Hydrologisk översikt i slutet av augusti 2011: Vattenföringen stor i Mellersta Österbotten, grundvattenståndet lågt på många håll

Pressmeddelande 01-09-2011 kl. 0.00

Augusti var varmare än vanligt i hela landet och nederbörden varierade kring medelvärdet. Ställvis regnade det ovanligt mycket. Nederbörden var störst i Österbotten och landets mellersta och östra delar. Till följd av regnen steg vattenståndet och vattenföringen i sjöarna och vattendragen på dessa områden. I synnerhet i Mellersta Österbotten var vattenföringen stor och är det fortfarande. Vattenståndet i de största sjöarna i östra Finland är däremot fortfarande lågt. Grundvattenståndet var i augusti på många håll lägre än medelvärdet för tidpunkten men på de nederbördsrikaste områdena fylldes grundvattenreserverna. Ytvattnen var varmare än vanligt.

Nederbörd

Nederbörden i augusti varierade kring medelvärdet. Det var stora skillnader i månadsnederbörden mellan olika områden: på vissa håll var den under 40 mm och som störst 140 mm. Under lokala störtregn i bl.a. Helsingfors kom det mycket rikligt med vatten på bara några timmar. I augusti var nederbörden störst i Österbotten, Kymmene älvs övre lopp, östligaste delen av Finland, Kymmenedalen och huvudstadsregionen. Det regnade också mycket i norra Lappland i slutet av månaden.

Vattenstånd och vattenföring

Vattenståndet i de största sjöarna fortsatte att sjunka i långsam takt i augusti men i mindre sjöar och speciellt åar varierade vattenståndet på grund av de tidvisa rikliga regnen. I synnerhet i älvar och åar i Österbotten blev vattenföringen ovanligt stor för tidpunkten. Vattenföringen i augusti var som störst i Södra Österbotten kring den 10 augusti, längre norrut i slutet av månaden. Ännu i slutet av månaden var vattenytorna på många ställen i Österbotten högre än medelvärdet för tidpunkten. Vattenståndet i Lappajärvi var rentav 40 cm över medelvärdet. I många stora sjöar i östra Finland var vattenståndet i slutet av augusti fortfarande lägre än vanligt. Vattenståndet i Saimen och Pielinen var ovanligt lågt; skillnaden till medelvärdet för tidpunkten var nästan en halv meter. I övriga delar av landet låg ytorna huvudsakligen nära långtidsmedelvärdena för tidpunkten. Vattenföringen i de stora vattendragen varierade. Vattenföringen i Vuoksen var på grund av avtappning betydligt mindre än medelvärdet, och även i Kumo älv och Kemi älv var den mindre än vanligt. Vattenföringen i Kymmene älv var typisk för augusti och i Ule älv något större än medelvärdet. I största delen av åarna vid sydkusten var vattenföringen typisk för tidpunkten, dvs. liten.

Grundvattenstånd

Grundvattenståndet låg i augusti allmänt 20–40 cm under medelvärdet. I södra och östra Finland var ytorna 30–40 cm under medelvärdet för tidpunkten. Regnen i augusti fyllde på markvattenreserverna, i synnerhet i Österbotten och mellersta Finland där grundvattenståndet nu var 10–30 cm högre än medelvärdet för tidpunkten. Till följd av regnen senare i höst kommer bildningen av grundvatten att öka då avdunstningen minskar, och sommarens underskott i grundvattensreserverna kommer att fyllas.

Ytvattnets temperatur

I början av augusti var ytvattnen varmare än vanligt i hela landet men de hade redan börjat svalna. I mitten av månaden sjönk temperaturerna till typiska värden för tidpunkten. Det varma vädret i slutet av månaden höjde ytvattnens temperatur något. I slutet av augusti var ytvattentemperaturen i landets södra och mellersta delar 16–19 grader, i Kajanaland och Norra Österbotten 15–17 grader och i Lappland 11–15 grader. Värdena är några grader högre än medelvärdet, med andra ord förhållandevis höga för tidpunkten.

Prognos

Vattenföringen och vattenståndet steg ställvis i Mellersta Österbotten och Saarijärvi stråten och Kivijärvi på grund av rikliga regn. Marken på området är blöt och regnen avspeglas snabbt i vattendragen och sjöarna. Vattenståndet i sjöarna i mellersta Österbotten och Saarijärvistråten kommer att vara högre än vanligt i september. De små sjöarnas vattenstånd kan sjunka till närheten av medelvärdet på ett par veckor, de större sjöarnas ytor hålls på en högre nivå något längre. Lappajärvis vattenstånd ligger betydligt över medelvattenståndet och sjunker långsamt. Även vattenföringen i älvar och åar i Mellersta Österbotten kommer i början av september att vara tydligt större än vanligt. Regnen i slutet av augusti har ställvis orsakat översvämningar i tätorter i södra Finland. I vattensystemen har regnen främst fyllt markvattenunderskottet, men under de första dagarna av september kommer regnen också att orsaka större vattenföring i vattendragen på de nederbördsrikaste områdena.

De rikliga regnen i augusti har lett till att Pielinens, Lokkas och Porttipahtas vattenstånd har sjunkit långsamt. Vattenståndet kommer trots det att vara lägre än vanligt åtminstone i september. Vattenståndet i Päijänne, Enare träsk och sjöarna på Ule älvs avrinningsområde motsvarar medelvärdet för tidpunkten och förbli sannolikt ungefär på denna nivå under de närmaste veckorna.

På grund av det låga vattenståndet har avtappningen från Saimen minskats från och med den 20 juni, för att man ska kunna undvika att vattenståndet sjunker under den normalzon som anges i avtappningsstadgan för Saimen och Vuoksen. Enligt den nuvarande prognosen kommer Saimens yta fortfarande att ligga 40–50 cm under medelvärdet för tidpunkten i slutet av september. Vattenståndet kommer sannolikt att förbli inom normalzonen fram till slutet av september.

I Valkeakoski har man från och med sista veckan av juni minskat avtappningen från Mallasvesi. Avtappningen har minskats från normalnivån till 20 m3/s, för att Mallasvesis yta inte i slutet av sommaren ska understiga den normativa nivån 83,64 m (NN). Vattenståndet i Mallasvesi, Längelmävesi och Iso-Roine ligger 10–20 cm under medelvärdet för tidpunkten och kommer med den nuvarande avtappningen att förbli på nuvarande nivå de närmaste veckorna.

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Ledande Hydrolog Esko Kuusisto, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 821 9165, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Forskare Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Forskare Harri Myllyniemi, Finlands miljöcentral SYKE, tel. 040 861 7743, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: