Ratkaisuja-blogi

Mika Raateoja

Mika Raateoja: Entäs Suomenlahti-vuoden perintö?

30.11.2016
Kun Suomenlahden ympärysvaltiot ryhtyvät merensuojelun tutkimusyhteistyöhön, saattaa asetelmasta muodostua varsinainen toimintakulttuurien erojen höystämä soppa. Miten eri maiden tutkijat ja päättäjät saadaan saman pöydän ääreen? Työtä on tehtävä myös tutkijankammioiden ulkopuolella, jotta yhteistyö tuottaisi tuloksia, kirjoittaa vanhempi erikoistutkija Mika Raateoja Ratkaisuja-blogissa.
www.syke.fi/ratkaisuja-blogi

UUTISIA

Aranda syväluotaa jälleen Suomenlahtea – 100 vuotta itsenäisen Suomen merentutkimusta

Kuva: Panu Hänninen
© Panu Hänninen

Kymmenen hengen tutkimusryhmä selvittää seuraavien viiden päivän aikana Arandalla Suomenlahden kuntoa. Valtaosa retkikunnan työpanoksesta kohdistuu kemiallisiin ja fysikaalisiin mittauksiin. Kemiallisiin kohteisiin kuuluu muun muassa Suomen perinteisesti seuraama meriveden öljypitoisuus. Seurantamatkan tulokset raportoidaan helmikuussa. Lue lisää.

 

Kokeiluhankkeilla kohti kestävää Eurooppaa

Tuulen mittausta
 
 

Suomi on vahvasti esillä Euroopan ympäristökeskuksen uudessa raportissa Sustainability transitions: Now for the long term. Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Hiilineutraalit kunnat (HINKU) -hanke nostettiin yhdeksän parhaan esimerkin joukkoon Euroopassa. Ruohonjuuritason kokeiluhankkeet ovat tärkeässä roolissa kestävämmän yhteiskunnan rakentamisessa. Lue lisää.

Uutiskirjeet

Vesikirje

Suomesta vipuvoimaa Andien alueen vesiyhteistyölle

Vesikirje 4/2016

Andien alueen hydrologisten ja meteorologisten laitosten johtajien palaute kolmevuotisesta PRASDES-projektista oli mieluisaa kuultavaa SYKEn projektipäällikölle Johanna Korhoselle marraskuisessa päätösseminaarissa Ecuadorissa. Projektin parhaaksi saavutukseksi osallistujat nostivat yhteistyön vahvistumisen eri tasoilla.

 

Tunnelmallista joulua!

Uusi vuosi, uudet mahdollisuudet

HINKU-uutiskirje 4/2016

Vuosi 2016 osoitti, että Hinku-kunnat ovat saaneet melkoisen lumipalloefektin aikaiseksi. Kaikki merkit viittaavat sen vahvistumiseen ensi vuonna. Hinku-kunnat kaikkine toimijoineen ovat saaneet tämän aikaiseksi.
       

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lämpenevällä säällä ei juuri vaikutusta talvisiin vedenkorkeuksiin (Tulvakeskus 24.1.) Lue lisää

Tapahtumat

  • Vesistökunnostusverkoston logo Vesistökunnostusverkoston talviseminaari 26.1.2017 klo 9.30
    Seminaarissa 26.1.2017 puhutaan rantojen kunnostamisesta ja järvien kalakantojen hoidosta. Päivän aikana on mahdollista tutustua myös pyydystalkoisiin. Ilmoittaudu viim. 15.1.2017.
  • Biotalous Kestävään ja älykkääseen biotalouteen 26.1.2017 klo 13.00
    Biotalouden kehittämisessä tulee ottaa huomioon niin resurssitehokkuus ja innovaatiot kuin luonnon monimuotoisuuskin. Paneudumme biotalouden ydinkysymyksiin ja teemoihin esitelmä- ja keskustelutilaisuudessa.
  • Pönttötalkoot Tutustu kaupunkiluonnon saloihin Lauttasaaressa Talviluonnon päivänä 4.2.2017 klo 12.00
    Tarjolla on mielenkiintoisia esitelmiä kaupunkiluonnosta, erityisesti Lauttasaaren linnuista ja kasveista, tarinaa Helsingin edustan sotilassaarien luontoarvoista sekä mahdollisuus rakentaa linnunpönttöjä ja tavata luontoasiantuntijoita ja -kirjailijoita.
Lisää tapahtumia

Poimintoja tieteellisistä artikkeleista

YMPÄRISTÖ-LEHTI

Ympäristö-lehti 6/2016 kansi

Suomi satsaa arktiseen yhteistyöhön

Uusi Ympäristö-lehti kertoo muun muassa puurakentamisen nykytilasta ja siitä, miten Suomi panostaa arktiseen yhteistyöhön. Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana keväällä. Lisää Ympäristö 6/2016

 

POLICY BRIEF

SYKE_policybrief_SU_16072016_kansi_125.jpg

Metsien hiilinielut otettava mukaan biotalouden kestävyystarkasteluihin

Metsien hiilinielut vähentävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Puun ja metsien käyttö vaikuttaa väistämättä nieluihin ja tämä on otettava huomioon, kun haetaan kustannustehokkaita keinoja ilmastonmuutoksen hillintään. Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamiseksi nielujen kasvattaminen on tärkeää. Lue lisää

Julkaisuja

SYKEreports39_2016_en_kansi

Management of water balance in mining areas – WaterSmart

Tutkimuksessa on selvitetty mahdollisuuksia hyödyntää jatkuvatoimisten veden määrän ja laadun mittauslaitteita sekä testattu matemaattisia malleja vesitaseen laskemiseksi kaivoksilla. Tutkimuksessa selvitettiin myös miten seurantatulokset ja mallintamistyökalut voidaan integroida kaivosten hallintajärjestelmään ja prosessien valvontaan. Lue lisää

Kaikki julkaisut

Seuraa meitä