Siirry pääsisältöön
Nuorten ruokaraadin logo ja MMM ilme.

Nuorten ruokaraati

  • Kesto: 2025 - 2026
  • Vaihe: Käynnissä

Nuorten ruokaraati -hankkeessa nuoret pääsevät kertomaan näkemyksiään maa- ja metsätalousministeriön valmisteilla olevaan kansalliseen ruokastrategiaan.

Projektin perustiedot

Projektin johto
Minna Kaljonen (Syke)
Projektiryhmä
Suomen ympäristökeskus Syke: Suvi Huttunen, Vilma Rikala & Juuli Närhi
Teknologian tutkimuskeskus VTT: Anu Seisto & Minna Kulju
Maa- ja metsätalousministeriö: Elina Ovaskainen, Olavi Cavén, Saaga Liimatainen ja Vilhelmiina Kivioja
Rahoittajat
Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
Yhteistyökumppanit
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Aihealue
Kestävyysmurros

Mikä on Nuorten ruokaraati?

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kansallista ruokastrategiaa, jossa linjataan kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää edistävistä tavoitteista vuoteen 2040. Nuoret on tunnistettu strategiassa keskeiseksi joukoksi, joiden näkemyksiä halutaan kuulla osana strategian valmistelua ja toimeenpanoa.  

Nuorten ruokaraati -hankkeessa toteutettiin marraskuussa 2025 18–24-vuotiaille nuorille aikuisille kohdennettu kansalaispaneeli, jossa satunnaisotannalla valitut nuoret aikuiset pääsivät kertomaan näkemyksiään siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä kestävän ruuan tuotannon ja kulutuksen vahvistamiseksi tulevaisuudessa, ja millä toimilla nuorille aikuisille tärkeitä asioita voidaan edistää.

Kannanotto kansalliseen ruokastrategiaan 2040

Nuorten ruokaraati vaatii avointa ja tutkittua tietoa ruuasta – sen alkuperästä, tuotantotavoista ja vaikutuksista ilmastoon, luontoon ja hyvinvointiin. Ilman selkeitä faktoja vastuulliset kulutusvalinnat eivät ole mahdollisia.

Nuoret luovuttivat kannanottonsa kansalliseen ruokastrategiaan 2040 maa- ja metsätalousministeriön tilaisuudessa 16.12.2025.

Tiedote: Nuoret vaativat merkittäviä muutoksia ruuan kulutukseen ja tuotantoon (sttinfo.fi)
Lue tiedote

 

 

Nuorten ruokaraadin aikataulu

Yhteinen aloitusviikonloppu Tampereella  
La 1.11.2025, klo 13:00/14:00-18:00  

  • 13:00–14:00 Vapaaehtoinen lounas
  • 14:00 Virallinen ohjelma alkaa
  • 18:00 Virallinen ohjelma päättyy
  • 18:00-20:30 Yhteistä tekemistä ja illallinen

Su 2.11.2025, klo 9:00-14:00  

  • 9:00 Virallinen ohjelma alkaa  
  • 11:30-12:15 Lounas
  • 14:00 Virallisen ohjelman lopetus, päätöskahvit

Aloitusviikonlopun ohjelmassa:

  • Tutustuminen
  • Ruokastrategian esittely ja tehtävänanto
  • Asiantuntijakuulemiset
  • 1. ideointi tärkeistä asioista ja toimista 

Eätyöskentely

7.-17.11.2025

Itsenäinen työskentely ja moderoidut tapaamiset

  • Aloitusviikonlopun aikana ideoitujen tärkeiden asioiden ja toimien tarkentaminen
  • Yhteinen puntarointi
  • Kannanoton muotoilu 

Yhteinen päätöspäivä Tampereella 
La 22.11.2025 klo 13:00/14:00-18:00  

  • 13:00-14:00 Vapaaehtoinen lounas
  • 14:00 Virallinen ohjelma alkaa
  • 18:00 Virallinen ohjelma loppuu

Päätöspäivän ohjelmassa:

  • Kannanoton lopullinen muotoilu yhdessä
  • Loppukysely ja palkkioon liittyvät käytännön asiat 

Kannanoton julkistus

16.12.2025  

Nuorten ruokaraadin osallistujista valittu ryhmä esitteli kannanottoa julkistustilaisuudessa

  • Kaikki ruokaraadin osallistujat kutsuttiin julkistustilaisuuteen, mutta osallistuminen oli vapaaehtoista
Mitä Nuorten ruokaraadissa tehtiin?

Nuorten ruokaraatiin kutsuttiin noin 40 vapaaehtoiseksi ilmoittautunutta nuorta ympäri Suomea. Ruokaraatiin kutsutut nuoret tapasivat marraskuussa 2025 läsnä- ja etäkokouksissa, joissa he keskustelivat ja ideoivat yhdessä viestejä maa- ja metsätalousministeriölle. Tapaamisissa päästiin myös oppimaan aihepiiristä alan asiantuntijoilta. Raadin aikana tuotettiin kannanotto, joka luovutettiin maa- ja metsätalousministeriölle osana ruokastrategian julkaisua Helsingissä loppuvuodesta 2025. Kannanotossa vastataan seuraaviin kahteen kysymykseen:  

  • Mitkä asiat ovat nuorille tärkeitä kestävän ruuan tuotannon ja kulutuksen vahvistamiseksi tulevaisuudessa?
  • Millä toimin nuorille tärkeitä asioita voidaan edistää? 

Mitä tavoittelemme?

Hankkeen tavoitteena on juurruttaa uusia nuorten osallistumisen ja kohdennetun puntaroinnin toimintatapoja osaksi valtionhallinnon päätöksentekoa ja valmistelua sekä vahvistaa nuorten toimijuutta ja ymmärrystä ruokajärjestelmän kipupisteistä, ratkaisuvaihtoehdoista, tarvittavista toimista sekä omista vaikutusmahdollisuuksista. Testaamme hankkeessamme digitaalisten alustojen ja tekoälyn käyttöä kansalaispaneelin toteutuksessa. Ruokaraadin toteutuksen jälkeen levitämme kansalaispaneelista saatuja oppeja valtionhallinnossa ja tuemme oppimista eri ministeriöiden välillä. 

Tutustu ruokastrategiaan
Kansallinen ruokastrategia (mmm.fi)
Uutinen: Nuorten ääni kuuluviin Kansallisessa ruokastrategiassa
Maa- ja metsätalousministeriö: Nuorten ääni kuuluviin Kansallisessa ruokastrate…
Uutinen: Nuorten ruokaraati käynnistyi vauhdikkaasti
Maa- ja metsätalousministeriö: Nuorten ruokaraati käynnistyi vauhdikkaasti

Lisätietoja

Minna Kaljonen

Tutkimusprofessori