Hydrologisk översikt i slutet av juli 2014: Grundvattnet sjunker, vattnet i insjöarna exceptionellt varma

Pressmeddelande 01-08-2014 kl. 12.37

uimarikilpisjärvi.jpg

Bild: Johanna Korhonen

Det mycket varma vädret i juli har sänkt vattenståndet i vattendragen och grundvattnet samt värmt upp vattnen till mycket höga temperaturer. Grundvattenståndet har sjunkit i en stor del av landet så att det är lägre än genomsnittet. De senaste dagarnas åskskurar har varit lokala och då marken är torr rättar regnen inte till situationen i någon avsevärd grad.

”Åskskurarna rinner antingen som ytavrinning i vattendragen eller absorberas i ytskikten och avdunstar därifrån. Grundvattenståndet fortsätter att sjunka, vilket är typiskt för augusti”, bedömer geohydrolog Risto Mäkinen vid Finlands miljöcentral.

Sommarens hittills högsta ytvattentemperaturer mättes främst under veckoslutet efter Jakobsdagen (25.7). Då var temperaturerna i stora områden av landets södra och mellersta delar  24–26 grader, till och med i Lappland uppnåddes i stora områden 20 grader. Vattnen har varit exceptionellt varma i vidsträckta områden och på några observationsplatser har till och med nya värmerekord uppmätts.

Åarnas vattenföring liten, sjöarnas yta sjunker

Vattenföringen och vattenståndet i åarna och älvarna är små som ett resultat av den heta och rätt torra julimånaden i största delen av Finland. I västra Finland är vattenföringen ställvis till och med mindre än det normala för sommaren. De senaste dagarnas häftiga åskregn har ställvis höjt vattenföringen i åarna och älvarna, men höjningen ser ut att bli lokal och vattenföringen börjar sjunka under de närmaste dagarna.  Den torra marken suger i sig största delen av regnet.

”Enligt prognosen blir augusti rätt torr och därför sjunker åarnas och älvarnas vattenföring eller förblir låg”, förutspår hydrolog Noora Veijalainen vid Finlands miljöcentral.

Sjöarnas vattenstånd håller på att sjunka och det fortsätter i augusti. Regnen i slutet av juli har ställvis gjort nedgången långsammare. I Birkaland är de stora sjöarna Längelmävesi, Tarjanne och Keurusselkä 15–35 cm lägre än normalt och de förutspås sjunka ytterligare 10–20 cm i augusti. Däremot är vattenståndet i Saimen tack vare den regniga inledningen av sommaren fortfarande 15 cm högre än det normala för tidpunkten, men sjunker i augusti 15–25 cm.

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 302, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Jarkko Koskela, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 307, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]

Grundvatten

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral SYKE, 
    tfn 0295 251 484, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 446, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Hydrologiska prognoser

  • Hydrolog Miia Smolander, Finlands miljöcentral SYKE,
    puh. 0295 251 652, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Målgrupp: