Sanering av råtallolja har slutats på havsområdena - råtallolja förväntas inte flyta in på kustområdena på flera dagar

Pressmeddelande 30-12-2011 kl. 19.43

 

Oljebekämpningsfartygen Louhi och Linja har slutat saneringen av råtallolja på havsområdena. Louhi arbetade på havet på fredag eftermiddag, men uppsamlingen var inte tillräckligt effektiv efter som oljan förekom i små fläckar otät på ett 25 m2 stort område. Gränsbevakningsväsendets helikopter kommer att flyga över områden i morgon och nästa vecka SYKE fortsätter att följa situationen med hjälp av Gränsbevakningsväsendets rutinmässiga övervakningsflyg.

Oljeolyckan inträffade på tisdagen för en vecka sedan då 800 ton råtallolja läckte ut i havet från en svensk träförädlingsanläggning nära Söderhamn. Av denna mängd har svenska myndigheter hittills samlat upp cirka 370 ton olja. Sverige frågade efter Finlands möjlighet att hjälpa i bekämpningsarbete 22.12. men begär inte officiellt om hjälp. Finlands myndigheter kan inte starta bekämpningsarbete utan officiell begäran.

Stormarna på havsområdena har rört om och löst upp råtalloljebältet i mindre fläckar. En del av oljan har sannolikt också sjunkit under ytan.

Det är svårt att förutspå hur oljefläckarna sprider sig, eftersom vindarna och vattenströmmarna för oljan fram och åter. Det kommer emellertid att ta flera dagar, eventuellt flera veckor innan råtalloljan når in till de finska kustområdena. Om tallolja flyter in till kusten kommer den sannolikt inte längre att driva in som stora flak utan som enskilda fläckar. På grund av de växlande vindarna kan man inte förutspå var och när eventuella enskilda oljefläckar och klumpar kan dyka upp. Det är möjligt att oljan kan under kommande veckor flyta på andra ställena än man tidigare förutspådde.

Bältet av råtallolja kunde ha medfört en storolycka

Utsläppet av råtallolja i havet i Söderhamn i Sverige uppgick till 800 ton, vilket motsvarar ca 20 fullt lastade tankbilar eller 5600 tunnor. När bekämpningsberedskapen inleddes bedömdes det att ca 600 ton råtallolja skulle komma att driva in mot Finland. Ett stort råtalloljebälte på väg mot Finlands kust innebar ett betydande hot om storolycka. Om olyckan hade varit ett faktum skulle det ha rört sig om en av de största oljeolyckorna på finskt vattenområde. I den näst största oljeolyckan på finskt vattenområdet, som inträffade när Ms Antonio Gramsci körde på grund år 1987, rann ca 650 ton olja ut i havet.

Finland satt igång bekämpningsberedskapen på julafton när det kom fram att bältet av råtallolja var på väg mot Finland.

Oljebekämpningsfartygen Louhi och Linja far ut till havet mot det förutspådde spridningsområdet, men stormarna hindrade både tillträdet till området och bekämpningsaktiviteter under många dagar.

Enligt finska myndigheters observationer var bältet av olja cirka 100 km2 som störst. Ändamålet var att bekämpa oljan på havet efter som det är både många gånger svårare och dyrare samla in oljan på land.

Råtallolja är mest skadlig till fåglar, fisk och fiskenäring, både till yrkesfiskare och fiskodling. Oljan kan också smutsa ner kustremsan. I området finns också produktionsanläggningar som använder havsvatten i sin verksamhet.

Anmäla dina observationer av råtallolja till räddningsmyndigheter

Den som får syn på eventuella råtalloljeflak i fisknät, fåglar eller någon annanstans, ska underrätta det närmaste räddningsverket om detta.
I synnerhet för fåglar kan en enda oljefläck vara skadlig, eftersom den kan medföra hypotermi och leda till att fågeln dör. Av denna orsak bör eventuella oljebefläckade fåglar rapporteras till räddningsmyndigheterna, och den som hittar fågeln ska gärna själv stanna kvar på platsen för att invänta myndigheterna. Råtallolja är giftig och det krävs skyddning och expertis i hantering av oljan. Hudkontakt bör undvikas för att det kan förorsaka allergiska reaktioner.

En finskspråkig webbsida för uppföljning av oljeolyckan finns på adressen

Mera information på svenska

Specialsakkunnige
Magnus Nyström
Miljöministeriet
tfn 040 543 9743
fornamn.efternamn@ymparisto.fi

 


Ämne:
Målgrupp: