Valtakunnallinen leväkatsaus 14.8.2014: Sinileväkukinnat vähentyneet sisävesillä ja merialueilla

Tiedote 14.8.2014 klo 12.59

Sinilevätilanne on rauhoittumassa sekä merialueilla että sisävesillä. Avomerialueilla ei ole tehty enää havaintoja laajoista sinilevälautoista, mutta pienempiä leväkukintoja esiintyy edelleen. Järvillä sinilevät ovat vähentyneet kuluneen viikon aikana ja runsaita kukintoja on havaittu vain muutama. Tuulet ja vesimassan sekoittuminen voivat nostaa ravinteita pintaan ja lisätä sinileviä vielä loppukesästäkin.

Sinilevät vähentyneet sisävesillä

Sinilevien määrä järvillä on vähentynyt. Kuluneen viikon aikana sinilevien pintakukintoja on havaittu 30 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsas pintakukinta on todettu kolmella havaintopaikalla ja erittäin runsas yhdellä havaintopaikalla, Littoistenjärvellä Kaarinassa. Kansalaisilta on tullut sisävesiltä kuluneella viikolla vain pari havaintoa runsaista sinileväesiintymistä.

”Järvien pintavesien jäähtymisestä aiheutuva vesimassan sekoittuminen voi loppukesästä nostaa alempien vesikerrosten fosforia levien käyttöön. Siten sinileväesiintymät voivat vielä lisääntyä tulevina viikkoina. Matalissa järvissä myös voimakkaat tuulet voivat sekoittaa vesimassaa ja vastaavasti lisätä sinilevien määrää”, kertoo biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat laskeneet, mutta ovat edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeampia. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 17-22 astetta ja Lapissa 14-19 astetta.

Avomerialueilla ei enää laajoja sinilevälauttoja

Suomen avomerialueilla ei ole enää havaittu laajoja sinilevälauttoja. Pieniä sinileväesiintymiä on kuitenkin paikoin Kökarin ja Utön välillä.

Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvista rannikkohavaintopaikoista hieman sinilevää havaittiin Rauman Otanlahden, Salon Mathildedalin, Utön, Suomenlahden Tammion, Merimaskun Kirkonsalmen ja Helsingin Kallahdenniemen havaintopaikoilla.  Lisäksi kansalaisilta on tullut Levävahdin ja Järvi/Meriwikin kautta muutamia ilmoituksia sinilevästä Turun, Espoon, Helsingin ja Kotkan edustoilta.

Meriveden pintalämpötila Suomen rannikkoalueilla on noin 20 astetta, Perämerellä hieman vähemmän. Avomerellä pintalämpötila on Saaristomerellä yli 20 astetta, Suomenlahdella noin 17-19 astetta, sekä Ahvenanmerellä ja Pohjanlahdella 16-19 astetta.

Uimarantojen levätilannetta valvovat kunnat ja kaupungit. Kansalaiset voivat lähettää sinilevähavaintoja Levävahti-puhelinsovelluksen avulla Järvi/Meriwiki-verkkopalveluun, tai perustamalla oman havaintopaikan Järvi/Meriwikiin.

Iso kartta viikon 33 levätilanteesta.

Lisätietoja:

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

Levävahti

Ohjeita

Vedet ja terveydensuojelu

Merialueilta

  • Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

  • Biologi Satu Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    puh. 040 7510073, etunimi.toinennimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: