Riksomfattande algöversikt 29.9.2011: I september rikligt med alger till havs, i sjöarna mindre än vanligt

Pressmeddelande 29-09-2011 kl. 0.00

Den riksomfattande alguppföljningen pågick ännu i september och visar att läget i sjöarna var bättre än vanligt i september. I havsområdena fanns det däremot ställvis mer alger än i vanligt. Den riksomfattande alginformationen upphör för denna sommar.

I september rikligt med alger här och där i havsområdena

Algläget i våra havsområden var huvudsakligen lugnt i september, även om det i våra södra havsområden tidvis observerades stora mängder blågrönalger. Vid Finska vikens och Skärgårdshavets kust har havsvattnets temperatur redan en längre tid varit högre än medelvärdet för tidpunkten, rentav 14–15 grader varmt. Detta kan leda till att det lokalt uppstår till och med rikliga blågrönalgsförekomster under de närmaste veckorna.

Få blågrönalgsblomningar i sjöarna i september

Det har förekommit färre blågrönalgsblomningar i sjöarna än i allmänhet i september. Ytterst riklig eller riklig algblomning har rapporterats endast från enstaka kontrollplatser. Ytvattnets temperatur är i landets södra och mellersta del 10–14 grader, i Kajanaland, Norra Österbotten och Lappland 7–10 grader. Värdena är huvudsakligen 1–2 grader högre än vanligt den här tiden av året.

Den riksomfattande alginformationen för i sommar har upphört

Veckouppföljningen av blågrönalger och alginformationen, som har skötts av Finlands miljöcentral, närings, trafik- och miljöcentralerna och Gränsbevakningsväsendet, upphör för det här året. I uppföljningen har deltagit miljö- och hälsovårdsmyndigheter, gränsbevakningens piloter och frivilliga medborgare. Observationerna har gjorts med blotta ögat varje vecka vid ca 280 kontrollplatser i insjöarna och vid 58 kontrollplatser i havsområdena. Uppgifterna från havsområdena grundar sig dessutom på observationer gjorda under gränsbevakningens flygningar och ombord på bevakningsfartyg samt på observationer från automatiska mätinstrument på handelsfartyg och på satellitbilder.

Algkarta 29.9.2011

Mer information

Riksomfattande alginformation

Östersjöportalen

Medborgarnas algobservationer

Havsområdet

  • Äldreorskare Antti Räike, Finlands miljöcentral SYKE, tfn. 0400 148 521, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Insjöarna

  • Specialforskare Marko Järvinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn. 0400 148 758, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: