Kommunerna uppmuntras i en brevkampanj att trygga naturens mångfald

Pressmeddelande 06-04-2011 kl. 12.00

Bild: Katja Raatikainen

Miljöminister Paula Lehtomäki, bostadsminister Jan Vapaavuori, generaldirektören för Finlands Miljöcentral Lea Kauppi, social- och miljöminister Katrin Sjögren från Ålands landskapsregering och verkställande direktör för Finlands Kommunförbund Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma har närmat sig alla kommuner i Finland och på Åland med ett brev där man uppmuntrar kommunerna att trygga den mångfaldiga naturen i sina områden.

Målet med brevkampanjen är att få kommunerna och beslutsfattarna i kommunerna intresserade av att frivilligt värna om närnaturen. Den bästa lokala kännedomen om det egna områdets särdrag finns just i kommunerna. Naturen har en central plats i kommuninvånarnas dagliga välbefinnande och erbjuder därtill grunderna för en hållbar utveckling i samhället. Att ta hand om naturen innebär inte enbart att grunda skyddsområden, utan till exempel att slå gräset i kulturlandskap är en värdefull insats för att trygga naturens mångfald.

I anslutning till brevet skickade man också informationsblad, som innehåller information om utrotningshotade eller särskilt värdefulla naturtyper i kommunen eller dess närliggande omgivning. Brevet och informationsbladen skickades också till landskapsförbunden.

Idén till brevkampanjen har fåtts från Danmark, Sverige och Norge. I de övriga nordiska länderna har kampanjerna blivit väl emottagna och väckt livlig offentlig diskussion.

Enskilda åtgärder som främjar naturen bildar en del av genomförandet av konventionen om biologisk mångfald, som Finland skrev under 1992. Följande viktiga milstolpe är år 2020, eftersom utarmningen av naturen då ska ha stoppats i hela världen.  Det är kommunerna som har nycklarna till att ett centralt mål i konventionen uppnås: att kombinera planering av markanvändning och tryggandet av naturens mångfald samt hållbart användande i det dagliga beslutsfattandet.

www.miljo.fi/kommunernasnaturtyper

Ytterliga information:

Brevkampanjen: äldre expert Marja Pylvänäinen
Finlands miljöcentral (SYKE)
tel. 0400 148 688

Kommunernas naturtyper: projektchef Anne Raunio
Finlands miljöcentral (SYKE)
tel. 0400 148 690

Biodiversitetskonventionen:
konsultativ tjänsteman Marina von Weissenberg
miljöministeriet (YM)
tel. 050 3070 806

Elpost till ovannämnda: fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Ämne:
Målgrupp: