Julkaisuja reilusta ruokamurroksesta
Julkaisimme Just food -projektin aikana lukuisia tieteellisiä ja yleistajuisia julkaisuja, kirjoitimme raportteja ja selvityksiä sekä annoimme politiikkasuosituksia. Projektin aikana tuotimme myös omaa podcast- sekä blogisarjaa.
Nostoja politiikkasuosituksistamme
Just food -hankkeen politiikkasuositukset
- Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua: uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 2023 (julkari.fi)
- Reilu ruokamurros onnistuu kaikkien ruokajärjestelmän toimijoiden yhteistyöllä ja jämäkällä julkisella ohjauksella - Just Food Policy Brief 2022 (issuu.com)
- The just food transition can be achieved through cooperation between all actors in the food system and firm public guidance - Just Food Policy Brief 2022 (issuu.com)
- Maaperä osana ilmastoratkaisua - maatalouspolitiikkauudistus edistämään ilmastoviisasta maataloutta, Luke Policy Brief 3/2021 (luke.fi)
- Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa - Just Food Policy Brief 2020 (issuu.com)
- Policy rekommendationer för matsystems rättvis omställning - Just Food Policy Brief oktober 2020 (issuu.com)
- Policy recommendations for just food system transition - Just Food Policy Brief October 2020 (issuu.com)
Hankkeen julkaisuja
Tieteellisiä julkaisuja
2024
- Minna Kaljonen, Ari Paloviita, Suvi Huttunen, Teea Kortetmäki. Policy mixes for just transitions: A holistic evaluation framework. Environmental Innovation and Societal Transitions, Volume 52 (2024).
- Lonkila, A., Lukkarinen, J., van Oers, L., Feola, G. Kaljonen, M. 2024. Just destabilisation? Considering justice in the phase-out of peat. Environmental Innovation and Societal Transitions 52.
- Herzon, I., Mazac, R. Erkkola, ML, Garnett T., Hansson H., Jonell, M., Kaljonen M., Kortemäki, T., Lamminen, M., Lonkila, A., Niva M., Pajari A-M., Tribaldos, T., Toivonen, M., Tuomisto H.L., Koppelmäki, K. Röös, E. 2024. Both downsizing and improvements to livestock systems are needed to stay within planetary boundaries. Nature food, comment.
- Sares-Jäske, L., Tapanainen, H., Valsta, L., Haario, P., Männistö, S., Vaalavuo, M., 2024. Meat consumption and obesity: A climate-friendly way to reduce health inequalities. Public Health Challenges 3, e163.
- Xavier Irz, Laura Sares-Jäske, Heli Tapanainen, Jyrki Niemi, Laura Paalanen, Merja Saarinen, Liisa M Valsta. Assessing the Cost of Nutritionally Adequate and Low-Climate Impact Diets in Finland. Current Developments in Nutrition, Volume 8, Issue 5 (2024).
- Irz X, Tapanainen H, Saarinen M, Salminen J, Sares-Jäske L, Valsta LM. Reducing the carbon footprint of diets across socio-demographic groups in Finland: a mathematical optimisation study. Public Health Nutrition (2024).
- Huttunen, S., Tykkyläinen, R., Kaljonen, M., Kortetmäki, T., & Paloviita, A. (2024). Framing just transition: The case of sustainable food system transition in Finland. Environmental Policy and Governance, 1–13.
2023
- Salminen, J. & Weckström, M. 2023. Water accounting as a tool for tracing the industries responsible for the point-source loads into water bodies. Water Research, vol. 241: 120142.
- Kaljonen, M., Jacobi, J., Korhonen-Kurki, K. et al. Reflexive use of methods: a framework for navigating different types of knowledge and power in transformative research. Sustain Sci (2023).
- Pastorino, Silvia; Springmann, Marco; Backlund, Ulrika; Kaljonen, Minna; Singh, Samrat; Hunter, Danny; Vargas, Melissa; Milani, Peiman; Bellanca, Raffaella; Eustachio Colombo, Patricia; Makowicz Bastos, Deborah; Manjella, Aurillia; Wasilwa, Lusike; Wasike, Victor; Bundy, Donald AP; the Research Consortium White Paper writing team; (2023) School meals and food systems: Rethinking the consequences for climate, environment, biodiversity, and food sovereignty. Discussion Paper. London School of Hygiene & Tropical Medicine, London.
- Suikki T, Maukonen M, Kaartinen NE, Harald K, Bäck S, Sares-Jäske L, Härkänen T, Koskinen S, Jousilahti P, Pajari AM, Männistö S. Associations of EAT-Lancet Planetary Health Diet or Finnish Nutrition Recommendations with changes in obesity measures: a follow-up study in adults. Food Nutr Res. 2023 Dec 1;67.
- Meri Simojoki, Satu Männistö, Heli Tapanainen, Mirkka Maukonen, Liisa M. Valsta, Suvi T. Itkonen, Anne-Maria Pajari & Niina E. Kaartinen (2023) The impacts of partial replacement of red and processed meat with legumes or cereals on protein and amino acid intakes: a modelling study in the Finnish adult population, Annals of Medicine, 55:2.
- Kortetmäki, T., & Oksanen, M. (2023). Right to Food and Geoengineering. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 36, Article 5.
- Herzon, I., Mazac, R., Erkkola, M. et al. A rebalanced discussion of the roles of livestock in society. Nat Food 4, 926–927 (2023).
- Turunen, A., Aro, R. & Huttunen, S. Intra-Acting Food Citizenship in Community-Supported Agriculture in Finland. J Agric Environ Ethics 36, 15 (2023).
- Kyttä, V., Hyvönen, T. & Saarinen, M. Land-use-driven biodiversity impacts of diets—a comparison of two assessment methods in a Finnish case study. Int J Life Cycle Assess 28, 1104–1116 (2023).
- Action-oriented knowledge for sustainable management of organic soils in Finnish agriculture. Huan-Niemi, Ellen; Huttunen, Suvi; Paloviita, Ari; Puupponen, Antti; Lehtonen, Heikki & Niemi, Jyrki. Agricultural and Food Science, 32(2023).
- Justice in Finnish Food Policies. Puupponen, Antti; Huttunen, Suvi; Kortetmäki, Teea; Lähteenmäki-Uutela, Anu & Kaljonen, Minna. Food Ethics 8, 6(2023).
- Minna Kaljonen, Teea Kortetmäki, Theresa Tribaldos. Introduction to the special issue on just food system transition: Tackling inequalities for sustainability. Environmental Innovation and Societal Transitions, Volume 46, 2023.
2022
- S. Maluf, R., Burlandy, L., P. Cintrão, R., Jomalinis, E., Santarelli, M. & Tribaldos, T. 2022. Global value chains, food and just transition: a multi-scale approach to Brazilian soy value chains. The Journal of Peasant Studies.
- S. Maluf, R., Burlandy, L., P. Cintrão, R., Jomalinis, E., C.O. Carvalho, T. & Tribaldos, T. 2022. Sustainability, justice and equity in food systems: Ideas and proposals in dispute in Brazil. Environmental Innovation and Societal Transitions 45 (2022), 183-199.
- Toikkanen, J., Halme, P., Kahanpää, J. & Toivonen, M. 2022. Effects of landscape composition on hoverflies (Diptera: Syrphidae) in mass-flowering crop fields within forest-dominated landscapes. Journal of Insect Conservation.
- Lehtonen, H., Huan-Niemi, E. & Niemi, J. 2022. The transition of agriculture to low carbon pathways with regional distributive impacts. Environmental Innovation and Societal Transitions 44(2022).
- Huttunen, S., Kaljonen, M., Turunen, A. 2022. Participation for just sustainability transition governance - lessons from food systems. Sustainability: Science, Practice and Policy.
- Toivonen, M., Huusela, E., Hyvönen, T., Marjamäki, P., Järvinen, A., Kuussaari, M. 2022. Effects of crop type and production method on arable biodiversity in boreal farmland. Agriculture, Ecosystems & Environment 337, 108061.
- Tribaldos, T., Kortetmäki, T. 2022. Just transition principles and criteria for food systems and beyond. Environmental Innovations and Societal Transitions 40, 474-485.
- Kaljonen, M., M. Niva. 2022. Kestävä syöminen ja arkisten käytäntöjen muutos. Teoksessa Laakso, S. ja R. Aro (toim.) Planeetan kokoinen arki. Gaudeamus, Helsinki s. 136-15.
- Kortetmäki, T. 2022. Agriculture and climate change: Ethical considerations. Swiss Federal Ethics Committee on Nonhuman Biotechnology ECNH publication series.
- Valsta LM, Tapanainen H, Kortetmäki T, Sares-Jäske L, Paalanen L, Kaartinen NE, Haario P, Kaljonen M. 2022. Disparities in Nutritional Adequacy of Diets between Different Socioeconomic Groups of Finnish Adults. Nutrients. 2022; 14(7):1347.
- Kaljonen, M., Ott, A., Huttunen, S., Lonkila, A. Kuusela J. 2022. Policy mixes for more vital legume value chains: evaluation across competing policy frames. International Journal of Sociology of Agriculture and Food.
- Puupponen, A., Lonkila, A., Savikurki, A., Karttunen, K., Huttunen, S., Ott, A. 2022. Finnish dairy farmers’ perceptions of justice in the transition to carbon-neutral farming. Journal of Rural Studies 90, 104–112.
- Toivonen, M., Karimaa, A.-E., Herzon, I., Kuussaari, M. 2022. Flies are important pollinators of mass-flowering caraway and respond to landscape and floral factors differently from honeybees. Agriculture, Ecosystems & Environment, 323, 107698.
2021
- Huttunen, S., Rekola, A. 2021. Reilu siirtymä, ekologinen solidaarisuus ja kestävyysmurroksen mahdollisuus. Alue ja ympäristö 2/2021 s. 154-164.
- Lähteenmäki-Uutela, A., Bask, A., Laari, S., Korhonen, O. 2021. Valtion ja yritysten roolit ekohyvinvointivaltioon kytkeytyvien toimitusketjujen sääntelyssä. Alue ja ympäristö 2/2021.
- Vaalavuo, M., Tapanainen, H., Valsta, L., Sares-Jäske, L. 2021. Ilmastoympärillinen ruokavalio: haaste sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle? YP. Vol. 5-6 (2021).
- Sares-Jäske L, Valsta L, Haario P, Martelin T. 2021. Population group differences in subjective importance of meat in diet and red and processed meat consumption. Appetite. 2021 Dec 3:105836. Epub ahead of print. PMID: 34871587.
- Salo, M., Savolainen, H., Karhinen, S., Nissinen, A. 2021. Drivers of household consumption expenditure and carbon footprints in Finland. Journal of Cleaner Production 289, 125607.
- Kaila, L., Ketola, J., Toivonen, M., Loukola, O., Hakala, K., Raiskio, S., Hurme, T., Jalli, M. 2021. Pesticide residues in honeybee-collected pollen: does the EU regulation protect honeybees from pesticides? Environmental Science and Pollution Research.
- Lonkila, A., Kaljonen, M. 2022. Ontological struggle over new product category: transition potential of meat alternatives. Environment Innovation and Societal Transitions 42, 1-11.
- Lähteenmäki-Uutela, A., Lonkila, A., Huttunen, S., Grmelová, N. 2021. Legal rights of private property owners vs. sustainability transitions? Journal of Cleaner Production Volume 323, 129179.
- Kaljonen, M., Kortetmäki, T., Tribaldos, T., Huttunen, S., Karttunen, K., Maluf, R.S., Niemi, J. Saarinen, M., Salminen, J., Vaalavuo, M., Valsta, L. 2021. Justice in transitions: widening considerations of justice in dietary transition. Environmental Innovation and Sustainability Transitions 40, 474-485
- Toivonen, M., Herzon, I., Toikkanen, J., Kuussaari, M. 2021. Linking pollinator occurrence in field margins to pollinator visitation to a mass-flowering crop. Journal of Pollination Ecology 28, 153–166.
- Morris, C., M. Kaljonen, E. Hadley-Kershaw. 2021. Governing plant-centred eating at the urban scale in the UK: The Sustainable Food Cities network and the making of a dietary biopolitical project. The Geographical Journal 2021; 1-12.
- Llanque, A. ., Jacobi, J., Tribaldos, T., Mukhovi, S. ., Silvestre, C. ., Tecchio, A. ., Fernandez, L. ., Delgado, F. ., Kiteme, B. ., Maluf, R. ., Bessa, A. ., Speranza, C. I. ., & Rist, S. (2021). Transformations Towards Food Sustainability Using the Participatory Food Sustainability Assessment Framework (FoodSAF). Social Innovations Journal, 5.
- Paloviita, A. (2021). Developing a matrix framework for protein transition towards more sustainable diets. British Food Journal 123 (13), 73-87.
- Huttunen, S. (2021). Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization – Response to Struckman. Nordia Geographical Publications, 49(5), 102-106.
- Kaljonen, M. (2021). Hyvä, paha kasvisruoka – tieto ja tunteet ympäristöpolitiikassa. Hetemäki, I, Kuusisto A-K., Lähteenmäki, M., Väliverronen, E. (toim.). Hyvä ja paha tieto. Gaudeamus, Helsinki, p. 264.
- Lonkila, A. & Kaljonen M. (2021). Promises of meat and milk alternatives – an integrative literature review on emergent research themes. Agriculture and Human Values, forthcoming
2020
- Kortetmäki, T. & Oksanen, M. (2020). Is there a convincing case for climate veganism? Agriculture and Human Values.
- Jacobi, J., Mukhovi, S., Llanque, A. et al. (2020). A new understanding and evaluation of food sustainability in six different food systems in Kenya and Bolivia. Sci Rep 10, 19145.
- Huan-Niemi, E., Kaljonen M., Knuuttila M., Niemi J. & Saarinen, M. (2020). The impacts of dietary change in Finland: food system approach. Agriculture and Food Science 29, 4.
- Peltola, T., Kaljonen M. & Kettunen M. (2020). Public, embodied experiments in dietary transition: demonstrating alternative proteins at Finnish schools. Sustainability: Science, Policy and Practice 16, 184-196.
- Kaljonen, M., Salo, M. Lyytimäki, J. & Furman, E. (2020). From isolated labels and nudges to sustained tinkering: assessing long-term changes in sustainable eating at a lunch restaurant. British Food Journal.
- H. L. Rippin, J. Hutchinson, D. C. Greenwood, J. Jewell, J. J. Breda, A. Martin, D. M. Rippin, K. Schindler, P. Rust, S. Fagt, J. Matthiessen, E. Nurk, K. Nelis, M. Kukk, H. Tapanainen, L. Valsta, T. Heuer, E. Sarkadi-Nagy, M. Bakacs, S. Tazhibayev, T. Sharmanov, I. Spiroski, M. Beukers, C. van Rossum, M. Ocke, A. K. Lindroos, Eva Warensjö Lemming, J. E. Cade (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(5): e0232447.
- Weckström, M., Örmä V. & Salminen J. (2020). An order of magnitude: How a detailed real-data-based return water flow analysis identified large discrepancies in modeled water consumption volumes for Finland. Ecological Indicators.
- Toivonen, M. (2020). Luonnon palvelut lautasella. Teoksessa: Mattila, H. (toim.) Elämän verkko: luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Gaudeamus.
2019
- Puupponen, A. & Paloviita, A. (2019). Ruoka, maatalous ja kestävyysmurros puhuttivat tutkijoita Jyväskylässä. Maaseudun uusi aika, 27(3), 51-52.
- Rekola, A., Kaljonen, M., Terämä, E., Aro, R., Vainio, A., Vikström, S., & Paloniemi, R. (2019). Ilmasto-oikeudenmukaisuus suomalaisessa hyvinvointi- ja terveyspolitiikassa-Suuntaviivoja tutkimukselle. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 56(4).
- Kortetmäki, T. (2019). Tensions between food justice and climate change mitigation. In Vinnari E. & Vinnari M. (eds.): Sustainable governance and management of food systems. Wageningen Academic Publishers, pp. 53-58.
Yleistajuisia julkaisuja
2023
- Kortetmäki, T. Mitä tarkoittaa oikeudenmukainen ruokamurros? 2023. In I. Hetemäki, O. Fingerroos, T. Heikkilä, & J. Rikkinen (Eds.), Alusta alkuun. Gaudeamus.
- Toivonen, M. 2023. Uusia genomitekniikoita koskevassa lakimuutoksessa on ehkäistävä haitat luonnolle. Suomen Luonnon blogit 21.12.2023.
- Toivonen, M. 2023. Monimuotoisuuden pelkistämisestä ja tiedon riittävyydestä. Suomen Luonnon blogit 16.10.2023.
- Niemi, J. & Huan-Niemi 2023. Kauppasopimusten viidakko mutkistuu ja kestävän kehityksen rooli korostuu. Maaseudun Tulevaisuus, Yliö 25.10.2023.
- Niemi, J. 2023. Mustanmeren viljasopimuksesta ovat hyötyneet myös köyhät maat. Helsingin Sanomat 27.8.2023: B 11. Mielipide.
2022
- Kaljonen, Minna, Huttunen Suvi, Turunen Anni 2022.Strategisen tutkimuksen ja sosiaaliturvakomitean tietokumppanuudessa tuotetun Elonkehä, ilmastonmuutos ja sosiaaliturva -tietokoosteen yhteiskirjoittamiseen osallistuminen, toim. Hilden, M., Schönach, P. Strateginen tutkimus. Suomen Akatemia.
- Marjaana Toivonen 2022. Niityt katoavat ellei niiden arvoa maataloustuotannolle löydetä uudelleen. Suomen Luonnon blogit 17.6.2022.
- Marjaana Toivonen 2022. Kärpäset ovat aliarvostettuja pölyttäjiä. Suomen Luonnon blogit 15.4.2022.
- Anni Savikurki, 2022. Globaali ruokaturva on paikallista. Kehittyvä elintarvike 17.1.2022.
2021
- Marjaana Toivonen teoksessa: Birge, T. ja työryhmä 2021. Pölyttäjäystävällinen maatila - periaatteet ja käytännöt pölyttäjäystävällisempään maatalouteen, BSAG.
- Jyrki Niemi: Yllättävä tutkimustulos: Turvemaiden käyttöön vaikuttaminen toisi Suomessa merkittävästi suuremmat ilmastohyödyt kuin lihan- ja maidonkulutuksen radikaali pudottaminen, Maaseudun Tulevaisuus 17.11.2021
- Marjaana Toivonen, 2021. Pölyttäjät hyötyvät monipuolisesta pellonkäytöstä. Suomen Luonnon blogit, 17.12.2021.
- Paula Kivimaa, Suvi Huttunen, Anu Lähteenmäki-Uutela, Milja Heikkinen, Sirkku Juhola, Minna Kaljonen, Jukka Käyhkö, Peter Lund & Klemetti Näkkäläjärvi 2021. How to consider justice in climate policy? Discussion paper. The Finnish Climate Change Panel, Publication 5/2021
- Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Parempaa elämänlaatua pienemmällä ympäristökuormituksella. STYLE-hankkeen blogi 8.11.2021.
- Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Autoilemme, lämmitämme, valaisemme ja syömme liikaa myös oman hyvinvointimme kannalta, sanoo kolme Syken tutkijaa. Aamulehti 7.11.2021.
- Lamminen Marjukka. 2021. Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (STN-hankkeiden yhteistyöllä tehty kirjoitus)
- Jyrki Niemi: Toimisiko hiilirajavero ruoan ulkomaankaupassa? Luke blogi 22.10.2021, Luonnonvarakeskus.
- Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Ingen ska lämnas utanför-principen konkretiserar den rättvisa omställningen. God förvaltning, Statens revisionsverk.
- Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Just transition is embodied in the “Leave no one behind” principle. Good governance, National Audit office. 8.9.2021.
- Marjaana Toivonen ja Mikko Kuussaari: CAP-suunnitelmaan lisää kunnianhimoa. Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 25.8.2021
- Jyrki Niemi: CAP-uudistus ei mullista EU:n maatalouspolitiikkaa – ympäristö- ja ilmastotoimien tehokkuus jäsenmaiden vastuulla. Luke blogi 15.7.2021
- Kallio-Mannila Kaija, Katri Siimes, Marja Jalli. Kasvinsuojeluaineiden haitat ovat Suomessa pieniä. HS Mielipide 15.5.2021
- Theresa Tribaldos: Highlighting sustainable food systems in mountains for the UN Food Systems Summit 2021. Brochure for the UN Mountain Partnership, April 2021.
- Suvi Huttunen, Riikka Paloniemi: Ihmisiä kestävyysmurroksessa. Syken Ratkaisuja -blogi 29.4.2021.
- Jyrki Niemi: Maatalouspolitiikan uudistaminen on hankalaa. HS Mielipide 27.4.2021
- Kaisa Karttunen: Ilmastoviisautta on monta lajia. E2 Tutkimus -blogi 20.1.2021.
- Kortetmäki, Teea, Taneli Pudas, Ilja Saralahti: Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan (2021)
2020
- Anni Savikurki, Kaisa Karttunen, Antti Puupponen, Annika Lonkila: Tuottajien ääni kuuluviin Just Food -hankkeessa. Maito ja Me 4/2020.
- Jyrki Niemi: EU:n maatalouspolitiikan uudistus – menetetty mahdollisuus? Luke blogi 26.10.2020
- Minna Kaljonen: Monelta etätyöläiseltä lounas on jäänyt kokonaan syömättä. Ratkaisuja -blogi 9.9.2020
- Jyrki Niemi: Koronakriisi haastaa ruokahuoltomme toimivuuden. Tieto käyttöön -blogi 25.5.2020
- Maria Vaalavuo: Ilmastoystävällistä ruokaa kaikille? (with an English translation: An Environmental diet for all?) ANTIZINE magazine 8/2020 (s. 44-49)
- Jyrki Niemi: Mitä ruoka saa maksaa? Luke blogi 4.8.2020
- Maria Vaalavuo ja Liisa Valsta: Koulutustason mukaiset erot ravitsemuksessa vaihtelevat maan varallisuuden mukaan, THL uutinen 20.5.2020
- Riikka Aro, Ritva Mynttinen ja Olli Repo: Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 17.4.2020
- Marjaana Toivonen: Todellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanokset, #muutos-blogit 13.4.2020
- Jyrki Niemi: Ruokaturva on monen tekijän summa, Helsingin Sanomat, mielipide 11.4.2020
- Maria Vaalavuo: Koronavirusepidemia tuo eriarvoisuuden esille, Helsingin Sanomat, mielipide 3.4.2020
- Kaisa Karttunen: Vielä ei hätää ruoan suhteen, mutta hereillä pitää olla, e2 Tutkimus, blogi 3.4.2020
- Jyrki Niemi: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen, Luke blogi 17.3.2020
- Kaisa Karttunen: Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio, Aktivistimummot blogi 1.3.2020
2019
- Minna Kaljonen: Ruokajärjestelmän ongelmat eivät ratkea mustavalkoisesti, kommenttipuheenvuoro 18.12.2019, Maito ja terveys ry, Ravitsemuskatsaus 4/2019
- Marjaana Toivonen: Naudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetään, #muutos-blogit 7.12.2019
- Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo: Itämeren ruokavalio ratkoisi monia ongelmia, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 4.11.2019
- Annika Lonkila ja Anni Savikurki: Reilu ruokamurros vaatii tuekseen tutkimustietoa, Suomen Akatemia STN, blogi 24.10.2019
- Eeva Furman ja Minna Kaljonen: Sustainable diets enhance progress in all Sustainable Developmental Goals, UN Chronicle 16.10.2019
- Teea Kortetmäki, Minna Kaljonen ja Kaisa Karttunen: Ilmastokeskustelua käytävä ilman syyllistämistä, Maaseudun tulevaisuus, mielipide 28.8.2019
- Minna Kaljonen ja Merja Saarinen: Ruokajärjestelmää uudistettava rohkeasti, Helsingin Sanomat, vieraskynä 24.7.2019
Raportteja, selvityksiä ja julkaisuja
- Reilu osallistuminen ruokastrategian valmisteluun - Politiikkadialogin yhteenveto 2024 (pdf)
- Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille. Strateginen tutkimus, Suomen akatemia 2023 (pdf)
- Reilu ruokamurros. Polkuja kestävään ja oikeudenmukaiseen ruokajärjestelmään. Kaljonen, Minna; Karttunen, Kaisa; Kortetmäki, Teea. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 38/2022
- Kestävän kouluruokailun keittokirja - Oppilaiden ratkaisuja ruokapalveluille. Just food -hankkeen julkaisuja 5/2022 (issuu.com)
- Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan, 2021 (pdf)
- Kohti reilua ruokajärjestelmää - Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä ilmastopolitiikan keinojen oikeudenmukaisuudesta 2021 (pdf)
- Reilu Ruokamurros - katsaus tutkimustarpeisiin -tilannekuvaraportti 2019 (pdf)
- Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (Lamminen Marjukka, STN-hankkeiden yhteiskirjoitus 2021)
Mediaesiintymisiä ja kirjoituksia mediassa
Tutkijoiden haastatteluja mediassa (uusimpia juttuja)
- Jyrki Niemi: Onko Suomen oma ruokahuolto riittävällä tasolla? MTV Uutisaamu 28.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen, Jukka Kajan, Miia Silman: Syömisen sietämätön keveys -podcast, Raisio-konserni 2021linkki vie toiselle sivustolle
- Teea Kortetmäki: Kuka tekee ruokamme - Ruokayhteiskunta podcast 2021linkki vie toiselle sivustolle
- Teea Kortemäki: Asiantuntijafeat Mikirotta-tubettajan YouTube-videolla, yhteistyö UM:n kanssa, 15.12.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Helsinki päätti kieltää lihan tarjoilun tilaisuuksissaan. Miten merkittävä ilmastotoimi lihansyönnin vähentäminen on? YLE A-studio, tallenne Yle Areena 9.11.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotalkoot, YLE Politiikkaradio, äänitallenne Yle Areena 8.11.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotoimet ja miten tukipolitiikka niihin vaikuttaa. YLE Ykkösaamu, äänitallenne Yle Areena 7.10.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maanviljelijät toivovat poliitikoilta selvempiä keinoja siihen, miten ilmastopäästöjä pitäisi vähentää, YLE Uutiset, tallenne Yle Areena 6.10.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen. Voiko koulu kasvattaa syömään hyvin? SuomiAreena 13.7.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen: Pitäisikö kasvisruoan määrää julkisissa ruokaloissa lisätä? Suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin, kertoo Ylen kysely. YLE 10.3.2022linkki vie toiselle sivustolle
Tutkijamme muussa mediassa
- Teea Kortetmäki ja Maarit Ojaluoma: Helsinkiläiskouluissa jo yli puolet ruoasta on kasvisruokaa. YLE Uutiset 9.5.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Ruokakriisiä ei tule, mutta ruoan hinta kallistuu 10 prosenttia. Kauppalehti 1.4.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Mitä lautasellemme jäisi, jos olisimme maataloutemme varassa. HS 26.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: krainan sota voi vaikuttaa lihansyöntiisi – tässä syy. Iltalehti 11.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Sota synnytti ruokakriisin - se näkyy kohta Suomessakin. HS 15.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista. YLE 10.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Venäjän hyökkäys vaikuttaa suoraan ruoan hintoihin, ja se tuntuu myös Suomessa. HS 24.4.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Ruuan hinta lähtee Suomessa pian selvään nousuun – yksi syy on lannoitteissa, joiden hintaan heijastuu Euroopan energiamarkkinoiden myllerys. YLE Uutiset 24.10.2022linkki vie toiselle sivustolle
- Anni Savikurki: Nuoret kertovat, miten ilmastokriisi ratkeaa – Maija Kuivalainen edustaa Suomea YK:n kokouksessa Skotlannissa: "Oikeudenmukainen siirtymä, joka huomioi elinkeinot". YLE Uutiset 24.10.2022
Just food Blog
- Just food -projektin omaa blogisarjaa julkaistiin 2019–2024. Blogikirjoitukset on julkaistu alun perin justfood.fi-verkkosivustolla, joka suljettiin projektin päätyttyä kesällä 2025.
Lue blogikirjoituksiamme:
- Tanja Niemi: Kenen näkemyksellä tulevaisuuden ruokavalioista on väliä? 14.10.2024
- Xavier Irz: Kohti kestävää ruokavaliota Suomessa. 19.6.2024
- Sara Simola: Nurmeslaisten viljelijöiden mielestä turvepeltojen hyvä viljely pitää sisällään myös päästöjä vähentäviä toimenpiteitä. 11.6.2024
- Suvi Huttunen: Järjestöt mukaan ruokapolitiikan tekemiseen. 8.1.2024
- Jyrki Niemi: Riittääkö maatalouspolitiikka vai tarvitaanko ruokastrategia? 17.4.2023
- Tunnu Orre: Kauppa planetaarista ruokavaliota edistämässä. 28.2.2023
- Marjaana Toivonen: Laitumia, syysviljoja ja hyönteispölytteisiä kasveja – peltojen monimuotoisuutta voi edistää kasvivalinnoilla. 18.8.2022
- Minna Kaljonen, Anna Ott ja Annika Lonkila: Rohkea rokan syö – kotimaisen palkokasviarvoketjun vahvistaminen vaatii politiikalta yhteispeliä. 19.5.2022
- Antti Puupponen: Hiiliviljely maidontuotannon muutosvoimana? 29.4.2022
- Anni Turunen: Ruokakansalaisuus on tekoja kohti parempaa maailmaa. 10.2.2022
- Peppi Haario: Syyt olla vähentämättä punaisen lihan kulutusta alkavat olla vähissä. 26.4.2021
- Santtu Karhinen ja Hannu Savolainen: Ikä, ammatti vai asuinpaikka? – Selityksiä suomalaisten ruokamenojen ja niiden ilmastopäästöjen eroille. 11.4.2021
- Roosa Ritola ja Taneli Pudas: Tie kohti ruokakansalaisuutta käy kouluruokalan kautta. 16.12.2020
- Suvi Huttunen ja Ari Paloviita: Melko reilua ilmastopolitiikkaa. 9.11.2020
- Ellen Huan-Niemi: Siirtymä kohti kasvispohjaisia ruokavalioita haastaa ruokajärjestelmän. 15.10.2020
- Marjaana Toivonen: Peltojen monimuotoisuustutkimus vaatii paljon työtä mutta tuottaa kaivattua tietoa. 15.7.2020
- Suvi Huttunen ja Minna Kaljonen: Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin. 29.5.2020
- Tiina Silvasti, Teea Kortetmäki, Ari Paloviita ja Antti Puupponen: Pandemia haavoittaa ruokajärjestelmää. 6.4.2020