Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

tulvatilanne

Tulvatilannekartta

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Lämpöaalto sulattaa Lapin lumia nopeasti ja riski suurtulvalle näyttäisi toteutuvan kesäkuun alussa.

Lapin tulvatilanne kiihtyy ‒ ennustetut suurtulvat näyttävät toteutuvan (Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedote 29.5.2020 klo 16)

Iijoen tulvat huipussaan, Kuusamon seudulla tulvahuippu ensi viikolla (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedote 26.5.2020)

Seuraa tilanteen kehittymistä Vesitilanne ja ennusteet -sivulla (SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus sekä ELY-keskukset) ja tiedotusvälineistä.

Varaudu ennakkoon asianmukaisesti muun muassa poistamalla tulvariskialueelta irtotavarat ja suojaamalla kiinteistö. 

Tulva- ja jäätilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lapissa ennätyslumet sulavat nopeasti, vedenkorkeudet vahinkorajoille paikoin jo viikonloppuna (Tulvakeskus 29.5. klo 14.00)
Jäillä liikuttaessa noudatettava erityistä varovaisuutta (25.5.) Lue lisää

Kaupunki–maaseutuluokitus päivitetty: Suomen kaupungistumisaste noussut yli 72 prosentin

Tiedote 29.5.2020
Yli 72 prosenttia suomalaisista asuu kaupunkialueilla, selviää päivitetystä kaupunki–maaseutuluokituksesta. Kaupungistumisaste on noussut runsaat kaksi prosenttiyksikköä, kun verrataan aiempaan vuoden 2010 väestötietoihin perustuneeseen luokitukseen. Päivitetty luokitus edustaa vuoden 2018 tilannetta.

uusin blogi

 

Hanna Mela: Pyöräily edustaa liikkumisen murrosta

Pyöräily on nosteessa. Sitä edistetään nyt kaupungeissa ympäri maailmaa, ja motiiveina ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta, ruuhkien vähentäminen, ilmanlaadun parantaminen, kaupunkien viihtyisyyden lisääminen ja terveyden edistäminen. Pyöräilyn potentiaalinen rooli yhteiskunnassa voidaan nähdä kuitenkin vielä tätä monipuolisemmin kirjoittaa Hanna Mela Havaintoja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

Laura Saikku. © Luukas Myller

Hiilineutraali-uutiskirje 2/2020 esittelee mm. kuntien kokemuksia matkalta kohti hiilineutraalia kuntaa.

”Halusimme selvittää Hinku-verkoston vaikuttavuutta ja kerätä kuntien tähänastiset kokemukset yhteen. Raporttiin kerätyt kokemukset palvelevat toivottavasti sekä haastateltuja kuntia itseään, uusia Hinku-kuntia, että samalla kaikkia Suomen kuntia, jotka painivat usein samojen ilmastohaasteiden parissa”, kirjoittaa pääkirjoituksessaan Laura Saikku, erikoistutkija ja Canemure-hankkeen vetäjä Suomen ympäristökeskuksesta.

Kaikki uutiskirjeet

syke 25 vuotta

 

Kestävämmän ympäristön ja yhteiskunnan puolesta jo 25 vuotta
SYKE täyttää 25 vuotta! Monialainen tutkimus- ja asiantuntijalaitoksemme tarjoaa julkiseen ja yksityiseen päätöksentekoon välttämätöntä tietoa ja monitieteistä osaamista. Yhdessä kumppaneidemme kanssa ratkaisemme yhteiskunnan polttavia kysymyksiä ja rakennamme kestävää tulevaisuutta.

TARKKAA JA AJANTASAISTA VESITILANNETIETOA

Vesi.fi-verkkopalvelu kertoo koko Suomen alueelta tiedot veden, lumen ja jään määrästä. Verkkopalvelussa on päivitetty vesitilannepalvelu, jonka avulla käyttäjä saa täsmätietoa haluamansa paikan vesitilanteesta. Vesi.fi on suunnattu vesiasioista kiinnostuneille kansalaisille, mutta se palvelee myös vesitietoa hyödyntäviä viranomaisia ja muita ammattilaisia.

Uusi julkaisu

Kohti hiilineutraalia kuntaa: ilmastoverkoston vaikutus kunnan ilmastotyöhön ja päästöihin

Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkostoon liittyminen on alentanut kuntien ilmastopäästöjä. Valtaosa Hinku-kunnista myös kokee, että verkostoon kuuluminen on lisännyt vaikuttavuutta ilmastotyössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) selvitys.

Tapahtumat

  • Merimaisema, aaltoja ja oranssi taivas. Webinaari: Innovatiiviset menetelmät merten kestävään käyttöön 8.6.2020 klo 9.30
    Miten suomalaisilla keksinnöillä ratkaistaan meriin liittyviä ympäristöongelmia ja luodaan uutta, kestävää liiketoimintaa? Mitä tuorein tutkimustieto kertoo aiheesta? Tule kuulolle maanantaina 8.6.2020 kello 9.30–12.00 Maailman merien päivän webinaariin.
Lisää tapahtumia

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut

löytyvät Twitteristä:

UUSI POLICY BRIEF

Ekologiset kompensaatiot kannattaa ottaa käyttöön  
Ekologisessa kompensaatiossa esimerkiksi rakentamisen tai teollisuuden aiheuttama paikallinen haitta hyvitetään parantamalla luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
Kaikki SYKEn Policy Briefit