Hydrologisk översikt i slutet av december 2011: Sjöisarna ovanligt tunna, högflöden i södra och sydvästra Finlands vattendrag

Pressmeddelande 03-01-2012 kl. 0.00

Isarna i Lappland är mycket tunna för tidpunkten, och i södra Finland har de stora sjöarna inte ännu frusit till. Hydrolog Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral varnar för de ovanligt tunna isarna: "Vid många av observationsställena i Lappland har isarna aldrig tidigare varit så här tunna vid årsskiftet."

Vädret i december var ovanligt regnigt och milt, vilket ledde till att vattennivån i vattendrag vid syd- och sydvästkusten steg mycket högt för tidpunkten. "Dylika högflöden under vintern är trots allt inte helt exceptionella. Motsvarande värden i december uppmättes senast vid sydkusten år 2007", berättar hydrolog Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.

Vattenståndet i flera åar överskred medelvärdet för vårflödet. I många åar var vinterflödet nästan lika kraftigt som vårflödet i våras, ställvis rentav större. På många håll svämmade vatten över på åkrar samt hindrade vägtrafik, och översvämningsvattnen sökte sig ställvis in i sommarstugor.

Fler stormskador på grund av avsaknaden av tjäle

Markens ytnära skikt är mättat av vatten till följd av det milda och regniga vädret i landets södra och mellersta del, och därför har inget tjälskikt kunnat uppstå på dessa områden. Skogsdrivningen har försvårats betydligt av att markens bärkraft är så dålig. Hydrogeolog Mirjam Orvomaa vid Finlands miljöcentral berättar att avsaknaden av tjäle också ledde till att det uppstod fler stormskador under julhelgen.

Vattenståndet ökar fortfarande i sjöar i södra Finland

"Vattenståndet i de stora sjöarna i landets södra och mellersta del fortsätter att stiga ännu i början av januari till följd av det regniga och varmare vädret", säger ledande hydrolog Bertel Vehviläinen. Till de här stora sjöarna hör bl.a. Lojo sjö, Pyhäjärvi i Säkylä, Päijänne, Puulavesi, Saimen, Kuolimo, Näsijärvi och Tarjanne. Det har förutspåtts varmare väder till de närmaste dagarna, vilket åter kommer att öka vattenföringen i åar och älvar i södra och sydvästra Finland. Vattenföringen kommer dock att minska mot slutet av veckan då vädret blir kallare.

Vattenståndet i Lojo sjö kommer att stiga med ca 5 cm under de närmaste dagarna, vilket kan leda till att vatten svämmar över på vägar och in i byggnader. Pyhäjärvi i Säkylä kommer att stiga med ca 5 cm, dvs. till övre regleringsgränsen.

Vattenståndet i Kumo älv förutspås stiga i Björneborg under de närmaste dagarna med 10–25 cm till nivån 1,10–1,25 m (N60) på grund av att havsvattennivån stiger. Detta kommer dock inte att orsaka översvämningsskador. Vattenföringen i Kumo älv kommer under den kommande veckan sannolikt att vara på ungefär samma nivå som nu.

Vattenståndet i Puulavesi vid Mäntyharjustråten i Kymmene älvs vattendrag kommer ännu att stiga ca 5 cm. Vattenföringen i Kymmene älv kommer att förbli på ungefär samma nivå som nu eller öka något, och då vädret blir kallare kommer det senare att finnas en risk för översvämningar som beror på kravisproppar. I januari när vädret kallnar är problem med kravis att vänta också i andra delar av södra Finland och Österbotten: kravis uppstår då vattenföringen är stor och det inte kan bildas något istäcke.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 148 545, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: