Vattentillståndet i slutet av januari 2014: Problem med kravis förekommer ännu ställvis, sjöisarna har blivit snabbt tjockare

Pressmeddelande 04-02-2014 kl. 10.30

Sulku_Kymijoki_JuhaAaltonen_23012014.jpg

Bild: Juha Aaltonen

Januari var regnfattig och med undantag av Lappland snöfattig, men översvämningar på grund av kravis orsakade problem i många åar och älvar allt från södra Finland till norra Österbotten.

”Det kan uppstå översvämningar på grund av kravis när flödena är tillräckligt stora, så att det trots den stränga kölden inte bildas ett istäcke, i synnerhet inte i forsavsnitten”, berättar hydrolog Jarkko Koskela vid Finlands miljöcentral. ”Då börjar det underkylda vattnet bilda kravis på åarnas och älvarnas botten, på stenarna, olika strukturer och undersidan av lugnvattenställenas istäcke. Denna kravis dämmer vattnet och får vattennivån att stiga i värsta fall t.o.m. mycket högt”, fortsätter Koskela.

Översvämningar bekämpades under januari på olika håll i landet bl.a. genom att spränga isproppar eller öppna dem med grävmaskiner. Trots bekämpningen blev flera strandstugor och -bastur våta.

 Den stränga kölden har främjat uppkomsten av isproppar, men den ledde också till att sjöarna i landets södra och mellersta delar äntligen frös. Eftersom snötäcket i dessa områden var mycket tunn, blev isen snabbt tjockare i sjöarna och var nästan helt kärnis.

”Älvarnas och bäckarnas isar är dock fortfarande på många ställen mycket förrädiska eftersom de stora flödena har hindrat isen från att bli jämnt tjockare. Det lönar sig inte att gå ut på älvars och åars isar alls i de övriga delarna av landet, och också i Lappland bör man vara försiktig”, varnar hydrolog Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.

Det varmare vädret har underlättat problemen med kravis, Saimens yta stiger fortfarande

Vädret har under de senaste dagarna blivit betydligt varmare och därmed har översvämningarna som orsakats av kravis sjunkit. På många ställen är den värsta situationen tillsvidare förbi, men åtminstone i Kajanaland kan man ännu denna vecka vara tvungen att fortsätta med bekämpningen av kravis vid de värsta ispropparna.

”Enligt prognosen torde temperaturen denna vecka förbli cirka noll varför det inte uppstår nya problem med kravis och de existerande underlättas ytterligare. I forsavsnitt som inte har istäcke kan det dock uppstå kravis när temperaturen nästa gång sjunker under 10 köldgrader”, berättar hydrolog Noora Veijalainen vid Finlands miljöcentral.

I Insjöfinland har vattenstånden i de största sjöarna slutat stiga, utom i Saimen, som stiger med ytterligare 5–15 cm före slutet av februari. Vattenståndet i Päijänne hålls under de närmaste veckorna nästan oförändrad. Vattenstånden i Kallavesi och Pielinen har börjat sjunka. Många stora sjöar frös till våröversvämningens vattenstånd med påföljden att bryggor och föremål som blivit på stranden på hösten kan ha frusit fast i isen.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Jarkko Koskela, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 307, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 302, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 731, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 446, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 731, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 732, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: