Publications about the just food transition
During the Just Food project, we published numerous scientific and popular publications, wrote reports and studies, and made policy recommendations. During the project, we also produced our own podcast and blog series.
Nostoja politiikkasuosituksistamme
Just food -hankkeen politiikkasuositukset
- Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua: uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 2023 (julkari.fi)
- Reilu ruokamurros onnistuu kaikkien ruokajärjestelmän toimijoiden yhteistyöllä ja jämäkällä julkisella ohjauksella - Just Food Policy Brief 2022 (issuu.com)
- The just food transition can be achieved through cooperation between all actors in the food system and firm public guidance - Just Food Policy Brief 2022 (issuu.com)
- Maaperä osana ilmastoratkaisua - maatalouspolitiikkauudistus edistämään ilmastoviisasta maataloutta, Luke Policy Brief 3/2021 (luke.fi)
- Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa - Just Food Policy Brief 2020 (issuu.com)
- Policy rekommendationer för matsystems rättvis omställning - Just Food Policy Brief oktober 2020 (issuu.com)
- Policy recommendations for just food system transition - Just Food Policy Brief October 2020 (issuu.com)
Hankkeen julkaisuja
Tieteellisiä julkaisuja
2024
- Minna Kaljonen, Ari Paloviita, Suvi Huttunen, Teea Kortetmäki. Policy mixes for just transitions: A holistic evaluation framework. Environmental Innovation and Societal Transitions, Volume 52 (2024).
- Lonkila, A., Lukkarinen, J., van Oers, L., Feola, G. Kaljonen, M. 2024. Just destabilisation? Considering justice in the phase-out of peat. Environmental Innovation and Societal Transitions 52.
- Herzon, I., Mazac, R. Erkkola, ML, Garnett T., Hansson H., Jonell, M., Kaljonen M., Kortemäki, T., Lamminen, M., Lonkila, A., Niva M., Pajari A-M., Tribaldos, T., Toivonen, M., Tuomisto H.L., Koppelmäki, K. Röös, E. 2024. Both downsizing and improvements to livestock systems are needed to stay within planetary boundaries. Nature food, comment.
- Sares-Jäske, L., Tapanainen, H., Valsta, L., Haario, P., Männistö, S., Vaalavuo, M., 2024. Meat consumption and obesity: A climate-friendly way to reduce health inequalities. Public Health Challenges 3, e163.
- Xavier Irz, Laura Sares-Jäske, Heli Tapanainen, Jyrki Niemi, Laura Paalanen, Merja Saarinen, Liisa M Valsta. Assessing the Cost of Nutritionally Adequate and Low-Climate Impact Diets in Finland. Current Developments in Nutrition, Volume 8, Issue 5 (2024).
- Irz X, Tapanainen H, Saarinen M, Salminen J, Sares-Jäske L, Valsta LM. Reducing the carbon footprint of diets across socio-demographic groups in Finland: a mathematical optimisation study. Public Health Nutrition (2024).
- Huttunen, S., Tykkyläinen, R., Kaljonen, M., Kortetmäki, T., & Paloviita, A. (2024). Framing just transition: The case of sustainable food system transition in Finland. Environmental Policy and Governance, 1–13.
2023
- Salminen, J. & Weckström, M. 2023. Water accounting as a tool for tracing the industries responsible for the point-source loads into water bodies. Water Research, vol. 241: 120142.
- Kaljonen, M., Jacobi, J., Korhonen-Kurki, K. et al. Reflexive use of methods: a framework for navigating different types of knowledge and power in transformative research. Sustain Sci (2023).
- Pastorino, Silvia; Springmann, Marco; Backlund, Ulrika; Kaljonen, Minna; Singh, Samrat; Hunter, Danny; Vargas, Melissa; Milani, Peiman; Bellanca, Raffaella; Eustachio Colombo, Patricia; Makowicz Bastos, Deborah; Manjella, Aurillia; Wasilwa, Lusike; Wasike, Victor; Bundy, Donald AP; the Research Consortium White Paper writing team; (2023) School meals and food systems: Rethinking the consequences for climate, environment, biodiversity, and food sovereignty. Discussion Paper. London School of Hygiene & Tropical Medicine, London.
- Suikki T, Maukonen M, Kaartinen NE, Harald K, Bäck S, Sares-Jäske L, Härkänen T, Koskinen S, Jousilahti P, Pajari AM, Männistö S. Associations of EAT-Lancet Planetary Health Diet or Finnish Nutrition Recommendations with changes in obesity measures: a follow-up study in adults. Food Nutr Res. 2023 Dec 1;67.
- Meri Simojoki, Satu Männistö, Heli Tapanainen, Mirkka Maukonen, Liisa M. Valsta, Suvi T. Itkonen, Anne-Maria Pajari & Niina E. Kaartinen (2023) The impacts of partial replacement of red and processed meat with legumes or cereals on protein and amino acid intakes: a modelling study in the Finnish adult population, Annals of Medicine, 55:2.
- Kortetmäki, T., & Oksanen, M. (2023). Right to Food and Geoengineering. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 36, Article 5.
- Herzon, I., Mazac, R., Erkkola, M. et al. A rebalanced discussion of the roles of livestock in society. Nat Food 4, 926–927 (2023).
- Turunen, A., Aro, R. & Huttunen, S. Intra-Acting Food Citizenship in Community-Supported Agriculture in Finland. J Agric Environ Ethics 36, 15 (2023).
- Kyttä, V., Hyvönen, T. & Saarinen, M. Land-use-driven biodiversity impacts of diets—a comparison of two assessment methods in a Finnish case study. Int J Life Cycle Assess 28, 1104–1116 (2023).
- Action-oriented knowledge for sustainable management of organic soils in Finnish agriculture. Huan-Niemi, Ellen; Huttunen, Suvi; Paloviita, Ari; Puupponen, Antti; Lehtonen, Heikki & Niemi, Jyrki. Agricultural and Food Science, 32(2023).
- Justice in Finnish Food Policies. Puupponen, Antti; Huttunen, Suvi; Kortetmäki, Teea; Lähteenmäki-Uutela, Anu & Kaljonen, Minna. Food Ethics 8, 6(2023).
- Minna Kaljonen, Teea Kortetmäki, Theresa Tribaldos. Introduction to the special issue on just food system transition: Tackling inequalities for sustainability. Environmental Innovation and Societal Transitions, Volume 46, 2023.
2022
- S. Maluf, R., Burlandy, L., P. Cintrão, R., Jomalinis, E., Santarelli, M. & Tribaldos, T. 2022. Global value chains, food and just transition: a multi-scale approach to Brazilian soy value chains. The Journal of Peasant Studies.
- S. Maluf, R., Burlandy, L., P. Cintrão, R., Jomalinis, E., C.O. Carvalho, T. & Tribaldos, T. 2022. Sustainability, justice and equity in food systems: Ideas and proposals in dispute in Brazil. Environmental Innovation and Societal Transitions 45 (2022), 183-199.
- Toikkanen, J., Halme, P., Kahanpää, J. & Toivonen, M. 2022. Effects of landscape composition on hoverflies (Diptera: Syrphidae) in mass-flowering crop fields within forest-dominated landscapes. Journal of Insect Conservation.
- Lehtonen, H., Huan-Niemi, E. & Niemi, J. 2022. The transition of agriculture to low carbon pathways with regional distributive impacts. Environmental Innovation and Societal Transitions 44(2022).
- Huttunen, S., Kaljonen, M., Turunen, A. 2022. Participation for just sustainability transition governance - lessons from food systems. Sustainability: Science, Practice and Policy.
- Toivonen, M., Huusela, E., Hyvönen, T., Marjamäki, P., Järvinen, A., Kuussaari, M. 2022. Effects of crop type and production method on arable biodiversity in boreal farmland. Agriculture, Ecosystems & Environment 337, 108061.
- Tribaldos, T., Kortetmäki, T. 2022. Just transition principles and criteria for food systems and beyond. Environmental Innovations and Societal Transitions 40, 474-485.
- Kaljonen, M., M. Niva. 2022. Kestävä syöminen ja arkisten käytäntöjen muutos. Teoksessa Laakso, S. ja R. Aro (toim.) Planeetan kokoinen arki. Gaudeamus, Helsinki s. 136-15.
- Kortetmäki, T. 2022. Agriculture and climate change: Ethical considerations. Swiss Federal Ethics Committee on Nonhuman Biotechnology ECNH publication series.
- Valsta LM, Tapanainen H, Kortetmäki T, Sares-Jäske L, Paalanen L, Kaartinen NE, Haario P, Kaljonen M. 2022. Disparities in Nutritional Adequacy of Diets between Different Socioeconomic Groups of Finnish Adults. Nutrients. 2022; 14(7):1347.
- Kaljonen, M., Ott, A., Huttunen, S., Lonkila, A. Kuusela J. 2022. Policy mixes for more vital legume value chains: evaluation across competing policy frames. International Journal of Sociology of Agriculture and Food.
- Puupponen, A., Lonkila, A., Savikurki, A., Karttunen, K., Huttunen, S., Ott, A. 2022. Finnish dairy farmers’ perceptions of justice in the transition to carbon-neutral farming. Journal of Rural Studies 90, 104–112.
- Toivonen, M., Karimaa, A.-E., Herzon, I., Kuussaari, M. 2022. Flies are important pollinators of mass-flowering caraway and respond to landscape and floral factors differently from honeybees. Agriculture, Ecosystems & Environment, 323, 107698.
2021
- Huttunen, S., Rekola, A. 2021. Reilu siirtymä, ekologinen solidaarisuus ja kestävyysmurroksen mahdollisuus. Alue ja ympäristö 2/2021 s. 154-164.
- Lähteenmäki-Uutela, A., Bask, A., Laari, S., Korhonen, O. 2021. Valtion ja yritysten roolit ekohyvinvointivaltioon kytkeytyvien toimitusketjujen sääntelyssä. Alue ja ympäristö 2/2021.
- Vaalavuo, M., Tapanainen, H., Valsta, L., Sares-Jäske, L. 2021. Ilmastoympärillinen ruokavalio: haaste sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle? YP. Vol. 5-6 (2021).
- Sares-Jäske L, Valsta L, Haario P, Martelin T. 2021. Population group differences in subjective importance of meat in diet and red and processed meat consumption. Appetite. 2021 Dec 3:105836. Epub ahead of print. PMID: 34871587.
- Salo, M., Savolainen, H., Karhinen, S., Nissinen, A. 2021. Drivers of household consumption expenditure and carbon footprints in Finland. Journal of Cleaner Production 289, 125607.
- Kaila, L., Ketola, J., Toivonen, M., Loukola, O., Hakala, K., Raiskio, S., Hurme, T., Jalli, M. 2021. Pesticide residues in honeybee-collected pollen: does the EU regulation protect honeybees from pesticides? Environmental Science and Pollution Research.
- Lonkila, A., Kaljonen, M. 2022. Ontological struggle over new product category: transition potential of meat alternatives. Environment Innovation and Societal Transitions 42, 1-11.
- Lähteenmäki-Uutela, A., Lonkila, A., Huttunen, S., Grmelová, N. 2021. Legal rights of private property owners vs. sustainability transitions? Journal of Cleaner Production Volume 323, 129179.
- Kaljonen, M., Kortetmäki, T., Tribaldos, T., Huttunen, S., Karttunen, K., Maluf, R.S., Niemi, J. Saarinen, M., Salminen, J., Vaalavuo, M., Valsta, L. 2021. Justice in transitions: widening considerations of justice in dietary transition. Environmental Innovation and Sustainability Transitions 40, 474-485
- Toivonen, M., Herzon, I., Toikkanen, J., Kuussaari, M. 2021. Linking pollinator occurrence in field margins to pollinator visitation to a mass-flowering crop. Journal of Pollination Ecology 28, 153–166.
- Morris, C., M. Kaljonen, E. Hadley-Kershaw. 2021. Governing plant-centred eating at the urban scale in the UK: The Sustainable Food Cities network and the making of a dietary biopolitical project. The Geographical Journal 2021; 1-12.
- Llanque, A. ., Jacobi, J., Tribaldos, T., Mukhovi, S. ., Silvestre, C. ., Tecchio, A. ., Fernandez, L. ., Delgado, F. ., Kiteme, B. ., Maluf, R. ., Bessa, A. ., Speranza, C. I. ., & Rist, S. (2021). Transformations Towards Food Sustainability Using the Participatory Food Sustainability Assessment Framework (FoodSAF). Social Innovations Journal, 5.
- Paloviita, A. (2021). Developing a matrix framework for protein transition towards more sustainable diets. British Food Journal 123 (13), 73-87.
- Huttunen, S. (2021). Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization – Response to Struckman. Nordia Geographical Publications, 49(5), 102-106.
- Kaljonen, M. (2021). Hyvä, paha kasvisruoka – tieto ja tunteet ympäristöpolitiikassa. Hetemäki, I, Kuusisto A-K., Lähteenmäki, M., Väliverronen, E. (toim.). Hyvä ja paha tieto. Gaudeamus, Helsinki, p. 264.
- Lonkila, A. & Kaljonen M. (2021). Promises of meat and milk alternatives – an integrative literature review on emergent research themes. Agriculture and Human Values, forthcoming
2020
- Kortetmäki, T. & Oksanen, M. (2020). Is there a convincing case for climate veganism? Agriculture and Human Values.
- Jacobi, J., Mukhovi, S., Llanque, A. et al. (2020). A new understanding and evaluation of food sustainability in six different food systems in Kenya and Bolivia. Sci Rep 10, 19145.
- Huan-Niemi, E., Kaljonen M., Knuuttila M., Niemi J. & Saarinen, M. (2020). The impacts of dietary change in Finland: food system approach. Agriculture and Food Science 29, 4.
- Peltola, T., Kaljonen M. & Kettunen M. (2020). Public, embodied experiments in dietary transition: demonstrating alternative proteins at Finnish schools. Sustainability: Science, Policy and Practice 16, 184-196.
- Kaljonen, M., Salo, M. Lyytimäki, J. & Furman, E. (2020). From isolated labels and nudges to sustained tinkering: assessing long-term changes in sustainable eating at a lunch restaurant. British Food Journal.
- H. L. Rippin, J. Hutchinson, D. C. Greenwood, J. Jewell, J. J. Breda, A. Martin, D. M. Rippin, K. Schindler, P. Rust, S. Fagt, J. Matthiessen, E. Nurk, K. Nelis, M. Kukk, H. Tapanainen, L. Valsta, T. Heuer, E. Sarkadi-Nagy, M. Bakacs, S. Tazhibayev, T. Sharmanov, I. Spiroski, M. Beukers, C. van Rossum, M. Ocke, A. K. Lindroos, Eva Warensjö Lemming, J. E. Cade (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(5): e0232447.
- Weckström, M., Örmä V. & Salminen J. (2020). An order of magnitude: How a detailed real-data-based return water flow analysis identified large discrepancies in modeled water consumption volumes for Finland. Ecological Indicators.
- Toivonen, M. (2020). Luonnon palvelut lautasella. Teoksessa: Mattila, H. (toim.) Elämän verkko: luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Gaudeamus.
2019
- Puupponen, A. & Paloviita, A. (2019). Ruoka, maatalous ja kestävyysmurros puhuttivat tutkijoita Jyväskylässä. Maaseudun uusi aika, 27(3), 51-52.
- Rekola, A., Kaljonen, M., Terämä, E., Aro, R., Vainio, A., Vikström, S., & Paloniemi, R. (2019). Ilmasto-oikeudenmukaisuus suomalaisessa hyvinvointi- ja terveyspolitiikassa-Suuntaviivoja tutkimukselle. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 56(4).
- Kortetmäki, T. (2019). Tensions between food justice and climate change mitigation. In Vinnari E. & Vinnari M. (eds.): Sustainable governance and management of food systems. Wageningen Academic Publishers, pp. 53-58.
Yleistajuisia julkaisuja
2023
- Kortetmäki, T. Mitä tarkoittaa oikeudenmukainen ruokamurros? 2023. In I. Hetemäki, O. Fingerroos, T. Heikkilä, & J. Rikkinen (Eds.), Alusta alkuun. Gaudeamus.
- Toivonen, M. 2023. Uusia genomitekniikoita koskevassa lakimuutoksessa on ehkäistävä haitat luonnolle. Suomen Luonnon blogit 21.12.2023.
- Toivonen, M. 2023. Monimuotoisuuden pelkistämisestä ja tiedon riittävyydestä. Suomen Luonnon blogit 16.10.2023.
- Niemi, J. & Huan-Niemi 2023. Kauppasopimusten viidakko mutkistuu ja kestävän kehityksen rooli korostuu. Maaseudun Tulevaisuus, Yliö 25.10.2023.
- Niemi, J. 2023. Mustanmeren viljasopimuksesta ovat hyötyneet myös köyhät maat. Helsingin Sanomat 27.8.2023: B 11. Mielipide.
2022
- Kaljonen, Minna, Huttunen Suvi, Turunen Anni 2022.Strategisen tutkimuksen ja sosiaaliturvakomitean tietokumppanuudessa tuotetun Elonkehä, ilmastonmuutos ja sosiaaliturva -tietokoosteen yhteiskirjoittamiseen osallistuminen, toim. Hilden, M., Schönach, P. Strateginen tutkimus. Suomen Akatemia.
- Marjaana Toivonen 2022. Niityt katoavat ellei niiden arvoa maataloustuotannolle löydetä uudelleen. Suomen Luonnon blogit 17.6.2022.
- Marjaana Toivonen 2022. Kärpäset ovat aliarvostettuja pölyttäjiä. Suomen Luonnon blogit 15.4.2022.
- Anni Savikurki, 2022. Globaali ruokaturva on paikallista. Kehittyvä elintarvike 17.1.2022.
2021
- Marjaana Toivonen teoksessa: Birge, T. ja työryhmä 2021. Pölyttäjäystävällinen maatila - periaatteet ja käytännöt pölyttäjäystävällisempään maatalouteen, BSAG.
- Jyrki Niemi: Yllättävä tutkimustulos: Turvemaiden käyttöön vaikuttaminen toisi Suomessa merkittävästi suuremmat ilmastohyödyt kuin lihan- ja maidonkulutuksen radikaali pudottaminen, Maaseudun Tulevaisuus 17.11.2021
- Marjaana Toivonen, 2021. Pölyttäjät hyötyvät monipuolisesta pellonkäytöstä. Suomen Luonnon blogit, 17.12.2021.
- Paula Kivimaa, Suvi Huttunen, Anu Lähteenmäki-Uutela, Milja Heikkinen, Sirkku Juhola, Minna Kaljonen, Jukka Käyhkö, Peter Lund & Klemetti Näkkäläjärvi 2021. How to consider justice in climate policy? Discussion paper. The Finnish Climate Change Panel, Publication 5/2021
- Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Parempaa elämänlaatua pienemmällä ympäristökuormituksella. STYLE-hankkeen blogi 8.11.2021.
- Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Autoilemme, lämmitämme, valaisemme ja syömme liikaa myös oman hyvinvointimme kannalta, sanoo kolme Syken tutkijaa. Aamulehti 7.11.2021.
- Lamminen Marjukka. 2021. Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (STN-hankkeiden yhteistyöllä tehty kirjoitus)
- Jyrki Niemi: Toimisiko hiilirajavero ruoan ulkomaankaupassa? Luke blogi 22.10.2021, Luonnonvarakeskus.
- Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Ingen ska lämnas utanför-principen konkretiserar den rättvisa omställningen. God förvaltning, Statens revisionsverk.
- Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Just transition is embodied in the “Leave no one behind” principle. Good governance, National Audit office. 8.9.2021.
- Marjaana Toivonen ja Mikko Kuussaari: CAP-suunnitelmaan lisää kunnianhimoa. Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 25.8.2021
- Jyrki Niemi: CAP-uudistus ei mullista EU:n maatalouspolitiikkaa – ympäristö- ja ilmastotoimien tehokkuus jäsenmaiden vastuulla. Luke blogi 15.7.2021
- Kallio-Mannila Kaija, Katri Siimes, Marja Jalli. Kasvinsuojeluaineiden haitat ovat Suomessa pieniä. HS Mielipide 15.5.2021
- Theresa Tribaldos: Highlighting sustainable food systems in mountains for the UN Food Systems Summit 2021. Brochure for the UN Mountain Partnership, April 2021.
- Suvi Huttunen, Riikka Paloniemi: Ihmisiä kestävyysmurroksessa. Syken Ratkaisuja -blogi 29.4.2021.
- Jyrki Niemi: Maatalouspolitiikan uudistaminen on hankalaa. HS Mielipide 27.4.2021
- Kaisa Karttunen: Ilmastoviisautta on monta lajia. E2 Tutkimus -blogi 20.1.2021.
- Kortetmäki, Teea, Taneli Pudas, Ilja Saralahti: Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan (2021)
2020
- Anni Savikurki, Kaisa Karttunen, Antti Puupponen, Annika Lonkila: Tuottajien ääni kuuluviin Just Food -hankkeessa. Maito ja Me 4/2020.
- Jyrki Niemi: EU:n maatalouspolitiikan uudistus – menetetty mahdollisuus? Luke blogi 26.10.2020
- Minna Kaljonen: Monelta etätyöläiseltä lounas on jäänyt kokonaan syömättä. Ratkaisuja -blogi 9.9.2020
- Jyrki Niemi: Koronakriisi haastaa ruokahuoltomme toimivuuden. Tieto käyttöön -blogi 25.5.2020
- Maria Vaalavuo: Ilmastoystävällistä ruokaa kaikille? (with an English translation: An Environmental diet for all?) ANTIZINE magazine 8/2020 (s. 44-49)
- Jyrki Niemi: Mitä ruoka saa maksaa? Luke blogi 4.8.2020
- Maria Vaalavuo ja Liisa Valsta: Koulutustason mukaiset erot ravitsemuksessa vaihtelevat maan varallisuuden mukaan, THL uutinen 20.5.2020
- Riikka Aro, Ritva Mynttinen ja Olli Repo: Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 17.4.2020
- Marjaana Toivonen: Todellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanokset, #muutos-blogit 13.4.2020
- Jyrki Niemi: Ruokaturva on monen tekijän summa, Helsingin Sanomat, mielipide 11.4.2020
- Maria Vaalavuo: Koronavirusepidemia tuo eriarvoisuuden esille, Helsingin Sanomat, mielipide 3.4.2020
- Kaisa Karttunen: Vielä ei hätää ruoan suhteen, mutta hereillä pitää olla, e2 Tutkimus, blogi 3.4.2020
- Jyrki Niemi: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen, Luke blogi 17.3.2020
- Kaisa Karttunen: Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio, Aktivistimummot blogi 1.3.2020
2019
- Minna Kaljonen: Ruokajärjestelmän ongelmat eivät ratkea mustavalkoisesti, kommenttipuheenvuoro 18.12.2019, Maito ja terveys ry, Ravitsemuskatsaus 4/2019
- Marjaana Toivonen: Naudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetään, #muutos-blogit 7.12.2019
- Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo: Itämeren ruokavalio ratkoisi monia ongelmia, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 4.11.2019
- Annika Lonkila ja Anni Savikurki: Reilu ruokamurros vaatii tuekseen tutkimustietoa, Suomen Akatemia STN, blogi 24.10.2019
- Eeva Furman ja Minna Kaljonen: Sustainable diets enhance progress in all Sustainable Developmental Goals, UN Chronicle 16.10.2019
- Teea Kortetmäki, Minna Kaljonen ja Kaisa Karttunen: Ilmastokeskustelua käytävä ilman syyllistämistä, Maaseudun tulevaisuus, mielipide 28.8.2019
- Minna Kaljonen ja Merja Saarinen: Ruokajärjestelmää uudistettava rohkeasti, Helsingin Sanomat, vieraskynä 24.7.2019
Raportteja, selvityksiä ja julkaisuja
- Reilu osallistuminen ruokastrategian valmisteluun - Politiikkadialogin yhteenveto 2024 (pdf)
- Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille. Strateginen tutkimus, Suomen akatemia 2023 (pdf)
- Reilu ruokamurros. Polkuja kestävään ja oikeudenmukaiseen ruokajärjestelmään. Kaljonen, Minna; Karttunen, Kaisa; Kortetmäki, Teea. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 38/2022
- Kestävän kouluruokailun keittokirja - Oppilaiden ratkaisuja ruokapalveluille. Just food -hankkeen julkaisuja 5/2022 (issuu.com)
- Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan, 2021 (pdf)
- Kohti reilua ruokajärjestelmää - Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä ilmastopolitiikan keinojen oikeudenmukaisuudesta 2021 (pdf)
- Reilu Ruokamurros - katsaus tutkimustarpeisiin -tilannekuvaraportti 2019 (pdf)
- Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (Lamminen Marjukka, STN-hankkeiden yhteiskirjoitus 2021)
Mediaesiintymisiä ja kirjoituksia mediassa
Tutkijoiden haastatteluja mediassa (uusimpia juttuja)
- Jyrki Niemi: Onko Suomen oma ruokahuolto riittävällä tasolla? MTV Uutisaamu 28.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen, Jukka Kajan, Miia Silman: Syömisen sietämätön keveys -podcast, Raisio-konserni 2021linkki vie toiselle sivustolle
- Teea Kortetmäki: Kuka tekee ruokamme - Ruokayhteiskunta podcast 2021linkki vie toiselle sivustolle
- Teea Kortemäki: Asiantuntijafeat Mikirotta-tubettajan YouTube-videolla, yhteistyö UM:n kanssa, 15.12.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Helsinki päätti kieltää lihan tarjoilun tilaisuuksissaan. Miten merkittävä ilmastotoimi lihansyönnin vähentäminen on? YLE A-studio, tallenne Yle Areena 9.11.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotalkoot, YLE Politiikkaradio, äänitallenne Yle Areena 8.11.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotoimet ja miten tukipolitiikka niihin vaikuttaa. YLE Ykkösaamu, äänitallenne Yle Areena 7.10.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Maanviljelijät toivovat poliitikoilta selvempiä keinoja siihen, miten ilmastopäästöjä pitäisi vähentää, YLE Uutiset, tallenne Yle Areena 6.10.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen. Voiko koulu kasvattaa syömään hyvin? SuomiAreena 13.7.2021linkki vie toiselle sivustolle
- Minna Kaljonen: Pitäisikö kasvisruoan määrää julkisissa ruokaloissa lisätä? Suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin, kertoo Ylen kysely. YLE 10.3.2022linkki vie toiselle sivustolle
Tutkijamme muussa mediassa
- Teea Kortetmäki ja Maarit Ojaluoma: Helsinkiläiskouluissa jo yli puolet ruoasta on kasvisruokaa. YLE Uutiset 9.5.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Ruokakriisiä ei tule, mutta ruoan hinta kallistuu 10 prosenttia. Kauppalehti 1.4.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Mitä lautasellemme jäisi, jos olisimme maataloutemme varassa. HS 26.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: krainan sota voi vaikuttaa lihansyöntiisi – tässä syy. Iltalehti 11.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Sota synnytti ruokakriisin - se näkyy kohta Suomessakin. HS 15.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista. YLE 10.3.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Venäjän hyökkäys vaikuttaa suoraan ruoan hintoihin, ja se tuntuu myös Suomessa. HS 24.4.2022.linkki vie toiselle sivustolle
- Jyrki Niemi: Ruuan hinta lähtee Suomessa pian selvään nousuun – yksi syy on lannoitteissa, joiden hintaan heijastuu Euroopan energiamarkkinoiden myllerys. YLE Uutiset 24.10.2022linkki vie toiselle sivustolle
- Anni Savikurki: Nuoret kertovat, miten ilmastokriisi ratkeaa – Maija Kuivalainen edustaa Suomea YK:n kokouksessa Skotlannissa: "Oikeudenmukainen siirtymä, joka huomioi elinkeinot". YLE Uutiset 24.10.2022
Just food Blog
- Just food -projektin omaa blogisarjaa julkaistiin 2019–2024. Blogikirjoitukset on julkaistu alun perin justfood.fi-verkkosivustolla, joka suljettiin projektin päätyttyä kesällä 2025.
Lue blogikirjoituksiamme:
- Tanja Niemi: Kenen näkemyksellä tulevaisuuden ruokavalioista on väliä? 14.10.2024
- Xavier Irz: Kohti kestävää ruokavaliota Suomessa. 19.6.2024
- Sara Simola: Nurmeslaisten viljelijöiden mielestä turvepeltojen hyvä viljely pitää sisällään myös päästöjä vähentäviä toimenpiteitä. 11.6.2024
- Suvi Huttunen: Järjestöt mukaan ruokapolitiikan tekemiseen. 8.1.2024
- Jyrki Niemi: Riittääkö maatalouspolitiikka vai tarvitaanko ruokastrategia? 17.4.2023
- Tunnu Orre: Kauppa planetaarista ruokavaliota edistämässä. 28.2.2023
- Marjaana Toivonen: Laitumia, syysviljoja ja hyönteispölytteisiä kasveja – peltojen monimuotoisuutta voi edistää kasvivalinnoilla. 18.8.2022
- Minna Kaljonen, Anna Ott ja Annika Lonkila: Rohkea rokan syö – kotimaisen palkokasviarvoketjun vahvistaminen vaatii politiikalta yhteispeliä. 19.5.2022
- Antti Puupponen: Hiiliviljely maidontuotannon muutosvoimana? 29.4.2022
- Anni Turunen: Ruokakansalaisuus on tekoja kohti parempaa maailmaa. 10.2.2022
- Peppi Haario: Syyt olla vähentämättä punaisen lihan kulutusta alkavat olla vähissä. 26.4.2021
- Santtu Karhinen ja Hannu Savolainen: Ikä, ammatti vai asuinpaikka? – Selityksiä suomalaisten ruokamenojen ja niiden ilmastopäästöjen eroille. 11.4.2021
- Roosa Ritola ja Taneli Pudas: Tie kohti ruokakansalaisuutta käy kouluruokalan kautta. 16.12.2020
- Suvi Huttunen ja Ari Paloviita: Melko reilua ilmastopolitiikkaa. 9.11.2020
- Ellen Huan-Niemi: Siirtymä kohti kasvispohjaisia ruokavalioita haastaa ruokajärjestelmän. 15.10.2020
- Marjaana Toivonen: Peltojen monimuotoisuustutkimus vaatii paljon työtä mutta tuottaa kaivattua tietoa. 15.7.2020
- Suvi Huttunen ja Minna Kaljonen: Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin. 29.5.2020
- Tiina Silvasti, Teea Kortetmäki, Ari Paloviita ja Antti Puupponen: Pandemia haavoittaa ruokajärjestelmää. 6.4.2020