Vatten.fi tarjoaa tarkkaa ja ajantasaista vesitilannetietoa ruotsiksi

Uutinen 1.12.2021 klo 9.00
 

Suomen ympäristökeskuksen juuri julkaisema vatten.fi on ensimmäinen kattava ruotsinkielinen vesitilannepalvelu maassamme. Palvelu kokoaa yhteen verkkopalveluun hyödyllisiä työkaluja, tuoreita uutisia, yleistä ja syventävää vesitietoa sekä monipuolisen vesiasioiden karttapalvelun.

Vesitietoa kansalaisille ja asiantuntijoille

Vatten.fi on suunnattu vesiasioista kiinnostuneille kansalaisille, mutta se palvelee myös vesitietoa käyttäviä viranomaisia ja muita ammattilaisia. Vesitietoa esitetään havainnollisesti kuvilla, graafeilla, kartoilla, artikkeleilla ja tiedotteilla. Palvelussa julkaistaan Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tuottamat valtakunnalliset vesitiedotteet sekä ELY-keskusten alueelliset tiedotteet.

Palvelu perustuu viranomaisten ja vesitutkimuksen tuottamiin tietoihin ja se on toteutettu yhdessä alan ammattilaisten ja palvelun käyttäjien kanssa. Sisältöä tuottavat SYKEn lisäksi muun muassa ELY-keskukset, Ilmatieteen laitos, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö. Palvelun rahoituksesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Kehittämisen tavoitteena on ollut hyvä käyttökokemus ja tiedon erinomainen saavutettavuus myös ruotsiksi.

Lyhytartikkeleista syventäviin artikkeleihin ja teemakokonaisuuksiin

Vatten.fi-palvelun Vesitieto-osiosta löytyy hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa veteen liittyvistä ilmiöistä ja vesivaroista. Lyhytartikkelit tarjoavat perustietoja nopeasti silmäiltävässä muodossa. Lyhytartikkeleista on mahdollista siirtyä syventäviin artikkeleihin, jotka taustoittavat aiheita tarkemmin ja sisältävät yksityiskohtaisempaa tietoa.

Osa aiheista tarjotaan isompina teemasivukokonaisuuksina, joissa tarkastellaan aihetta useasta näkökulmasta. Vesitietoartikkelit on kirjoitettu yleiskielellä ja mahdolliset erikoistermit on avattu lukijalle Vesisanastoton avulla.

Työkaluja vesijalanjälkilaskurista kaivoveden analyysitulkkiin

Uusin ja tällä hetkellä sivuston käytetyin palvelu on vesijalanjälkilaskuri. Laskurilla voi arvioida omaa veden kulutusta ja verrata sitä muiden suomalaisten vedenkäyttöön sekä tunnistaa vesijalanjälkeen vaikuttavia asioita.

Vatten.fi-palvelusta löytyy myös työkaluja, joiden avulla voi tarkastella veden käyttöön liittyviä asioita. Vesihuollon tunnusluvut -palvelun kautta voi tutustua oman vesihuoltolaitoksen tunnuslukuihin, muun muassa tuotetun veden hintaan ja laatuun. Kaivoveden analyysitulkki puolestaan auttaa arvioimaan oman kaivon vedenlaatua.

Palvelusta voi antaa palautetta ja kertoa kehitysideoita Vatten.fi-sivulla olevan palautetoiminnon kautta. Vastaava suomenkielinen palvelu löytyy vesi.fi-osoitteesta.

Vatten.fi -palvelu

 

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Seija Rantonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: