R/V Aranda väjde för rysk ubåt igår

Pressmeddelande 22-04-2015 kl. 11.07
Sukellusalus

Finlands miljöcentral meddelar

Forskningsfartyget R/V Aranda, som ägs av Finlands miljöcentral, gjorde igår en undanmanöver för en rysk ubåt på begäran av den ryska flottan på internationellt vatten öster om Gotland igår. Situationen varade sammanlagt ca 2,5 timmar och behandlades i samförstånd. Den finska besättningen och den svenska forskargruppen upplevde inte situationen som hotande. Aranda är för närvarande i internationellt vatten, på en expedition ledd av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Händelserna började tidigt på tisdagsmorgonen, då Aranda var på en normal provtagning i Lettlands ekonomiska zon. Ryska örlogsfartyg kontaktade Aranda som ombads att väja för en ubåt. Aranda ändrade sin kurs.

Ungefär en timme senare, då Aranda redan förflyttat till Sveriges ekonomiska zon, bad ryssarna igen om en väjning. Aranda slutförde dock sin provtagning och en rysk kapten uppmanade Aranda att undvika en förflyttning mot öster, där två krigsfartyg och en ubåt befann sig.

I slutskedet av situationen anlände även svenska arméns flygplan för att övervaka läget. Ett ryskt örlogsfartyg passerade sedan Aranda på ett avstånd av ca 0.35 nautiska mil. Mötet var förbi ungefär 9:00 tiden.

Förra året i augusti-september stördes framfarten av Aranda två gånger av den ryska flottan på internationellt vatten. Den gången upplevde en del av besättningen och forskargruppen situationen som hotande. Efter incidensen har Finlands miljöcentral och rederiet specificerat sina riktlinjer för liknande situationer.


Ytterligare information


Direktör Pasi Laihonen, SYKE:s havscentrum,  tfn 0295 251 343, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Gruppchef Riitta Autio, gruppen för marina fartyg (SYKE),  tfn 0295 251 079, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Kommunikationsdirektör Kirsi Norros, SYKE,  tfn 0295 251 460, fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Målgrupp: