Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Luontoaskel hyvinvointiin
© Marianne Aulake

Kasvisten syönti ja luontokontaktit lisääntyvät, ruokahävikki pienenee – uusi toimintamalli päiväkoteihin

Uutinen 5.12.2019
Itse kasvatetut ja kokatut kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille. Päiväkodit voivat pienentää ruokahävikkiä pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Lasten kosketusta luontoon voidaan lisätä pitkillä luontoretkillä, istuttamalla ja hoitamalla kasveja sekä antamalla lasten leikkiä luonnonmateriaaleilla, mullalla ja luonnonvedellä. Nämä tulokset vahvistaa Luontoaskel hyvinvointiin -hanke, jossa etsittiin yhdessä päiväkotien kasvatus- ja ruokapalveluhenkilöstön kanssa keinoja tukea lasten hyvinvointia ja päiväkodin kestävää toimintakulttuuria.

uusin blogi

Sampo Soimakallio Havaintoja-blogi
 

Sampo Soimakallio: Millä hakkuutasolla Suomi saavuttaa metsien vertailutason?

EU:n komissio vahvistaa metsien vertailutasot vuonna 2020. Vielä ei siis tiedetä, minkä suuruinen metsien vertailutaso tulee olemaan, eikä myöskään sitä, minkälaisella hakkuumäärällä siihen päästäisiin. Nielun tuleva kehitys riippuu voimakkaasti puuston kasvun ja kokonaispoistuman kehityksestä, kirjoittaa Sampo Soimakallio SYKEn Havaintoja-blogissa.

Uusin uutiskirje

Punahärö on punainen kovakuoriainen, jonka toukat elävät suurten, vioittuneiden haapojen kuoren alla. Laji on taantumassa, koska sopivia isokokoisia hitaasti kuolevia haapoja ei metsissä juuri ole. Kuva Teemu Rintala.

 

Luonnon kirjo 4/2019 kerrotaan tulevasta luonnon supervuodesta 2020 – millaisia ovat uudet tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, sudenhoitosuunnitelmasta, vaelluskaloista, TV 1:den Itämeri-sarjasta, uhanalaisista kovakuoriaisista, Helmi-hankkeesta, Ekosysteemihotellista ja saimaannorpasta.

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lämpenevä sää ja sateet nostavat virtaamia Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla (Tulvakeskus 8.12.)
Pohjaveden pinnat ajankohdan keskiarvoissa (3.12.)
Jäänpaksuuden mittaukset käynnistyneet Pohjois-Suomessa(3.12.) Lue lisää

Uusi Euroopan ympäristön tila -raportti

Euroopan ympäristön tila 2020: suuntaa on muutettava heti
Eurooppa ei saavuta vuoden 2030 tavoitteitaan, ellei seuraavan kymmenen vuoden aikana puututa ripeästi luonnon monimuotoisuuden hälyttävän nopeaan vähenemiseen, ilmastonmuutoksen kasvaviin vaikutuksiin ja luonnonvarojen ylikulutukseen, todetaan Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) 4.12. julkaistussa Ympäristön tila -raportissa.

UUSI POLICY BRIEF

Ekologiset kompensaatiot kannattaa ottaa käyttöön  
Ekologisessa kompensaatiossa esimerkiksi rakentamisen tai teollisuuden aiheuttama paikallinen haitta hyvitetään parantamalla luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
Kaikki SYKEn Policy Briefit

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut

löytyvät Twitteristä: