Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

© Riku Eskelinen

Länsi- ja Pohjois-Suomeen ennustetaan pieniä tai tavanomaisia kevättulvia – vedenpinnat korkealla Päijänteellä ja Kymijoella

Tiedote 23.4.2021  Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle odotetaan tavanomaista pienempää kevättulvaa lähipäivinä ja Lappiin aikaisintaan toukokuun puolivälissä. Kiiminkijoella ja Olhavanjoella on edelleen jääpatoriski. Päijänteen pinnan ennustetaan nousevan tulvarajan lähelle kesäkuussa. Jos tulvaraja ylittyy, osa lähellä rantaa olevista vapaa-ajan rakennuksista on uhattuna. Myös muut suuret järvet, kuten Saimaa ja Pielinen, ovat nousemassa selvästi keskimääräistä korkeammalle.

 

Maankäyttösektorin hiilipäästöjä voidaan hillitä ilmastoviisailla ja kestävillä toimenpiteillä

Uutinen 23.4.2021  Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon ilmastopäästöihin vaikuttamalla voidaan vähentää koko Suomen hiilipäästöjä. Suomen ympäristökeskus SYKEn johdolla käynnistyvässä SysteemiHiili-hankkeessa tunnistetaan ja kehitetään ilmastoviisaita ja kokonaisvaltaisesti kestäviä toimenpiteitä maankäyttösektorille. Tämä edellyttää maankäytön muutosten vaikutusketjujen laajaa ymmärtämistä.

uusin blogi

 

Soile Oinonen: Vihdoinkin puhe luonnosta varallisuutena ja pääomana on menossa läpi

Ympäristöekonomisti sisälläni iloitsee: vihdoinkin julkisuudessa puhutaan laajasti luonnosta varallisuutena ja pääomana. Helmikuussa julkaistiin Isossa-Britanniassa raportti, joka käsittelee biodiversiteetin taloustiedettä. Raportti sai Suomessakin innostuneen vastaanoton. Iloani varjostaa kuitenkin huoli, kirjoittaa Soile Oinonen Ratkaisuja-blogissaan.

Tapahtumat

  • img Debatti luontoarvoista 26.4.2021 klo 13.00
    Miten luontoarvot muuttuvat teoiksi? Onko tutkittu tieto luonnosta ja sen arvoista avain parempiin päätöksiin? Luontodebatissa SYKEn Eeva Primmer, Luken Janne Artell, Sitran Mari Pantsar ja valtiovarainministeriön Pekka Morén keskustelevat siitä, miten tutkittua tietoa luontoarvoista voidaan tai tulisi sisällyttää päätöksentekoon esimerkiksi kunnissa.
  • Hiilineutraali-webinaari tapahtumakuva Säästä kuntasi varoja – remontoi tai rakenna jää-, uima- ja urheiluhalleista vähähiilisiä 4.5.2021 klo 15.00
    Urheiluhallien energiajärjestelmien valinnalla, energian kierrätyksellä ja energiatehokkuudella voidaan saavuttaa mittavia päästösäästöjä kustannustehokkaasti. Uusien urheiluhallien suunnittelu vähähiilisiksi ja olemassa olevien urheiluhallien energiaremontit ovat hyvä sijoitus tulevaisuuteen. Tervetuloa webinaariin kuulemaan ja kysymään aiheesta! Tilaisuus on tarkoitettu pääasiassa jää-, uima- ja urheiluhallien omistajille ja hallinnoijille sekä kuntien henkilöstölle.
Lisää tapahtumia

Uusin uutiskirje

© Kai Widell

Vesikirje 1/2021 Vuoden ensimmäisessä Vesikirjeessä kerrotaan muun muassa vesiteemaisesta Ekopaastosta, yritysten vesivastuusitoumuksista ja vesialan verkostoitumisesta. Lisäksi asiaa siitä, miten yhdyskuntajätevesien ravinteita voitaisiin ottaa talteen turvallisesti sekä vesistöihin päätyvien lääkepäästöjen vähentämisestä.

Kaikki uutiskirjeet

Vesi- ja tulvatilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan tulvahuiput lähipäivinä, jääpatoriski jatkuu (23.4.) Lue lisää

Rakentamisen päästötietokanta

 

Rakentamisen päästötietokanta CO2data.fi tarjoaa puolueetonta tietoa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä.

Suomen jätehuollon menestystarina

Korkealaatuiset jätehuollon ratkaisut ovat edellytys turvallisen ja puhtaan elinympäristön säilymiselle. Tutustu videoon Suomen jätehuollon onnistumisista!

Uusi julkaisu

 

Ympäristövahingot Suomessa vuosina 2013‒2019
Selvitys tuotti tietoa ympäristövahinkojen lukumäärästä, vahinkojen seurannasta ja merkityksestä Suomessa vuosina 2013–2019.

UUSIN POLICY BRIEF

 

SYKE Policy Brief: Ympäristövaikutukset on huomioitava ravitsemussuosituksissa
Kasvisten, palkokasvien ja kalan osuuden lisääminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja vesistöjen rehevöitymistä sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.
Kaikki SYKEn Policy Briefit

syke 25 vuotta

 

Kestävämmän ympäristön ja yhteiskunnan puolesta jo 25 vuotta
Monialainen tutkimus- ja asiantuntijalaitoksemme tarjoaa julkiseen ja yksityiseen päätöksentekoon välttämätöntä tietoa ja monitieteistä osaamista. Yhdessä kumppaneidemme kanssa ratkaisemme yhteiskunnan polttavia kysymyksiä ja rakennamme kestävää tulevaisuutta.

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut