Riksomfattande algsammandrag 2014: I de sydvästra havsområdena förekom exceptionellt kraftiga blomningar av blågrönalger, i insjöarna var algsommaren lugn

Pressmeddelande 04-09-2014 kl. 14.10

Kuva: SYKE

Kollage av ytansamlingarna av blågrönalger i Östersjön enligt observationer i satellitbilder (1.7 -31.8.2014). Observationerna klassificeras i områden där det inte finns alger på ytan (blått område), ytansmalingar är möjliga (turkost), sannolika (gult) samt säkra (rött). Bild: SYKE
 

I de sydvästra havsområdena förekom mycket omfattande ytansamlingar av blågrönalger i juli-augusti. Näringsämnena som den föregående höstens och vinterns stormar lyft till ytan och den mycket varma perioden i juli gynnade algblomningarna. Lokala blomningar av blågrönalger observerades i synnerhet i de inre delarna av Skärgårdshavet och vid Finska vikens västra kust. I insjöarna var algläget bättre än i genomsnitt nästan hela sommaren. Enstaka rikliga blomningar förekom endast i några kontrollsjöar.

I de finska havsområdena var blågrönalgläget lugnt under början av sommaren. Efter medlet av juli uppstod exceptionellt omfattande enhetliga ytanasamlingar av blågrönalger i Finlands sydvästra havsområden, dvs. Skärgårdshavets södra del, Östersjöns huvudbassängs norra del och västra Finska viken. Ansamlingarna av blågrönalger blev kvar i området ända till början av augusti. I östra Finska viken och i Bottniska viken observerades inte några omfattande ytanasamlingar av blågrönalger under perioden juni-augusti.

Blågrönalgläget i sjöarna var klart bättre än genomsnittet i juni-augusti. Juni var ostadig och då observerades klart mindre mängder blågrönalger än normalt för början av sommaren.  Blågrönalgerna började bli rikligare i kontrollsjöarna först i juli och under den andra veckan observerades mera blågrönalger vid observationsplatserna än normalt. Det är anmärkningsvärt att mycket de rikliga och exceptionellt rikliga blomningarna uteblev i många eutrofare sjöar, där man vanligtvis rapporterar blågrönalger under somrarna.

Finlands miljöcentral har under juni-augusti publicerat varje vecka en översikt över algläget i Östersjön och sjöarna. Observationerna av blågrönalger fortsätter ända till slutet av september, men veckorapporterna upphör.

Mer information

Prognos för blågröna alger

Riksomfattande alginformation

Medborgarnas algobservationer

Uppföljningen av blågrönalger

  • Forskare Sirpa Lehtinen, SYKE,
    tel. 0295 251 353, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Ekologi av blågrönalger

  • Ledande forskare Harri Kuosa, SYKE,
    tel. 029 525 1106, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Östersjöns tillstånd

  • Specialforskare Seppo Knuuttila, SYKE,
    tel. 0295 251 286, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Insjöarna

  • Biolog Satu Maaria Karjalainen, SYKE,
    tel.  040 7510073, fornamn.andranamn.efternamn@ymparisto.fi

  • Limnolog Sari Mitikka, SYKE,
    tel. 0295 251 430, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Målgrupp: