Hydrologisk översikt i slutet av maj 2012: Vattenytorna exceptionellt höga i Insjöfinland, vattenföringen i Lappland minskar

Pressmeddelande 01-06-2012 kl. 0.00

Bild: Inka Jakkila

Vattenståndet i flera stora sjöar är exceptionellt högt, i synnerhet i Kymmene älvs och Vuoksens vattensystem. Av de stora sjöarna har bl.a. Kallavesi, Pielinen, Keitele och Puulavesi ovanligt högt vattenstånd för tillfället. Så här högt har vattenytan inte legat i Keitele och Kallavesi på över 20 år och i Puulavesi på över 30 år. På de här områdena har nederbörden för de senaste sex månaderna uppnått mer eller mindre rekordvärden. ”I stora delar av landets södra och mellersta delar har nederbörden varit en tredjedel större än under perioden december-maj i allmänhet. Även slutet av förra året var regnigt, och flera sjöars ytor stod högt när vintern anlände”, berättar hydrolog Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.

Översvämningarna i Lappland håller på att ge med sig, och på de flesta områden minskar vattenföringen. Översvämningsvattnen bröt vägförbindelser, for i väg med bryggor och andra föremål och tog sig in i ett antal byggnader. Det uppstod inga större skador trots att läget verkade hotande. Exempelvis i Kittilä vid Ounasjoki överskred översvämningsvattnen skadegränsen med några centimeter. Även i Kemi älv, Torne älv och Ivalo älv var vattenföringen mycket stor.

Vattenståndet högt i de stora sjöarna i juni, i Saimen fortsätter vattenståndet att stiga

Saimens vattenstånd kommer att stiga tämligen snabbt i juni, eftersom ytorna i sjöar ovanför Saimen ligger ovanligt högt och väderprognoserna lovar regn till början av juni. Enligt prognosen kommer Saimens yta att stiga 15–30 cm före slutet av juni, vilket betyder att vattenståndet kommer att vara 35–50 cm högre än medelvärdet för tidpunkten. ”Om det regnar rikligt i juni, kommer vattenståndet i slutet av juni att ligga mycket nära målzonens övre gräns. Det här är möjligt om månadsnederbörden på Vuoksens avrinningsområde uppgår till ca 100 mm”, konstaterar hydrolog Juho Jakkila vid Finlands miljöcentral. Väderprognosen för de följande tio dygnen förutspår en nederbörd på 20–50 mm på det här området.

Vattenståndet i de stora sjöarna Keitele, Pielinen och Päijänne förutspås stiga ännu 5–10 cm före mitten av juni. Om det inte förekommer ovanligt kraftiga regn, kommer vattenståndet inte att stiga mer än 10 cm under hela juni. Pielinens yta stannar sannolikt under maximivärdet 94,55 (NN-nivå) från augusti 2004. Vattenståndet i Kallavesi och Puulavesi håller sakta på att sjunka. Utöver de här sjöarna kommer vattenståndet i juni att vara högre än vanligt i många andra sjöar i Insjöfinland, såsom Lappajärvi, Lestijärvi och Pyhäjokis Pyhäjärvi i Mellersta Österbotten.

Vattenföringen i åar och älvar i södra och västra Finland samt Österbotten har sjunkit till de för sommaren typiska värdena. De till veckoslutet lovade rikliga regnen kommer dock att höja vattenföringen i Södra och Mellersta Österbotten. I Norra Österbottens vattendrag fortsätter den däremot att minska.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Juho Jakkila, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 560, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: