Living Lab
Orgaanisten maiden, eli turvemaiden käyttö ruuantuotannossa on koko ruokajärjestelmän kattava haaste Suomessa. Jotta turvemaiden käytöstä aiheutuvia ilmastopäästöjä voidaan vähentää, tarvitaan koko järjestelmän laajuisia muutoksia ja toimia, jotka huomioivat paikalliset, alueelliset ja kansalliset tarpeet.
Living Lab -kokeilun tarkoitus on kehittää yhdessä ruokajärjestelmän sidosryhmien kanssa ohjauskeinoja, joiden avulla voidaan vähentää turvemaiden kasvihuonepäästöjä Suomessa.
Yhteiskehittäminen
Living Lab:ssa kehitetään yhteisymmärrystä ruokajärjestelmän toimijoiden kesken, sekä sellaisia ratkaisuja ja politiikkatoimia, joilla voitaisiin saada aikaan merkittäviä vähennyksiä maatalouden turvemaiden kasvihuonekaasupäästöihin. Ratkaisuja luodaan yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen tosielämän toimintaympäristöissä.
Living Lab -kokeilu tuottaa poikkitieteellistä tietoa ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen tueksi ja mahdollistaa ruokajärjestelmän kolme päätavoitetta – ruoka- ja ravitsemusturva, toimeentulo ja kohtuulliset tulot sekä ympäristön kestävyys.
Toimintatapa
Ydinsidosryhmät ovat maanviljelijät ja paikallisyhteisö
Maanviljelijöiden tieto viljelystä on rakentunut yhdessä heidän oman maatilansa ja maatalousmaan tuntemuksen kanssa, ja tätä maanviljelijöiden tietoa kannattaa hyödyntää yhteisymmärryksen rakentamiseen ruuantuotannon tavoitteista. Ymmärryksen ja tiedon pitäisi kulkea puolin ja toisin viljelijöiden ja muiden sidosryhmien välillä.
Ruoantuotanto on aina maatalouden tärkein tavoite, mutta se ei tarkoita, ettei maataloudella voisi olla muitakin tavoitteita. Monet onnistuneet ympäristötoimenpiteet ovat olleet juuri viljelijöiden yhteistoiminnan tulosta. Living Lab:ssa pyrimme löytämään useiden sidosryhmien yhteistoiminnalla ratkaisuja turvepeltojen käyttötapojen muuttamiseksi vähäpäästöisemmiksi.
Paikallinen yhteisö voi edesauttaa ilmasto- ja ympäristötoimenpiteiden toteuttamista maatalouden turvemailla, luomalla maatalouden hiilineutraalisuustavoitteisiin paikallisesti uusia merkityksiä.
Sovellus
Tutkimuksen toteutus ja aikataulu
Tutkimus, arviointi ja toteutus tapahtuu Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa. Osallistujat ovat mukana kaikissa Living Lab:n vaiheissa: ongelmien tunnistamisessa, innovoinnissa sekä Living Lab:n arvioinnissa. Sidosryhmien osallistuminen Living Lab:n toimintaan on ennen kaikkea yhteisymmärryksen luomista sekä eri kannustimien tunnistamista ja määrittelyä tavoitteena maatalouden turvemaiden kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen Suomessa.
Tutkimuksen aikataulu on seuraava:
- Kesä-syksy 2023: Haastattelut sidosryhmien kanssa & fokusryhmäkeskustelu turvemaatutkijoiden kanssa.
- Marraskuu 2023: Tapaaminen viljelijöiden ja paikallisyhteisön kanssa & visiotyöpaja: tuottavuuden, ympäristöhoidon ja ilmastotekojen rinnakkaiselo hyvän viljelyn ihanteena.
- Kevät 2024: Fokusryhmäkeskustelu turvemaatutkijoiden kanssa & työpaja hallinnon, yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.
- Syksy 2024: Viimeinen työpaja ja sidosryhmien yhteinen tapaaminen & tulevaisuuspolut-työpaja.
Lisätietoja
- Living lab johtaja: erikoistutkija Ellen Huan-Niemi, Luonnonvarakeskus, puh. +358 29 532 6143, etunimi.sukunimi@luke.fi