Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Malminetsintälaitteita
© Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf

Uusi hanke kehittää luonnolle haitattomia ja sosiaalisesti hyväksyttäviä malminetsinnän menetelmiä

Tiedote 16.11.2017
INFACT-hankkeessa testataan erityisesti uusilla mittalaitteilla varustettujen dronien käyttöä malminetsinnässä. Lisäksi pyritään rakentamaan yhteinen ymmärrys hyvistä käytännöistä ja menetelmistä niin ympäristöllisesti kuin sosiaalisestikin. EU-rahoitteisen hankkeen tutkimusalueet sijaitsevat Suomessa, Saksassa ja Espanjassa. Lisää 

Blueadapt_RLumiaro_Sipoo_saaristo
© Riku Lumiaro

SYKEn vetämässä hankkeessa etsitään keinoja kestävän sinisen kasvun tukemiseen

Tiedote 15.11.2017
SYKEn johdolla toteutettava Sopeutuminen sinisen kasvun avaimena (BlueAdapt) -hanke valittiin syyskuussa mukaan Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) uuteen Sopeutuminen kestävän kasvun edellytyksenä -tutkimusohjelmaan. Tutkimuskonsortioon kuuluvat SYKEn ohella Lapin yliopiston Arktinen keskus, Helsingin yliopisto, Demos Research Institute Oy, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto. Lue lisää

Ajankohtaista

Lehmät

Yhtenäistä lantatietoa Itämeren alueelle

7.11.2017
Ravinteiden kierrätystä kehitetään niin kiertotalouden edistämiseksi kuin vesistö- ja ilmapäästöjen vähentämiseksi. Kotieläinten lanta on merkittävin ravinteikas sivuvirta Suomessa ja koko Itämeren alueella. Tietoa lannasta tarkennetaan ja yhtenäistetään nyt kansainvälisen yhteistyön avulla. Työstä on hyötyä arvokkaiden ravinteiden hyödyntämisessä ja päästöjen vähentämisessä.
Kaikki ajankohtaiset

Ratkaisuja-blogi

Saija Koljonen

Saija Koljonen: Vaelluskalat k(u)ohuissa

17.11.2017
Vaelluskalojen tukala tilanne nostattaa kohuja ja kuohuja. Olisiko vesivoimasektorin ja kalanhalaajien nyt aika tehdä kompromisseja käsi sydämellä? Palautettaisiin kuohuja niihin kohteisiin, joissa vaelluskalat niistä eniten hyötyvät, eikä kansantaloutemme kulmakivenä tunnettu vesivoima silti romahtaisi, kirjoittaa Saija Koljonen.
www.syke.fi/ratkaisuja-blogi

Uusin uutiskirje

Vesikirje
 

Pitkät ja yhtenäiset hydrologiset havaintosarjat ovat tärkeitä tutkimusaineistoja

Vesikirje 3/2017

Suomen vesiosaamiseen ja hydrologisiin havaintoaineistosarjoihin kohdistuu runsaasti kansainvälistä kiinnostusta. Pitkiä havaintosarjoja virtaamista hyödynnettiin äskettäin kahdessakin kansainvälisessä tutkimuksessa.
 

Suurhankkeella suojaa pienvesille ja suoluonnolle

Hilla
© Saara Airaksinen

Luonnon kirjo -uutiskirje 3/2017

Suot, kosteikot ja muut pienvedet pursuavat monimuotoista elämää ja tuottavat meille kaikille puhdasta vettä. Elokuussa 2017 käynnistyi historiallisen laaja hanke, joka tähtää maamme soiden, purojen ja lintuvesien turvaamiseen.

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Sateet kasvattavat jokien virtaamia Etelä-Suomessa (19.11.) Lue lisää

Tapahtumat

  • Circwaste 20.11 200 pix Kunnat kiertotalouden edelläkävijöinä ja yhteistyökumppaneina 20.11.2017 klo 8.30
    Tervetuloa Kunnat kiertotalouden edelläkävijöinä ja yhteistyökumppaneina-tilaisuuteen Suomen ympäristökeskukseen 20.11.2017. Tilaisuudessa julkistetaan CIRCWASTE-hankkeeseen valitut 10 kiertotalouden edelläkävijäkuntaa sekä hankkeen kumppanuuskuntaverkosto ja esitellään kiertotaloutta tukevia rahoitusinstrumentteja.
  • Tunturisopuli Ilmastonmuutoksen vaikutus Lapin luontoon -näyttely 13.9.2017 klo 9.00
    Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – Mitä me voimme tehdä? on visuaalinen ja vuorovaikutteinen näyttely, joka esittelee tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista Lapin eläimiin ja kasveihin.
Lisää tapahtumia

POLICY BRIEF

Policy Brief Musta hiili kansikuva

Mustan hiilen päästöjä vähentämällä jarrutetaan arktista lämpenemistä

Mustan hiilen päästöjen vähentäminen auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta koko maapallolla ja erityisesti arktisella alueella. Lue lisää

Ympäristön tila Suomessa 2017

Ympäristön tila, kuva Marianna Korpi/SYKE

Ympäristön tila Suomessa 2017 -tietopaketeista neljäs käsittelee mustaa hiiltä. Tietopakettiin kuuluva ympäristön tila -katsaus julkaistaan joulukuussa

SUOMI 100 JA SYKE

Poimintoja tieteellisistä artikkeleista