Hydrologisk översikt i slutet av mars 2012: Kallare väder satte stopp för snösmältningen och vårflödet, isarna redan svaga

Pressmeddelande 03-04-2012 kl. 0.00

Bild: Johanna Korhonen

Vårflödet kommer att nå sin kulmen vid sydkusten och i Södra Österbotten i mitten eller slutet av april, för att vädret åter blivit kallare. Enligt prognoserna blir flödestopparna i många vattendrag mindre än förra våren. Sjöisarna i landets södra och västra delar är ställvis i farligt svaga. I norr och öster finns det ännu rikligt med snö, och på de snörikaste områdena bör i synnerhet ägarna till stora hallar följa med snölasten på taken.

Det varma vårvädret satte fart på snösmältningen i västra delen av landet innan vädret åter blev kallare. "På grund av det varierande vädret har snön smultit i etapper, men mellan Åbo och Björneborg har snön smultit bort nästan helt", berättar hydrolog Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.  

Sjöisarna är svaga i landets södra och västra del. Även i landets östra och mellersta del börjar isarna bli svagare. "Isarna blir ovanligt snabbt svagare särskilt på ställen där snön smultit bort och isens mörka yta absorberar solstrålning effektivt. På våren kan is som är tiotals centimeter tjock men som huvudsakligen består av "ispinnar" ge vika under fötterna", varnar hydrolog Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral. Åarnas och älvarnas isar är mycket svaga i hela landet, även i Lappland.

Vårflödet skjuts framåt av det kalla vädret

Vattenföringen i åar och älvar vid sydkusten och i Södra Österbotten har minskat i och med att vädret blivit kallare. Det kyliga vädret och minskningen av vattenföringen förutspås fortsätta åtminstone över påsken. "Enligt prognoserna kommer en andra flödestopp att infalla i mitten eller slutet av april och den är troligen större än vad den första var", säger ledande hydrolog Bertel Vehviläinen. Då vårflödet nu fördelats på två olika tidpunkter, blir flödestopparna i flera vattendrag sannolikt mindre än de största flödena förra våren.

Den andra flödestoppen i mindre vattendrag i sydvästra Finland kommer att vara av samma storleksklass eller mindre än den första. I Kumo älvs huvudfåra kommer vårens största flödestopp enligt prognosen att infalla om ett par till tre veckor och vara av samma storlek eller något mindre än vanligt. Kymmene älvs ovanligt stora vattenföring kommer att vara stor under hela april på grund av avtappningen från Päijänne och smältvattnen. Vattenståndet i Päijänne, Saimen, Pielinen och Ule träsk kommer att stiga under våren och juni till den normala sommarnivån, i Iso-Längelmävesi kommer vattenståndet att bli högre än vanligt. Vattenståndet i Puula, som varit högt hela vintern, väntas stiga under våren 10–25 cm från nivån i dag dvs. till samma nivå som det var i januari.

I Mellersta Österbotten och norrut därifrån har inte vårflödet ens kommit i gång ännu. I södra Lappland och Norra Österbotten finns det ställvis mer snö än vanligt vid den här tidpunkten, så vårflödena kan bli kraftigare än vanligt men deras storlek är beroende av vädret i slutet av våren och speciellt under snösmältningen. Fastän isarna är tunna är det möjligt att det uppstår isproppar. Om man får normalt vårväder infaller vårflödet i Mellersta och Norra Österbotten vid månadsskiftet april-maj, i Lappland först i maj. Vattenståndet i Enare träsk kommer att sjunka ännu i april.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Esko Kuusisto, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 831 9165, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 148 545, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: