Hydrologisk översikt i slutet av april 2013: Flera isproppsöversvämningar orsakade omfattande skador, i Lappland väntas översvämningarna bli genomsnittliga eller något störr

Pressmeddelande 03-05-2013 kl. 0.00
  Pyhajoki_jaalohkareet_web_timo_yrjana.jpg.gif
 

 Bild: Timo Yrjänä

Den plötsliga ökningen i vattenföringen som orsakades av den snabba snösmältningen och regnen samt isen på älvarna som var starkare än normalt åstadkom exceptionellt många isproppar i april, vilka ledde till svåra översvämningar i vattendragen vid Bottniska vikens kust. De största problemen orsakades av isproppar i Loimijoki å i Vittis, i Lappfjärds å, i Kyro älv och i Kiminge älv, men man måste också lösa upp isproppar med hjälp av grävmaskiner och sprängningar i flera andra åar och älvar. ”I Södra Österbotten och i Österbotten steg svämvattnet exceptionellt högt. Senast motsvarande vattenstånd och vattenföringar uppmättes var våren 1984”, berättar hydrologen Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.

Översvämningsskadorna är omfattande eftersom byggnader blöttes ned såväl i Satakunta som i Södra och Norra Österbotten. Förutom många lokala vägar måste också riksvägar stängas av för trafik. I Kyro älv och i Lappo å måste man släppa ut vatten på invallningsområdena för att minska översvämningsskadorna, och vid Kyro älv hade översvämningssjön som bildats på invallningsområdet vuxit till närmare 3000 hektar innan man började pumpa vattnet tillbaka i älven. Tömningen av de översvämmade områdena fortsätter till mitten av maj.

Vårflödena i Lappland är fortfarande på väg, på andra håll i landet sjunker vattenföringen i vattendragen

Vattennivåerna i Simo och Kiminge älvar, som flödade över i slutet av april, är nu på väg att sjunka. I Kemi och Torne älvar stiger vattenföringen ännu. För första veckan i maj har det förutspåtts svalt väder och på andra håll i Lappland har vattenföringen slutat öka och börjar öka på nytt först när vädret blir varmare före mitten av maj. ”Vattenföringen i de lappländska älvarna förutspås nå sin topp från mitten av maj till början av juni. Översvämningen väntas där bli genomsnittlig eller något större”, förutspår ledande hydrologen Bertel Vehviläinen vid Finlands miljöcentral. På andra håll i Finland sjunker vattenföringen i åarna och älvarna under maj till typiska sommarflöden.

Vattennivån i de stora sjöarna i Insjöfinland har börjat stiga. Vattenståndet i exempelvis Päijänne, Kallavesi och Pielinen stiger med omkring en halv meter under maj månad. Vattenståndshöjningen i Saimen börjar plana ut och vattenståndet kommer att stiga med högst 10 cm ytterligare.

Mera (på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0400 148 603, fornamn.efternamn@miljo.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.p.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE, tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: