Nord Stream-kaasuputkien räjäytyksillä ei todennäköisesti vaikutuksia lähialueelle upotettuihin kemiallisiin aseisiin

Uutinen 6.10.2022 klo 17.01

Nord Stream-kaasuputkien räjäytykset ovat Ruotsista saatujen tietojen mukaan tapahtuneet noin 11 kilometrin päässä Bornholmin altaan kemiallisten aseiden pääupotuspaikalta koilliseen.

Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti VERIFINin ja Suomen merivoimien asiantuntijat arvioivat yhteistyössä räjähdysten aiheuttamien merenalaisten paineaaltojen vaikutuksia. Niiden ei arvioida ulottuvan upotusalueelle siinä määrin, että se voisi aiheuttaa pohjassa olevien sotamateriaalien rikkoutumista ja kemiallisten aseiden vapautumista tai pohjasedimentteihin jo ajan mittaan vuotaneiden aineiden merkittävää sekoittumista ja liikkumista vesipatsaassa. Asian varmistamiseksi alueella tulisi ottaa ympäristönäytteitä ja tutkia niistä kemiallisten aseiden kuten sinappikaasun ja fenyyliarseeniyhdisteiden pitoisuuksia.

SYKE on ollut yhteydessä myös ruotsalaisiin asiantuntijalaitoksiin Ruotsin meri- ja vesiviranomaiseen (Havs- och vattenmyndigheten) ja Chalmersin teknilliseen korkeakouluun, joilla ei toistaiseksi vielä ole havaintoja tai arvioita koskien kaasuvuodon aiheuttamaa uhkaa kemiallisten aseiden leviämiseen meressä.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Kari Lehtonen, p. 0295 251 359, etunimi.sukunimi@syke.fi

Uutinen 30.9.2022: Nord Stream -kaasuvuodon ilmastovaikutukset näillä näkymin selvästi merkittävämpiä kuin vaikutukset meriluontoon – alueelle upotettujen kemiallisten aseiden aiheuttamaa riskiä selvitetään.


Kohderyhmä: