Kan man avlägsna näringsämnen från haven genom att odla alger?

Pressmeddelande 06-10-2011 kl. 12.00

Algodling i Tvärminne. Foto: Milla Suutari,
Helsingfors Universitet

Finland miljöcentral (SYKE) utreder för tillfället om det är möjligt att minska näringsbelastningen i Östersjön genom att odla alger. Undersökningen om algodling är en del av det internationella SUBMARINER-projektet som undersöker nya användningssätt av havet. Med projektet försöker man hitta nya sätt att förena ekonomisk verksamhet med en förbättring av havets ekosystem.

SYKE:s havscentrum inledde i maj odlingsförsök av makroalger såsom grönslick. Då sänktes växtunderlag som tillverkats av nät och rep ned i havet vid Rimito och Tvärminne, som algerna i havet kan fästa sig vid och växa. När algerna växer binder de till sig näringsämnen i vattnet. När växtunderlaget tas bort från havet följer algvegetationen som fästs på underlaget med tillsammans med de näringsämnen som algerna bundit till sig, och vattnet rengörs lokalt.

Med odlingsförsöket av alger testar man under en period på två år om man med hjälp av makroalger kan avlägsna betydande mängder näringsämnen från havsvattnet och på så sätt regionalt minska följderna av övergödning. Underlag har placerats ut både i närheten av fiskodlingsområden och i rena havsområden. Den insamlade mängden alger analyseras noggrant, så att man kan ta reda på om algerna kan användas för energiproduktion eller andra nyttiga ändamål.

I SUBMARINER-projektet ingår även en annan studie, där SYKE undersöker om det är möjligt att odla mikroskopiska planktonalger i kommunala avloppsvatten. I sådana fall skulle algerna tillgodogöra sig näringsämnena i avloppsvattnet. Odlingsförsöken som inleds i oktober utförs på SYKE:s försöksstation i Finno i Esbo. Möjligheterna att använda planktonalger för energiproduktion har undersökts vid SYKE sedan 2008.

I SUBMARINER-projektet deltar alla länder som gränsar till Östersjön förutom Ryssland. I andra länder undersöker man bland annat avlägsnande av näringsämnen med hjälp av musslor och genom att samla vass, samt vågenergi och användning av vindparker även för andra ändamål. SYKE är den enda finländska deltagaren i projektet. Projektet finansieras i huvudsak av EU:s Östersjöprogram, med vilket man försöker att stärka ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart Östersjöområde.

Mer information:

http://www.submariner-project.eu/

Specialforskare Jukka Seppälä, SYKE:s havscentrum, tfn 040 182 3316
förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Informationschef Sirpa Pellinen, Finlands miljöcentral (SYKE), tfn 040 740 2754


Ämne:
Målgrupp: