Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Tiedotteet

Vesi- ja levätilannekatsaukset

Uusimmat tiedotteet

RSS
 • Päiväperhoset vähissä ja myöhässä 17.8.2017
  Kuluva kesä on ollut päiväperhosille edellistä heikompi. Perhosten lentoajat ovat myös viivästyneet usealla viikolla. Heikko perhoskesä on seurausta koleasta ja sateisesta kesäsäästä.
 • Töölönlahdella tutkitaan uutta merenpohjien kunnostuksen menetelmää 11.8.2017
  Kaupunkien läheisyydessä merenpohja on usein ihmistoiminnasta lähtöisin olevien haitallisten aineiden pilaamaa. Samat ympäristöt kärsivät usein myös rehevöitymisestä. Töölönlahdella toteutetaan tutkimushanke, jossa selvitetään miten maaperäkunnostuksessa aikaisemmin käytetty menetelmä vaikuttaa pilaantuneisiin merisedimentteihin ja lahden rehevöitymiseen.
 • Ilmastonmuutos on vaikuttanut tulvien ajankohtiin Euroopassa 11.8.2017
  Laaja kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa myös SYKE oli edustettuna, on osoittanut ensimmäistä kertaa Euroopan laajuisesti selvän yhteyden tulvien ja ilmaston muuttumisen välillä. Ennätyksellisen kattavaan ja monipuoliseen havaintoaineistoon pohjautuneen tutkimuksen mukaan tulvat ovat viime vuosikymmeninä aikaistuneet selvästi tietyillä alueilla Euroopassa ja myöhentyneet toisaalta tietyillä alueilla.
 • SYKE osallistuu Itämeren maiden yhteiseen öljyntorjuntaharjoitukseen Venäjän Kaliningradissa 9.8.2017
  Suomen ympäristökeskus lähettää Merivoimien Halli-aluksen Venäjän Kaliningradissa 8.–10.8 järjestettävään Itämeren maiden yhteiseen HELCOM Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitukseen. Vuosittain pidettävään harjoitukseen osallistuu tänä vuonna kymmenen öljyntorjunta-alusta viidestä Itämeren rantavaltiosta.
 • Suomen merimetsokanta viime kesän tasolla 3.8.2017
  Kesällä 2017 merimetsojen pesiä laskettiin yhteensä noin 25 750 kappaletta. Merimetsokanta kasvoi Suomen merialueilla enää prosentilla eli vähän yli 200 pesää edellisvuodesta. Merimetsokanta on todennäköisesti saavuttamassa luontaisen lakipisteensä Suomessa.
 • Valkoposkihanhien määrä väheni pääkaupunkiseudulla toisena vuonna peräkkäin 2.8.2017
  Helsingin ja itäisen Espoon puistonurmikoilla laiduntavien valkoposkihanhien kokonaismäärä väheni kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat laskivat yhteensä 5 278 valkoposkihanhea, joista poikasia oli 670 yksilöä.
 • Vesitilanne heinäkuun lopussa 2017: Järvien pintavedet edelleen viileitä, sateet nostivat pohjoisessa vedenkorkeuksia 1.8.2017
  Tämän kesän toistaiseksi korkeimmat pintaveden lämpötilat on mitattu pääosin heinäkuun loppupuolella, mutta korkeimmat lämpötilat ovat edelleen selvästi keskimääräisiä maksimilämpötiloja matalampia. Pohjois-Suomessa runsaat sateet nostivat vedenpinnat ja virtaamat heinäkuussa ajankohtaan nähden korkealle, paikoin jopa ajankohdan ennätyslukemiin.
 • Kuusamon ja Taivalkosken asukkaat halukkaita maksamaan pohjavesien turvaamisesta 14.7.2017
  Yli puolet Kuusamon ja Taivalkosken vakinaisista ja vapaa-ajanasukkaista olisi valmis osallistumaan pohjavesien tilan turvaamisesta syntyviin lisäkustannuksiin, jos esimerkiksi yksi viidesosa niistä perittäisiin suoraan asukkailta. Arvio perustuu vuodenvaihteessa 2016–2017 toteutettuun kyselytutkimukseen.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 4.6.2013 klo 15.00, päivitetty 23.7.2015 klo 13.12
Aihealue:
Kohderyhmä: