Siirry pääsisältöön

Nuorten ruokaraati

  • Kesto: 2025 - 2026
  • Vaihe: Käynnissä

Nuorten ruokaraati -hankkeessa nuoret pääsevät kertomaan näkemyksiään maa- ja metsätalousministeriön valmisteilla olevaan kansalliseen ruokastrategiaan.

Projektin johto
Minna Kaljonen (Syke)
Projektiryhmä
Suomen ympäristökeskus Syke: Suvi Huttunen, Vilma Rikala & Juuli Närhi
Teknologian tutkimuskeskus VTT: Anu Seisto & Minna Kulju
Maa- ja metsätalousministeriö: Elina Ovaskainen & Olavi Cavén
Rahoittajat
Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
Yhteistyökumppanit
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Aihealue
Kestävyysmurros

Mikä on Nuorten ruokaraati?

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kansallista ruokastrategiaa, jossa linjataan kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää edistävistä tavoitteista vuoteen 2040. Nuoret on tunnistettu strategiassa keskeiseksi joukoksi, joiden näkemyksiä halutaan kuulla osana strategian valmistelua ja toimeenpanoa.  

Nuorten ruokaraati -hankkeessa toteutetaan 18–24-vuotiaille nuorille aikuisille kohdennettu kansalaispaneeli, jossa satunnaisotannalla valitut nuoret aikuiset pääsevät kertomaan näkemyksiään siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä kestävän ruuan tuotannon ja kulutuksen vahvistamiseksi tulevaisuudessa, ja millä toimilla nuorille aikuisille tärkeitä asioita voidaan edistää.

Mitä Nuorten ruokaraadissa tehdään?

Nuorten ruokaraatiin kutsutaan noin 40 vapaaehtoiseksi ilmoittautunutta nuorta ympäri Suomea. Ruokaraatiin kutsutut nuoret tapaavat marraskuussa 2025 läsnä- ja etäkokouksissa, joissa he keskustelevat ja ideoivat yhdessä viestejä maa- ja metsätalousministeriölle. Tapaamisissa päästään myös oppimaan aihepiiristä alan asiantuntijoilta. Raadin aikana tuotetaan kannanotto, joka luovutetaan osana ruokastrategian julkaisua Helsingissä loppuvuodesta 2025. Kannanotossa vastataan seuraaviin kahteen kysymykseen:  

  • Mitkä asiat ovat nuorille tärkeitä kestävän ruuan tuotannon ja kulutuksen vahvistamiseksi tulevaisuudessa?
  • Millä toimin nuorille tärkeitä asioita voidaan edistää? 
  1. Yhteinen aloitusviikonloppu Tampereella

    Yhteinen aloitusviikonloppu Tampereella  
    La 1.11.2025, klo 13:00/14:00-18:00  

    • 13:00–14:00 Vapaaehtoinen lounas
    • 14:00 Virallinen ohjelma alkaa
    • 18:00 Virallinen ohjelma päättyy
    • 18:00-20:30 Yhteistä tekemistä ja illallinen

    Su 2.11.2025, klo 9:00-14:00  

    • 9:00 Virallinen ohjelma alkaa  
    • 11:30-12:15 Lounas
    • 14:00 Virallisen ohjelman lopetus, päätöskahvit

    Aloitusviikonlopun ohjelmassa:

    • Tutustuminen
    • Ruokastrategian esittely ja tehtävänanto
    • Asiantuntijakuulemiset
    • 1. ideointi tärkeistä asioista ja toimista 
  2. Asiantuntijakuulemiset ja digitaalinen työskentely etänä

    7.-17.11.2025

    • Itsenäinen työskentely ja moderoidut tapaamiset, joiden ajankohdat tarkennetaan yhdessä
    • Aloitusviikonlopun aikana ideoitujen tärkeiden asioiden ja toimien tarkentaminen
    • Yhteinen puntarointi
    • Kannanoton muotoilu 
  3. Yhteinen päätöspäivä Tampereella

    Yhteinen päätöspäivä Tampereella 
    La 22.11.2025 klo 13:00/14:00-18:00  

    • 13:00-14:00 Vapaaehtoinen lounas
    • 14:00 Virallinen ohjelma alkaa
    • 18:00 Virallinen ohjelma loppuu 

    Päätöspäivän ohjelmassa:

    • Kannanoton lopullinen muotoilu yhdessä
    • Loppukysely ja palkkioon liittyvät käytännön asiat 
  4. Ruokastrategian ja kannanoton julkaisu Helsingissä

    16.12.2025  

    • Nuorten ruokaraadin osallistujista valitaan muutama henkilö esittelemään kannanottoa julkistustilaisuuteen
    • Kaikki ruokaraadin osallistujat kutsutaan julkistustilaisuuteen, mutta osallistuminen on vapaaehtoista
    • Tilaisuuteen voi osallistua joko etänä tai Helsingissä 

Mitä tavoittelemme?

Hankkeen tavoitteena on juurruttaa uusia nuorten osallistumisen ja kohdennetun puntaroinnin toimintatapoja osaksi valtionhallinnon päätöksentekoa ja valmistelua sekä vahvistaa nuorten toimijuutta ja ymmärrystä ruokajärjestelmän kipupisteistä, ratkaisuvaihtoehdoista, tarvittavista toimista sekä omista vaikutusmahdollisuuksista. Testaamme hankkeessamme digitaalisten alustojen ja tekoälyn käyttöä kansalaispaneelin toteutuksessa. Ruokaraadin toteutuksen jälkeen levitämme kansalaispaneelista saatuja oppeja valtionhallinnossa ja tuemme oppimista eri ministeriöiden välillä. 

Tutustu kansalaispaneeleihin

Sitra: Kansalaispaneeleilla punnitumpia päätöksiä (linkki vie Sitran sivuille)

Turun yliopisto: Kansalaiskeskusteluopas (linkki vie Turun yliopiston sivuille)

Turun yliopisto: Puntaroivien kansalaiskeskustelujen esimerkkejä Suomesta (linkki vie Turun yliopiston sivuille)

Lisätietoja

Minna Kaljonen

Tutkimusprofessori