Hydrologisk översikt i slutet av oktober 2012: Vattenståndet i stora sjöar högt, vattenföringen vid syd- och västkusten ökar

Pressmeddelande 01-11-2012 kl. 0.00

 Bild: Riku Lumiaro

Som en följd av den regniga hösten är vattenståndet i de stora sjöarna mycket högt, i synnerhet i landets östra och mellersta delar. Detta år har varit det regnigaste i Insjöfinland under en observationsperiod på hundra år. Päijännes vattenstånd har börjat stiga på grund av de kraftiga regnen, och det ligger nu 40 cm högre än medelvärdet för tidpunkten. Man har ökat avtappningen via Kalkkinens regleringsdamm, och vattenföringen i Kymmene älvs huvudfåra har stigit till över 500 kubikmeter per sekund. Vattenföringen vid översvämningsgränsen är 480 m3/s.

”Vattenföringen i Kymmene älv kommer att vara mycket stor åtminstone fram till årsskiftet. Om det blir hård köld och det så bildas kravis, kan översvämningsproblemen förvärras ytterligare”, förutspår ledande hydrolog Bertel Vehviläinen vid Finlands miljöcentral. 

De rikliga regnen i mitten av oktober på Vuoksens avrinningsområde ledde till att Kallavesis yta nästan nådde regleringsgränsen, och vattenståndet kommer enligt prognoserna att stiga ytterligare 5–10 cm i november. Även Pielinens och Saimens vattenstånd är nu högre än det har varit under den här årstiden på över 20 år. Pielinens vattenstånd kommer under november månad att vara på ungefär samma nivå som nu. Saimens yta kan stiga 5–15 cm i november beroende på nederbörden och tidpunkten för vinterns ankomst.

I början av november kommer vattenföringen i vattendrag vid västkusten och i Södra Österbotten att öka till följd av regn och snösmältning. Regnen leder till att vattenföringen i små vattendrag vid sydkusten ökar snabbt. Risken för översvämningar är aktuell under hela november om vädret också i fortsättningen är milt och regnigt.

I början av oktober stor höstöversvämning i Österbotten och Satakunta

I början av oktober drabbades Österbotten och norra delen av Satakunta av ovanligt kraftiga översvämningar. I många älvar och åar slog vattennivån nya rekord. Vattnen steg snabbt, eftersom marken var blöt från förut och höll inte alls tillbaka regnvatten. Nederbörden uppgick till långt över 100 mm på ett par dygn. Översvämningsskadorna blev stora. Tiotals byggnader blev våta, tusentals hektar åker täcktes av vatten och vägar stängdes av för flera dagar. Enligt en preliminär bedömning uppgår översvämningsskadorna till minst 6 miljoner euro.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Esko Kuusisto, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn  040 831 9165, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Juho Jakkila, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 560, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: