Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Maanparannusaineet vähentävät nopeasti maatalouden vesistökuormitusta - uusi opas viljelijöille on nyt valmistunut

Kipsin kuormausta levitysvaunuun syksyllä 2021. © Iida Vartila

Tiedote 8.12.2021
Maanparannusaineet vähentävät tehokkaasti ja nopeasti peltojen vesistökuormitusta. Kipsiä, kuitua ja rakennekalkkia on tutkittu kattavasti, ja tuloksia on koottu käytännönläheiseen oppaaseen, jonka avulla viljelijät voivat perehtyä maanparannusaineiden käyttöön.

SYKEn visiona kestävyysmurros!

Leif Schulman.

Uutinen 3.11.2021
Suomi kuuluu maapallon ylikuluttavien maiden kärkijoukkoon. Kestämätön elämäntapamme kiihdyttää entisestään luontokatoa ja ilmastonmuutosta, maapallon merkittäviä ympäristökriisejä. Suomessa tarvitaan monien muiden länsimaiden tapaan nopea käännös, joka uudistaa yhteiskuntamme toiminnan ja mahdollistaa kestävän elämäntavan. 

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

Uusin blogi

 

Laura Härkönen ja Ahti Lepistö: Vesien tummuminen etenee – voidaanko kehityskulkua hillitä?

Vesistöt ovat laajalti tummuneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Taustalla on ilmastonmuutoksen ja happaman laskeuman vähenemisen ohella alettu tunnistaa turvemaiden metsätalous. Perinteiset vesiensuojelukeinot eivät pysty humuskuormitusta pidättämään. Tummumisen hillintä edellyttäisi vesiensuojelun tehostamisen lisäksi metsätalouden toimintatapojen uudelleenarviointia, kirjoittavat Laura Härkönen ja Ahti Lepistö Ratkaisuja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

 

Emma Kari
 

Luonnon kirjo 4/2021

Tuoreimmassa uutiskirjeessä on ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin haastattelu, tietoa pölyttäjästrategiasta, Kunmingen COP 15 kokouksen kuulumisia, kansallispuistotoiminnan ja merialuesuunnittelun esittelyä, luonnon monimuotoisuus videosarjan esittelyt ja paketoi aineeton joululahja.

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Ilmastodieetti

 

Ilmastodieetti -laskuri  auttaa sinua tunnistamaan, mistä arjen ilmastokuorma syntyy, ja miten sitä voi pienentää. Laske oma hiilijalanjälkesi!

Uusi julkaisu

 

Elinkaariominaisuudet rakentamisen ohjauksessa

Rakennuksen elinkaariominaisuudet mahdollistavat rakennuksen tai sen osien vaihtoehtoisia käyttötapoja tai pitkäkestoista käyttöä. Elinkaariominaisuudet edistävät resurssitehokkuutta, vähähiilistä rakentamista ja hyvinvointia.

Uusin Policy Brief

 

SYKE Policy Brief: Kestävä tulevaisuus rakennetaan kunnissa
Tulevaisuuden elinvoimainen kunta on kestävyysmurroksen edelläkävijä. Hiilineutraalius, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen on nivottava kunnan maankäytön suunnitteluun ja kaikkeen toimintaan. Arjen kestävät valinnat on tehtävä kuntalaisille helpoiksi.
Kaikki SYKEn Policy Briefit

Vesijalanjälkilaskuri

 

Arvioi oma vesijalanjälkesi uudella laskurilla (Vesi.fi)
Vesijalanjälkilaskuri havainnollistaa vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa vähentämään kulutusta. Laskurin avulla voi selvittää sekä kotona käytetyn veden että tuotteisiin ja palveluihin sisältyvän veden määrää.

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut