Hydrologisk översikt i slutet av november 2012: Vattenståndet högt i stora sjöar i östra och mellersta Finland, kölden ökar risken för kravis

Pressmeddelande 04-12-2012 kl. 0.00

 Bild: Esko Kuusisto

Vattenståndet i Saimen, Pielinen och Kallavesi i Vuoksens vattendrag är nu högre än det varit på över 20 år under den här tiden av året. Saimens vattenstånd är nu 80 cm högre än vanligt och ligger nästan 30 cm ovanför den övre gränsen för den så kallade normalzonen. Vattenståndet steg under november 10 cm på grund av det milda och regniga vädret. Utan den överlopps avtappning som gjorts skulle Saimens yta ligga 30 cm högre än den gör nu. Enligt prognosen kommer vattenståndet att sakta börja sjunka när vädret blir kyligare, uppskattningsvis 0–10 cm före slutet av december. Avtappningen sköts under vintern och våren så att man tar i beaktande tillflödets utveckling och saimenvikarens bon. Saimens vattenstånd kommer enligt prognosen att vara klart högre än vanligt ända fram till våren. Pielinens vattenstånd kommer att börja sjunka i och med att det blir kallare och Kallavesis yta håller redan på att sjunka.

Även vattenståndet i Päijänne och de flesta andra stora sjöar i mellersta Finland är mycket högt. Vattenföringen i Kymmene älvs huvudfåra är över 550 kubikmeter per sekund. ”Vattenföringen minskar något i december men kommer dock att vara mycket stor åtminstone fram till januari. Översvämningsproblemen kan förvärras om eventuell hård köld leder till att det uppstår kravis”, förutspår äldre forskare Ari Koistinen vid Finlands miljöcentral.

Kölden orsakade under det första veckoslutet av december kravisproppar på flera ställen i Österbotten, i Karvianjoki och i Norra Savolax. På Kumo älv har det börjat bildas ett istäcke, som hindrar uppkomsten av kravis. Magasineringsvolymen hos de viktigaste reglerade sjöar som ingår i Kumo älvs vattendrag är för tillfället tillräcklig. Vid behov kan man genom att minska avtappningen främja uppkomsten av ett istäcke på älven, vilket i sin tur minskar risken för kravis.

Isarna svaga i landets östra och mellersta delar, rikligt med snö vid sydkusten

Vid månadsskiftet november-december snöade det rikligt vid sydkusten. Snöns vattenvärde ökade ställvis med upp till 40 mm. Samtidigt blev vädret kallare i hela landet och vattnen började frysa till även i de sydligaste delarna av landet. ”De största sjöarna i landets södra och östra delar är ännu delvis isfria eller så är isarna mycket svaga”, varnar hydrolog Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral. Även i norra delen av landet är de stora sjöarnas isar fortfarande ställvis svaga. 

Det finns än så länge mycket litet tjäle. Tjäldjupet är på sina ställen i norra Finland ett par centimeter. Eftersom hösten var så regnig, är marken blöt och då bildas tjäle långsammare än vanligt.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Esko Kuusisto, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn  040 831 9165, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Juho Jakkila, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 560, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: