Tiedotteet

Vesi- ja levätilannekatsaukset

Uusimmat tiedotteet

RSS
 • Hinku-kunnat vähentäneet ilmastopäästöjä lähes kolmanneksen kahdeksassa vuodessa 29.3.2017
  Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston kuntien päästöt laskivat keskimäärin 29 prosenttia vuosina 2007 - 2015. Eniten päästöjään vähensivät Iin kunta (50 %), Kitee ja Lieksa (36 %) sekä Lohja ja Rauma (35 %). Muissa Hinku-kunnissa päästöjä vähennettiin keskimäärin 23 prosenttia.
 • Väitös: Merijäästä löydetyt virukset tartuttavat jäässä eläviä bakteereita valikoiden 27.3.2017
  Mikrobiekologi Anne-Mari Luhtasen väitöskirjassa esitellään ensimmäiset Itämeren ja Eteläisen jäämeren merijäästä eristetyt virukset. Virukset voivat olla solullisille eliöille tuhoisia ja vaikuttaa ympäröivän mikrobiyhteisön koostumukseen. Tutkimuksessa löydetyt merijään virukset käyttivätkin bakteereja valikoiden hyväkseen ja siten antoivat osalle bakteereista paremmat elinmahdollisuudet.
 • Tallinnan ja Tukholman väliä kulkeva laiva aloitti reaaliaikaisen öljypitoisuuksien tarkkailun 24.3.2017
  EU:n rahoittama GRACE-projekti on ottanut käyttöön reaaliaikaisen järjestelmän avointen merialueiden öljypitoisuuksien havaitsemiseen M/S Baltic Queenilla. Uudella tarkkailuteknologialla on potentiaalista käyttöä öljypäästöjen havaitsemiseen jatkossa esimerkiksi moniin arktisilla alueilla liikkuviin rahtialuksiin asennettuna.
 • Kuntien kannattaa arvioida ja hallita sää- ja ilmastoriskejä toimintakykynsä säilyttämiseksi 22.3.2017
  Sää- ja ilmastoriskit voivat toteutuessaan vahingoittaa kuntien toimintakykyä ja niiden asukkaiden hyvinvointia. Siksi kunnissa kannattaa arvioida sää- ja ilmastoriskejä systemaattisesti. ELASTINEN-hanke on tehnyt aiheesta kunnille suunnatun tiiviin tietopaketin.
 • Mikromuovit riski myös Suomen vesistöille 21.3.2017
  Suomen vesistöjen tila on parantunut viime vuosikymmeninä merkittävästi tehokkailla vesiensuojelutoimilla. Vesistöjä uhkaavat kuitenkin mm. mikromuovit, ilmastonmuutos, maatalouden kuormitus ja haitalliset aineet.
 • Merellä havaittujen öljypäästöjen määrä pysynyt lähes ennallaan 15.3.2017
  Vuonna 2016 Suomen viranomaisten tietoon tuli lähes vastaava määrä mahdollisia alusöljypäästöjä merialueilla kuin edellisvuonna. Öljyksi varmistettiin lopulta 48 päästöä, kun lukumäärä vuonna 2015 oli 47 kappaletta.
 • Kasvisten määrää halutaan lisätä kouluruokailussa 14.3.2017
  Suomen ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jossa testataan ja tutkitaan tapoja kasvisruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi kouluruokailussa. Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä toteutettavat kokeilut suunnitellaan yhdessä kuntien ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Lähtökohtana on kehittää uudenlaista yhteistyötä ja oppimista oppilaiden, koulun, ruokapalvelujen ja vanhempien kesken.
 • SYKE auttoi kehittämään hydrologisia palveluja Andeilla 14.3.2017
  Suomalaiset asiantuntijat auttoivat Andien alueen maita kehittämään vesi-, ilmasto- ja sääpalvelujaan. Bolivia, Ecuador, Kolumbia ja Peru ovat maantieteellisen sijaintinsa vuoksi haavoittuvaisia ilmastonmuutokselle. Monivuotisessa hankkeessa maiden välinen yhteistyö ja viranomaisten valmiudet antaa varoituksia luonnonvahingoista lisääntyivät.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 4.6.2013 klo 15.00, päivitetty 23.7.2015 klo 13.12
Aihealue:
Kohderyhmä: