Finlands miljöcentrals ansvarsrapport 2022: mot hållbarhetsomställning med hjälp av forskningsdata

Nyhet 10-05-2023 kl. 11.55
© Syke / Kai Widell

Finlands miljöcentral (Syke) publicerade 2022 för andra gången en ansvarsrapport om hur den egna verksamheten påverkar FN:s mål för hållbar utveckling. I rapporten beskrivs dessutom ledningen av ansvaret, det sociala ansvaret samt koldioxidavtrycket vid Syke med hjälp av ett nytt, mer omfattande beräkningssätt.

Sykes uppdrag är att påverka byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster.

”Syke är ett internationellt forskningsinstitut inom miljösektorn. Till våra uppgifter hör att producera information för att främja hållbar utveckling globalt samt att följa upp och utvärdera hur hållbarheten förverkligas. Det kan vara svårt att greppa omfattningen av vår verksamhet. Det finns inga egna fack för systemförändringar i FN:s mål för hållbar utveckling. Vi producerar indikatorer, anvisningar, information och visioner inriktade på en mer hållbar verksamhet för aktörerna i samhället. Forskningsbaserad information är grunden för hållbarhet”, berättar generaldirektör Leif Schulman vid Finlands miljöcentral.

Utöver FN:s mål för hållbar utveckling som Sykes ledningsgrupp valde ut 2021 granskas i rapporten även delområdena inom Sykes sociala ansvar samt koldioxidavtrycket.

Ansvarsrapporten grundar sig på Statskontorets anvisningar, där det rekommenderas att ansvaret rapporteras med fokus på organisationens positiva och negativa konsekvenser. De positiva konsekvenserna beskrivs med det så kallade handavtryckets inverkan på FN:s mål för hållbar utveckling och de negativa konsekvenserna med bland annat koldioxidavtrycket av den egna verksamheten.

Finlands miljöcentrals handavtryck – fokus på hållbarhetsomställning

Syke påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Organisationen rapporterar om hur dess handavtryck påverkar fem av FN:s mål för hållbar utveckling:

  1. Bekämpa klimatförändringarna (mål 13)
  2. Livet på land (15)
  3. Hav och marina resurser (14)
  4. Hållbar konsumtion och produktion (12)
  5. Rent vatten och sanitet (6)

Finlands miljöcentral spelar en viktig roll i arbetet med att bekämpa klimatförändringarna på vägen mot ett klimatneutralt Finland. År 2022 fortsatte Syke bland annat med verksamheten inom nätverket Mot en koldioxidneutral kommun (Hinku), beräknade för första gången uppgifterna om konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp för alla kommuner och landskap i Finland samt arbetade aktivt med att uppdatera portalen Klimatguiden.fi.

När det gäller målet Livet på land spelar Syke en viktig roll i produktionen och bearbetningen av naturinformation för beslutsfattarnas behov. År 2022 fortsatte Syke bland annat att sammanställa forskningsdata för att främja Europeiska unionens skyddsmål och uppdatera Finlands strategi för biologisk mångfald, samt arbetade för att naturinformationen ska vara heltäckande och aktuell för olika informationsbehov i samhället.

Gällande målet Hav och marina resurser fokuserade Syke särskilt på att förbättra Östersjöns status, exempelvis genom att producera ny information och förslag till lösningar för att minska fosforbelastningen.

Även målet Hållbar konsumtion och produktion är väsentligt för Syke, eftersom främjandet av hållbara produktions- och konsumtionssätt är kärnan i organisationens verksamhet. Syke producerar information om hållbara produktionssätt och konsumtionsval som stöd för beslutsfattare, konsumenter, företag och kommuner, så att de genom sina åtgärder kan minska användningen av icke-förnybara naturresurser, utsläppen och avfallsmängden betydligt.

Målet Rent vatten och sanitet syns i Sykes verksamhet särskilt i uppföljningen av vattnets mängd och status samt i utvecklingen av lösningar för användning, förvaltning och skydd av vattenresurserna. Syke strävar efter att öka andelen vattenförekomster med god miljöstatus jämfört med 2018.

Finlands miljöcentrals koldioxidavtryck – ny beräkningsmetod fokuserar i allt högre grad på koldioxidavtrycket från upphandlingarna

Finlands miljöcentral har utfört långsiktigt forsknings- och utvecklingsarbete om olika beräkningsmetoder för det ekologiska fotavtrycket för olika samhällsaktörers behov. Med hjälp av kalkylatorn för beräkning av koldioxidavtrycket har Syke också utrett sitt eget fotavtryck – det vill säga de växthusgasutsläpp som verksamheten orsakar – så noggrant som möjligt. Beräkningen av fotavtrycket i denna rapport tar för första gången i beaktande det indirekta koldioxidavtrycket från Sykes upphandlingar. Därför är det beräknade avtrycket nu betydligt större än i fjolårets rapport. Beräkningsmetoden vidareutvecklas också – inom många sektorer minskar utsläppen hela tiden och därför preciseras modellen med färska uppgifter.

Sykes koldioxidavtryck var 6 700 ton koldioxidekvivalenter (tCO2-ekv) 2021, medan koldioxidavtrycket 2022 var 8 200 tCO2-ekv.

Koldioxidavtrycket består huvudsakligen av upphandling, havsforskningsfartyget Arandas drift, tjänsteresor samt uppvärmning och elförbrukning i lokalerna. Av dessa orsakar upphandlingarna den klart största andelen. I anslutning till upphandling beror fotavtrycket till stor del på hur utbudet utvecklas i en mer klimatneutral riktning, men Syke kan också påverka avtrycket genom att utveckla sina egna upphandlingsförfaranden. Resultatet betonar vikten av att granska hela värdekedjorna för de varor och tjänster som ska upphandlas i uppskattningarna av koldioxidavtrycket och upphandlingarna.

Läs Finlands miljöcentrals ansvarsrapport 2022

Ansvarsrapport 2022 (Storymaps.arcgis.com)

Mer information

  • Utvecklingschef Sanna-Riikka Saarela, fornamn.efternamn@syke.fi
  • Servicedirektör Heli Karjalainen, fornamn.efternamn@syke.fi

Målgrupp: