Tarkista juomaveden laatu verkosta – uusi palvelu kokoaa koko maan tiedot

Uutinen 14.2.2023 klo 8.40
Juomalasiin valuu vettä hanasta.
© Kuva: © Brian Jackson - stock.adobe.com

Kaikki kiinnostuneet voivat nyt helposti tarkistaa vesihuoltolaitosten toimittaman juomaveden laadun vesi.fi-palvelusta. Juomavesidirektiivin edellyttämät laatutiedot ovat olleet tammikuusta alkaen vesihuoltolaitosten tunnusluvut -sivustolla, joka tarjoaa paljon muutakin tietoa. Aineistot perustuvat viranomaisten tarkistamiin tietoihin ja järjestelmiin.

”Vesijohtovesi on Suomessa tunnetusti hyvälaatuista, mutta jos huomaat talousvedessäsi esimerkiksi oudon maun tai hajun, voit käydä tarkastelemassa veden laadun mittaustuloksia vesihuoltolaitosten tunnusluvut -sivulta milloin vaan”, kannustaa ryhmäpäällikkö Seija Rantonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Juomavedelle asetetut laatuvaatimukset ja -tavoitteet liittyvät muun muassa näihin ominaisuuksiin: suolistoperäiset bakteerit, erilaiset raskasmetallit esim. lyijy, pH-arvo, kloridi, alumiini, rauta, haju, maku, väri ja sameus. Mitattavia ominaisuuksia on kaikkiaan 60 kappaletta. Verkossa on saatavilla ominaisuuden kuvaus, viimeisin mittaustulos ja mittaustiheys.

Kuinka löydän oman kuntani vesilaitosten tiedot?

Juomaveden laatutiedot ovat osa Vesihuoltolaitosten tunnusluvut -palvelua (vesi.fi).

  • Etsi ja valitse vesihuolto-organisaatio nimellä tai kunnan avulla.
  • Klikkaa ”Vedenjakelualueiden tunnusluvut” -linkkiä.

Palvelua kehitetään parhaillaan siten, että asiakas voi hakea jatkossa talousveden toimittajan tietoja myös omalla osoitteellaan. Myös ruotsinkielinen versio palvelusta julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Juomavesidirektiivi edellyttää vesitiedon tarjoamista kuluttajille

Juomavesidirektiivistä johtuvat lainsäädäntömuutokset tulivat voimaan 12.1.2023. Ne edellyttävät entistä parempaa tiedottamista veden kulutuksesta ja veden laadusta. Tiedot pitää toimittaa vedenkäyttäjille vuosittain ilman erillistä pyyntöä.

Suomen ympäristökeskus (Syke) vastaa vesitietojen tarjoamisesta kuluttajille vesi.fi:n vesihuoltolaitosten tunnusluvut -palvelussa. Tiedot kootaan maa- ja metsätalousministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalojen tietojärjestelmistä.

Lisätietoa

Johtava asiatuntija Jyrki Laitinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 346, etunimi.sukunimi@syke.fi

Ryhmäpäällikkö Seija Rantonen, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 126, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkkejä

Vesijohtoveden laatutiedot näkyvät vesi.fi:ssä (vesi.fi)

Veden laadusta ja kulutuksesta saa jatkossa paremmin tietoa (sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 18.1.2023)

 


Kohderyhmä: