Siirry pääsisältöön

Hiilineutraali-webinaari: Missä mennään kuntien ruokapalveluiden kestävyystyössä? ti 10.2.2026 klo 15-16

Tapahtuma
Kunnat ovat keskeisessä roolissa esimerkinnäyttäjinä paikallisen ilmastotyön vauhdittamisessa ja kestävämpien ruokaympäristöjen luomisessa. Yhä useampi kunta pohtii ravitsevuuden ohella ruoan ilmastovaikutuksia, ja haluaa lisätä lähi- ja luomuruokien sekä kasviproteiinien käyttöä – mutta miten tämä käytännössä onnistuu?
Neljä erilaista ruokaa linjastolla
© Adobe Stock

Tässä Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -projektin webinaarissa kurkistetaan siihen, missä kunnissa tällä hetkellä mennään ruokapalveluiden kestävyyden edistämisessä, ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia tähän liittyy. Lisäksi Kuopio kertoo kokemuksistaan: minkälaisin keinoin kaupungissa on onnistuttu lisäämään kasviproteiinien sekä lähi- ja luomuruoan hankintaa ja kulutusta.

Webinaarissa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Minkälaisia tavoitteita ja keinoja kunnilla on ruoan ilmastokuormituksen vähentämiseen?
  • Mitkä tekijät ovat esteenä kasviproteiinin lisäämiselle kouluissa ja varhaiskasvatuksessa? Entä mitä hyviä käytäntöjä on olemassa?
  • Miltä näyttää julkisten ruokahankintojen tulevaisuus?


Kaikille avoin webinaari järjestetään Teams-yhteydellä. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, mutta alla olevasta linkistä voi halutessaan tilata kalenterivarauksen omaan sähköpostiin. Alustusten osio tallennetaan ja tallenne julkaistaan tällä verkkosivulla muutaman päivän kuluessa webinaarista. Tervetuloa linjoille!

Aikataulu

  • 15.00–15.05 Tervetuloa, Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus
  • 15.05–15.15 Paikallista, luomua vai halvinta? Ruokahankintojen ristipaineet julkisella sektorilla, projektipäällikkö Leena Viitaharju, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
  • 15.15–15.30 Kasviproteiinien käytön lisääminen kuntien ruokapalveluissa, erikoissuunnittelija Venla Riekkinen, Suomen ympäristökeskus
  • 15.30–15.40 Ilmastoviisasta ruokaa, ympäristöasiantuntija Mari Turunen, Kuopion kaupunki
  • 15.40–16.00 Kysymykset ja kommentit