Ryska flottan har försvårat Arandas framfart

Pressmeddelande 11-10-2014 kl. 15.42

Aranda

Den ryska flottan har två gånger försvårat framfarten av fartyget Aranda, både i augusti och i början av september. Forskningsfartyget Aranda, ägd av Finlands miljöcentral, var då på en expedition av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Den ryska flottan har försökt hindra åtkomsten till en provtagningspunkt på internationellt vatten öster om Gotland.

Första gången, 2.8. uppmanades Aranda av ryska krigsfartyg två gånger via radioförbindelse att ändra kurs. Första gången handlade Aranda enligt begäran, men andra gången gjordes en anmälning om anhalt på provtagningspunkten.  På Aranda gjordes en observation av en ytkörande ubåt.

Andra gången, 2.9. kom en rysk helikopter nära Aranda vid två tillfällen, varefter ett krigsfartyg i hög fart kom med direkt kurs mot Arandas akter och passerade den mycket nära. Trots situationen höll Aranda sin kurs och fart.

SMHI:s forskare och besättningen, som vid tidpunkten av händelserna fanns ombord, upplevde situationen som hotfull.

Detaljerad information om händelserna nådde SYKE först under den pågående veckan. Händelseförloppet har bekräftats från flera källor. Efter bekräftelserna underrättade man ansvariga myndigheter och övriga erforderliga parter omedelbart. SYKE har beslutat att förtydliga sina riktlinjer för motsvarande situationer framöver.

Mer information

Generaldirektör Lea Kauppi, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 700, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Direktör Mari Walls, Finlands miljöcentrals havscentret, tfn 0295 251 722, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Kommunikations direktör Kirsi Norros, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 460, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Målgrupp: