Hydrologisk översikt i slutet av juni 2016: Regnen höjde vattenföringen och vattenståndet i vattendragen

Pressmeddelande 01-07-2016 kl. 10.45
Koskenkylänjoki, Porlammi
Koskenkylänjoki, Porlammi © Bild: Jarkko Koskela

Den exceptionellt regniga junimånaden syntes i åar och älvar i synnerhet vid syd- och västkusten och i västra Lappland. Vattenföringen i dem steg i juni ställvis till översvämningsnivåer. Regnen bromsade det för sommaren typiska sjunkande vattenståndet i sjöarna och fick till och med vattennivåerna i sjöarna i Lappland att klart stiga.

"De rikliga regnen syntes särskilt tydligt i åarna och älvarna i Österbotten och västra Lappland. På Muonioälvens mätstation i Kaaresuvanto uppmättes årets hittills högsta vattennivåer och vattenföringar efter regnen i mitten av juni", konstaterar hydrologen Jarkko Koskela vid Finlands miljöcentral.

Vattenföringarna började åter stiga med regnen

Enligt väderprognosen kommer juli månad, som börjar i regnets tecken, att ställvis höja vattenföringen i vattendragen i södra och mellersta Österbotten till nivån av en liten översvämning i början av nästa vecka. "Åarna kan svämma över låglänta åkrar", förutspår forskaren Harri Myllyniemi vid Finlands miljöcentral. Också i Lappland kommer veckoslutets regn att höja vattenföringen i vattendragen.

Vattennivån i Päijänne och Saimen sjunker långsamt, men torde hållas hög i förhållande till den normala under juli månad. Enare träsk ligger också högre än normalt, ganska nära övre gränsen för reglering. De ökade avtappningarna har fått vattenytan i Enare träsk att sjunka. Den sjunker 5–10 cm i juli månad ifall juli inte blir mycket regnig.

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Jarkko Koskela, Finlands miljöcentral SYKE, tfn. 0295 251 307 (till 1.7.)
    fornamn.efternamn@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral SYKE, tfn. 0295 251 650 (från 4.7.)
    fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 484 (från 4.7.) fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 446, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Hydrologiska prognoser

  • Forskare Harri Myllyniemi, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 439, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

 


Målgrupp: