpraxis inom sura sulfatjordars vattenskydd i ett klimat som förändras
Kontaktpersoner
Projektchef: ledande forskare Kari-Matti Vuori, Finlands miljöcentral, tel. 040 5432227
Projektkoordinator: äldre forskare Juha Riihimäki, Finlands miljöcentral, tel. 040 5661672