Arandas forskningsresa på Östersjön: saltpulsen framskrider i södra Östersjön, Finska vikens och Bottenhavets fosforhalt högre än förra vintern

Pressmeddelande 13-02-2015 kl. 13.07

Tyngdpunkten i Arandas observationsresa denna vinter låg i uppföljningen av saltpulsen som strömmade in i Östersjön under årsskiftet. Pulsen har tillsvidare framskridit en sträcka på c. 200 km i södra Östersjön. ”Pulsen påverkar tillsvidare inte huvudbassängens djupvatten eller Finska vikens tillstånd”, berättar expeditionsledare Juha Flinkman.

Aranda anlände till Helsingfors från sin vinterobservationsresa lördagen den 7 februari. Resan täckte Finska viken, Rysslands territorialvatten medräknat, Östersjöns huvudbassäng, Bornholm- och Arkonabassängerna, Ålands hav, Bottenhavet, Kvarken, Bottenviken och Skärgårdshavet. Resans undersökningar koncentrerade sig på vattnets salthalt, syre- eller svavelvätehalterna och näringsämnena, i synnerhet de former av kväve och fosfor som är omedelbart tillgängliga för algerna, nämligen nitrat och fosfat.

Aranda

Det finns rikligt med fosfor i Finska viken, en algsommar är möjlig

Syrehalten i Finska vikens djup har tack vare omblandning blivit mycket bättre jämfört med sommaren och hösten i fjol, men är trots det något lägre än förra vintern. I ytskiktet finns i år något mindre nitratkväve än vintern 2014, men för fosfatfosfor är situationen omvänd. Fosfathalten i Finska vikens ytskikt har ökat jämfört med läget under vintern i fjol, eftersom fosfatet som strömmat från huvudbassängen in i djupet och frigjorts från botten har under den gångna våren, sommaren och början av hösten uppblandats i de övre vattenskikten som en följd av stormar. Näringssituationen möjliggör kraftigare blomningar av blågrönalger i Finska viken nästa sommar om väderförhållandena är lämpliga för uppkomsten av blomningar, dvs. det är tillräckligt lugnt och varmt.

Fosfathalterna vintern 2014 och vintern 2015

fostfathalt

Halterna av löst oorganiskt kväve på 15 meters djup, vintern 2014 och vintern 2015

Kväve

 Beräknade halter av sk. överskottsfosfor, vintern 2015

Överskottsfosfor

Saltpulsen syns i södra Östersjöns djup

Saltpulsen som kom från Nordsjön vid årsskiftet kan ses mycket bra i södra Östersjöns djup, Arkona- och Bornholmbassängerna. Salthalten i vattnet nära botten är ställvis nära 25 promille, och är överallt i dessa djup nu över 20 promille, medan den ännu förra vintern var 15 promille eller mindre. Syrehalten i vattnet nära botten, som i fjol redan hade hunnit bli svagare i Bornholmsbassängen under vintern och sommaren 2014 efter de mindre saltvattenspulserna, är nu mycket bra. Pulsvattnet som strömmar in i Östersjön är Nordsjöns saltiga och syrerika vatten.

Salthaltens språngskikt eller haloklin är för tillfället i Arkona- och Bornholmsbassängerna på 30 - 60 m:s djup och är mycket kraftig. ”Saltpulsen framskrider nu i Stolpe rännan mot djupet vid Gdansk och Gotlandsdjupet. Det tar dock ytterligare cirka ett halvt år innan pulsens tunga saltvatten når Gotlandsdjupet och andra djupa områden av Östersjöns huvudbassäng”, säger Juha Flinkman.

När saltvattnet fyller dessa djup skjuter det samtidigt framför sig det gamla, syrefria och mycket näringsrika djupvattnet. Detta vatten strömmar i sinom tid in i norra Östersjön och till och med i Finska viken, som inte har en tröskel vid mynningen som hindrar strömningen, som den gör i Bottniska viken. Då en uppblandning sker i ytskiktet kommer det att orsaka en ökning av trådalgerna och öka risken för blomningar av blågrönalger. Syrefattigt, näringsrikt vatten från huvudbassängen strömmar tidvis in i Finska viken också utan saltpulsens inverkan, till exempel på våren och sommaren 2014.

På grund av syrebristen som pågått en lång tid i djupvattnet är fosfatfosforreserven i Östersjöns huvudbassäng stor. I huvudbassängens ytskikt är halterna ungefär på samma nivå som på vintern 2014. På svenska kusten väster om Gotland, från vattnen utanför Stockholm till Ölands sydspets, är halten fosfatfosfor högre än förra vintern. Om det råkar bli en mycket varm sommar kan blomningarna av blågrönalger bli verkligen rikliga inom hela Östersjöns huvudbassäng.

Djupvattnets syrehalter vintern 2014 och vintern 2015

Syrehalter

Syreprofiler från Gotlandsdjupet till Bottenviken vintern 2014 och vintern 2015

syreprofil

Djupvattnets salthalter vintern 2014 och vintern 2015

salinitethalter

Profiler av salthalten från Gotlandsdjupet till Bottenviken vintern 2014 och vintern 2015

salinitethalter

Fosforhalten har ökat också i Ålands hav och Bottenhavet

Jämfört med förra vintern har fosforhalten ökat i ytskiktet i hela Ålands hav och Bottenhavet samt också i djupen i dessa havsområden. Syrehalten i Bottenhavets djup är ungefär på samma nivå som under de två föregående vintrarna. Enligt observationerna har syreläget i djupen försämrats under 2000-talet. 

Provtagningspunkter vinter 2015

provtagningspunkter

Ytterligare information

Utvecklingschef Juha Flinkman, SYKEs havscentrum, fornamn.efternamn@ymparisto.fi tfn 0295 251 115

Ledande forskare Kai Myrberg SYKEs havscentrum, fornamn.efternamn@ymparisto.fi tfn 050 511 0078

Kommunikations chef Sirpa Pellinen, SYKEfornamn.efternamn@ymparisto.fi tfn 040 740 2754


Målgrupp: