Den första identifieringsboken för Östersjöns främmande arter publicerades

Pressmeddelande 19-06-2012 kl. 12.00

SYKE och Vilt- och fiskeriforskningsinstitut meddelar

Ullhandskrabba
Bild: Essi Keskinen

En handbok för identifiering av främmande arter finns nu tillgänglig på finska. Den omfattar en stor del av de främmande arter som påträffats i Finlands havsområden. Förhoppningen är att handboken underlättar identifieringen och anmälningen av arter till forskarna, eftersom de främmande arterna som påträffas längs kusten sällan upptäcks i miljöövervakningarna. Separata undersökningar och observationer från publiken är därför viktiga och ibland det enda sättet att få information om dessa arter.

"Man kan stöta på främmande arter till exempel när man åker båt, dyker, fiskar eller när man annars studerar livet nedanför strandlinjen. Stora arter, till exempel kräftor, kan man identifiera med blotta ögat, men i synnerhet när det gäller små ryggradslösa djur behöver man oftast mikroskop", säger forskare Reetta Ljungberg vid SYKE, en av handbokens författare.

Handboken gavs ut gemensamt av Finlands miljöcentral och SYKE och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet VVFI.

Anmäl dina observationer per e-blankett

Observationer av främmande arter kan anmälas på VVFI:s och SYKE:s gemensamma blankett som finns på adressen http://www.riistakala.info/vieraslajit/index.php

Tiotals främmande arter har vandrat in i Östersjön

De främmande arterna är arter som inte hör till ett visst område och som genom människans aktiviteter har vandrat från ett havsområde till ett annat. Från 1800-talet till början av detta årtusende har fler än 100 främmande arter vandrat in i Östersjön, av vilka 70 har kommit för att stanna i vårt hav.

”Expansionen av sjö- och kanaltrafiken har på ett påtagligt sätt ökat vandringen av arter till nya områden. De främmande arterna kommer vanligen i fartygens ballastvattentankar eller fästade vid skrovet. Längs Finlands kuster lever idag permanent mer än 20 främmande arter ", konstaterar specialforskare Maiju Lehtiniemi vid SYKE.

Lär dig arterna med hjälp handboken

Östersjön har fått främmande arter som hör till många olika organismgrupper. Deras riklighet, spridning och effekter på våra kuster varierar från en art till en annan.

Den publicerade handboken täcker både främmande djur och växter: blötdjur, brackvattensmyggor, djurplankton, den grunda strandzonens kräftdjur, kammaneter samt en ny kransalg och kärlväxterna. En handbok för identifiering av fiskar publiceras senare.

Identifieringshandboken innehåller inte främmande arter från följande grupper: nässel- och mossdjur, dinoflagellater eller maskar, eftersom det är mycket utmanande och till och med omöjigt att identifiera dessa på basen av morfologin.

”Förutom de arter som redan har påträffats i Finland täcker handboken arter som man tror kan sprida sig till Finland från andra delar av Östersjön eller till och med från längre avstånd”, konstaterar forskare Reetta Ljungberg.

Handboken beskriver totalt 38 arter. Den är skriven för att publiceras på webben och man kan bläddra i den och ladda den i delar.

Mer information:

Specialforskare Maiju Lehtiniemi,
SYKE:s havscentrum, tfn 040 7255 085

Forskare Lauri Urho,
Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, 
tfn 040 014 3049


Målgrupp: