Hydrologisk översikt i slutet av juli 2012: Vattenståndet högt i sjöar i landets mellersta och södra del, vattnen blev varmare till följd av hettan

Pressmeddelande 01-08-2012 kl. 0.00

Bild: Marita Björkström

Vattenståndet i de stora sjöarna i Insjöfinland och Ule älvs vattensystem är ovanligt högt till följd av de exceptionellt rikliga regnen. På många håll har rekordet för tidpunkten nästan överskridits. Ytorna är speciellt höga i de stora, oreglerade sjöarna, såsom Pielinen, Konnevesi, Keitele och Saimen. Vattenståndet är mycket högt för tidpunkten även i de reglerade sjöarna Päijänne och Ule träsk trots kraftig avtappning.

Vattenståndet i Saimen är över en halv meter högre än medelvärdet för tidpunkten, och den ytterligare avtappning som inleddes i början av juli utökades ytterligare denna vecka för att bromsa upp vattenståndets höjning. I normalfall bestäms utströmningen från Saimen enligt den naturliga avbördningskurvan men i exceptionella fall görs avsteg från detta. Saimens yta har under de senaste 30 åren legat så här högt endast två gånger, nämligen sommaren 1983 och vintern 2009.

Badvattnens temperatur nådde sommarens maximivärden tack vare hettan

Sjöarnas vatten var något svalare är normalt för tidpunkten under merparten av juli. I slutet av juli uppnådde dock temperaturen för sommaren typiska värden på grund av hettan, med undantag av vattnen i nordligaste Lappland. I slutet av månaden var ytvattnets temperatur i landets mellersta och södra delar 19–23 grader. Värdena ligger något högre eller nära medelvärdet för tidpunkten. Vattnen i Lappland var klart svalare än vanligt under hela juli.

"De högsta värdena för ytvattentemperaturen denna sommar mättes i landets södra och mellersta delar i slutet av juli. Vattnen kommer så småningom att kallna igen, om inte hettan återkommer ännu i augusti", berättar hydrolog Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral.

Vattenytorna i de stora sjöarna i Insjöfinland ännu länge på hög nivå

Vattenståndet i de stora sjöarna i landets mellersta och södra delar kommer att ligga mycket högt ännu under flera månader. "Trots ytterligare avtappning förutspås Saimens vattenstånd stiga beroende av nederbörden 5–15 cm i augusti", säger äldre forskare Ari Koistinen vid Finlands miljöcentral. Pielinens och Kallavesis vattenstånd kommer snart att börja sjunka och de förutspås sjunka med 10–20 cm i augusti. "De ovanligt höga ytorna gör att utströmningen ur sjöarna förblir stor och leder också till att tillflödet till Saimen kommer att vara mycket stort åtminstone fram till början av vintern", tillägger Koistinen.

Vattenståndet i de stora sjöarna i norra delen av Kymmene älvs vattensystem, t.ex. Keitele, Konnevesi, Pielavesi och Nilakka, börjar också småningom minska. Sjöarna kommer att sjunka med 5–15 cm i augusti om nederbördsmängden är någorlunda normal. Vattenståndet i de flesta andra oreglerade sjöar i Insjöfinland kommer också att sjunka i någon mån i augusti. Däremot kommer Päijännes yta sannolikt att vara på ungefär samma nivå som nu. På grund av kraftig avtappning via Kalkkinen kommer vattenföringen i Kymmene att ligga nära översvämningsgränsen och stora förändringar i läget är inte att vänta under de närmaste veckorna.

Riklig nederbörd har förutspåtts främst till Lappland i början av augusti. Vattenståndet i Enare träsk kommer följaktligen att vara ungefär på nuvarande, för tidpunkten rätt höga nivå under augusti, trots den rätt stora avtappningen via Kaitakoski. Vattenföringen i åar och älvar i Österbotten och vid sydkusten kommer mycket sannolikt att vara liten även i fortsättningen.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Äldre forskare Ari Koistinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 861 7724, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Äldre forskare Ari Koistinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 861 7724, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Miia Smolander, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 673 4437, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: