Suunnitteluinsinööri Pasi Tainio luotsaa kuntia kohti hiilineutraaliutta

Pasi Tainio on HINKU-hankkeen asiantuntijana luomassa Suomeen vähäpäästöisempiä kuntia. Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke tekee työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.

Pasia innostaa työn konkreettisuus. HINKU-kunnat ovat onnistuneet tavoitteiden mukaisesti vähentämään hiilidioksidipäästöjään 12−18 prosenttia. Tämä on tapahtunut Pasin ja kollegoiden avustuksella: muuttamalla esimerkiksi energiaratkaisuja tai katuvalaistusta sekä lisäämällä energianeuvontaa ja kulutusseurantaa.

Pasi Tainio ja Kaarina Toivonen keskustelevat

Pasi Tainio suunnittelee kollegansa Kaarina Toivosen kanssa HINKUn viestintää.
Kuva: Vanessa Riki

Suomalainen ei usko ennen kuin näkee

Palkitsevana esimerkkinä Pasi mainitsee LAICA-hankkeen kanssa yhteistyössä järjestetyt Open Homes -tapahtumat, joissa kierretään kävellen tutustumassa paikallisiin energiaratkaisuihin isäntien avatessa kotiensa ovet. Pellettilämmitykseen, maalämpöön, ilmalämpöpumppuihin ja aurinkokeräimiin on kierroksilla tutustunut vajaa 200 henkeä.

”On hienoa havaita ihmisten mielenkiinto erilaisia ratkaisuja kohtaan. Kyselyjen perusteella investointeja tullaan tekemään Open Homes -tapahtumien rohkaisemana. Palkitsevaa on myös huomata ihmisten vähittäinen asennemuutos energia-asioissa.”

”Toisaalta haastavaa ja turhauttavaa on nähdä miten hitaasti viesti välillä menee läpi. Esimerkiksi uusista öljykattiloista pidetään tiukasti kiinni, eikä haluta myöntää, että muutama vuosi sitten tehty investointi oli vikatikki. Sitten jääräpäisenä maksetaan öljylämmityksestä kolminkertaista hintaa esimerkiksi maalämpöön nähden, vaikka totuus on se, että öljykattilan korvaamisen takaisinmaksuaika jää lähes aina alle kymmeneen vuoteen. Lämmitysratkaisun vaihtoon on myös uusi rahoitusmahdollisuus, sillä Helmi Säästöpankki on alkanut HINKU- ja LAICA -hankkeiden innoittamana myöntää viherlainaa. Viherlaina on normaalia kulutusluottoa edullisempi laina, jolla sähkö- tai öljylämmittäjä voi vaihtaa lämmityksensä pellettiin tai maalämpöön.”

Pasi Tainio Mynämäellä
MW Lämpötekniikan Jarmo Pyörre selostamassa Pasille lämpölaitoksen toimintaa.
Kuva: Olli-Pekka Pietiläinen

Suomella potentiaalia mallimaaksi

”HINKU-hankkeella on potentiaalia olla Suomen kärkihanke vihreän talouden ja ilmastonmuutoksen torjunnan saralla ja Suomella on potentiaalia olla tällä alalla ykkösmaa maailmassa. Olin keväällä tutustumiskäynnillä Freiburgissa Saksassa, jota pidetään maailman uusiutuvan energian mallikaupunkina. Sadat tuhannet ihmiset vuosittain käyvät tutustumassa kaupungin energiaratkaisuihin. Suomesta olisi hyvin mahdollista nostaa vastaavia kohteita esiin. Esimerkiksi Sybimarin suljetun kierron konsepti, johon kuuluu kalankasvattamo, kasvihuone, biokaasulaitos, tuulivoimala ja biodieselin tuotantolaitos, on ainutlaatuinen maailmassa.”

Lisätietoa:

Julkaistu 13.6.2013 klo 10.09, päivitetty 24.6.2013 klo 10.08

Kohderyhmä: