Siirry pääsisältöön

Yhteisöllisellä tieteellä kohden kestäviä elinympäristöjä (PUBS/KARKKI)

  • Kesto: 2021 - 2026
  • Vaihe: Käynnissä

Hankkeessa tutkitaan arkisia elinympäristöjä, kuten esimerkiksi ruokaympäristöjä, joissa ihmiset tekevät elämäntapavalintojaan sekä lähivesiä, jotka ovat merkittäviä ihmisten hyvinvoinnille. Tavoitteena on kehittää yhteisöllisiä tapoja tuottaa tietoa näistä elinympäristöistä, jotta voidaan vahvistaa kansalaisten osallisuutta arjen ympäristöongelmia ratkottaessa.

Projektin johto
Taru Peltola (Syke, Itä-Suomen yliopisto)
Projektiryhmä
Elise Järvenpää, Minna Kaljonen, Virpi Lehtoranta, Katja Lepistö, Matti Lindholm, Iikka Oinonen, Maria Ojanen, Tuija Seppälä, Suvi Vikström (Syke)
Rahoittajat
Suomen Akatemia
Yhteistyökumppanit
Suomen ympäristökeskus (Syke)
Aihealue
Tutkimus, Kestävyysmurros, Vesi

Tutkimme kansalaistieteen keinoin ruokaympäristöjä eli olosuhteita, joissa syömiseen liittyviä valintoja tehdään, sekä lähivesiä ja niiden vaikutusta ihmisten hyvinvointiin ja kestäviin elämäntapoihin.

Keräämme näistä arkiympäristöistä digitaalisin menetelmin kuva- ja muita aineistoja ja testaamme menetelmiä, joilla joukkoistamalla kootusta tutkimusmateriaalista tulee merkittävää ja vaikuttavaa niin kansalaisten arjessa kuin ruokaympäristöihin ja lähivesiin vaikuttavassa päätöksenteossa.

Kokeilevan tutkimuksemme avulla selvitämme, miten tieteellistä toimintaa voidaan kehittää entistä yhteisöllisemmäksi: käytännöiksi, jotka ottavat paremmin huomioon ympäristöhallinnan monimutkaiset haasteet ja tukevat oikeudenmukaisten ja hyväksyttyjen ratkaisujen kehittämistä arjen ympäristöongelmiin.

Seuraa hanketta sen omilla nettisivuilla: KARKKI - kansalaistiedettä arkiympäristöstä!

Lisätietoja

  • Taru Peltola 

    Erikoistutkija (HT), Suomen ympäristökeskus

    Professori, Itä-Suomen yliopisto

    etunimi.sukunimi@uef.fi