Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma (Velmu)

Monimuotoista meriluontoa nyt ja tulevaisuudessa

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, eli tuttavallisemmin Velmu, kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Mitä emme tunne, emme voi suojella.

Vedenalaiset maisemakokonaisuudet tutuksi

Velmu-ohjelma on kartoittanut Itämeren luontotyyppejä jo 20 vuotta. Työmme tuloksiin voit tutustua mm. Velmu-karttapalvelussa tai tutustumalla upeaan Meren aarteet -kokonaisuuteen, joka sisältää Meren aarteet -kirjan ja valokuvanäyttelyn meren ihmeellisistä asukkaista ja maisemista.

VELMU aaltoviiva
 
Velmu 20 v -logo
 

Ajankohtaista Velmussa

Velmu juhlii 20-vuotista taivaltaan koko vuoden 2024

Juhlavuoden ohjelma päivittyy näille sivuille.

Vuoden aikana tapahtuu mm.:

  • Juhlavuosi käynnistyi 17.1.2024 verkkotapahtumalla, jossa mm. julkistettiin uudistettu Velmu-karttapalvelu.
  • Velmu oli mukana Helsingin venemessuilla 9.–18.2. yhdessä LIFE IP Biodiversea -hankkeen kanssa.
  • Huhtikuun alussa julkaistiin vedenalaiseen luontoon johdattava virtuaalinen pakohuonepeli osoitteessa www.unlockit.fi/velmu. Peli toimii parhaiten tietokoneella pelattuna. 
  • Meriverkko juhlisti Velmun syntymäpäivää 17.4.
  • Toukokuussa valmistui Meren aarteet -lautapeli yhteistyössä Saaristomeren Biosfäärialueen kanssa. Peliä pääset pelaamaan mm. Velmu-tapahtumissa. 
  • Tapahtuma Turun kaupunginkirjastossa Luonnon monimuotoisuuden päivänä ke 22.5. Lue lisää (ymparistonyt.fi).
  • Velmu on mukana Tall Ships Races -tapahtumatorilla Helsingissä 4.–5.7.
  • Tapahtuma Oodissa Helsingissä Itämeripäivänä to 29.8. Lue lisää Facebook-tapahtumaItämeripäivän tapahtumasivut (itameripaiva.fi)
  • Velmu-seminaari 21.11.
VELMU aaltoviiva
 

 

 

 

 

Velmu-karttapalvelu uudistui

Velmu-karttapalvelu on monipuolinen työkalu, jossa voi hyödyntää Velmu-ohjelman keräämää aineistoa. Tarjoamme myös koulutusta, jotta palvelun mahdollisuudet eivät jää käyttämättä. Karttapalvelua kehitetään edelleen käyttäjäpalautteen perusteella, ja siitä on tulossa myös ruotsinkielinen versio.

 

 

Vedenalaiskuva jossa hiekkapohjalla kasvaa heleänvihreä vesikasviniitty.
© Mats Westerbom, Metsähallitus
VELMU aaltoviiva
 

Havets skattkammare 

Vuonna 2017 ilmestynyt Meren aarteet -kirja on  saatavilla myös ruotsiksi, kauttaaltaan päivitettynä. Vuonna 2021 julkaistiin Havets skattkammare - En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur (Gaudeamus). Lajikartoissa on mukana havainnot vuoteen 2020 asti ja nyt myös Ahvenanmaalta. Kirja sisältää lisäksi ihan uuden luvun, joka kertoo Ahvenanmaan vedenalaisen meriluonnon erityispiirteistä.

Velmu-ohjelma voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon

Euroopan komissio myönsi vuonna 2020 Velmulle arvostetun Natura 2000 -palkinnon.

 

Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet ensi kertaa kartalla 9.11.2018
Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet on ensimmäistä kertaa koottu kartalle. Tutkimuksen mukaan kuitenkin kolme neljäsosaa merkittävistä vedenalaisista luontoarvoista jää nykyisten suojelualueiden ulkopuolelle. Positiivista on, että vain yhden prosentin tarkasti kohdennettu lisäys suojelualueiden pinta-alaan voisi tuplata suojelutehon.
Lue lisää
Julkaistu 17.1.2024 klo 10.33, päivitetty 28.6.2024 klo 14.06