Valtakunnallinen leväkatsaus 24.7.2014: Merialueilla runsaasti sinilevää, sisävesillä leväkukinnat lisääntyneet hieman

Tiedote 24.7.2014 klo 13.02

Kuva: Rajavartiolaitos

Sinilevälauttoja Suomen lounaisilla merialueilla 22.7. Kuva:Suomen ympäristökeskus

Sinileväkukintoja esiintyy erittäin runsaasti lounaisilla merialueilla. Laajoja sinilevälauttoja on havaittu eteläisellä Saaristomerellä, läntisellä Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Sisävesillä sinileviä on vuodenaikaan nähden tavanomainen määrä ja järvillä on havaittu muutamia runsaita kukintoja. Sinileväisen veden käyttöä tulee välttää, sillä sinileväkukinnoista noin puolet on myrkyllisiä.

Runsaasti sinilevää lounaisilla merialueilla

”Eteläisellä Saaristomerellä, läntisellä Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa on ollut laajoja sinilevälauttoja viime viikonlopusta lähtien. Myös eteläisen Selkämeren rannikolle on SYKEn satelliittitulkintojen mukaan muodostunut sinilevien pintakukintoja. Lounaisille merialueille on ennustettu tälle vuodelle huomattavaa sinileväkukintojen riskiä, sillä Itämeren pääaltaalta nousi viime talven ja kevään aikana ravinnepitoista syvävettä pintaveteen", kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rannikkoalueilta sinilevähavaintoja on valtakunnallisilta seurantapaikoilta Saaristomeren, Suomenlahden, Selkämeren ja Perämeren rannikoilta. Kansalaiset ovat lähettäneet havaintoja runsaista sinileväkukinnoista Levävahti-puhelinsovelluksen avulla etenkin Saaristomereltä. Myös Hangon, Helsingin, Kotkan ja Rauman edustoilta on tullut ilmoituksia runsaasta sinilevästä.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on noin 20 astetta. Helteinen sää lisää sinileväkukinnan laajentumisen riskiä.

Järvillä sinilevätilanne keskikesälle tyypillinen

Sinilevän määrä järvillä on lisääntynyt vain vähän viime viikosta. Kuluneen viikon aikana sinilevien pintakukintoja on havaittu 49 valtakunnallisella havaintopaikalla, mikä on edelleen vähemmän kuin keskimäärin ajankohtana. Runsas sinilevien pintakukinta on todettu kolmella havaintopaikalla ja erittäin runsas kukinta yhdellä havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut lisäksi muutama havainto runsaista sinileväkukinnoista. Sinilevän pintakukintojen määrän odotetaan lisääntyvän myös järvillä lämpimän sääjakson seurauksena.

Pirkanmaalla on tehty havainto Botryococcus-viherlevän aiheuttamasta öljymäisestä kerroksesta veden pinnalla lähellä rantaa ja rantahiekassa. Leväesiintymä havaittiin Toisvedellä Virroilla. Botryococcus-viherlevän massaesiintymä on ihmiselle harmiton.

Pintaveden lämpötilat ovat järvissä useita asteita lämpimämpiä kuin keskimäärin ajankohtana. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 21-26 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 21-23 astetta ja Lapissa 17-21 astetta.

Sinileväisen veden käyttöä tulee välttää

Maksamyrkkyä tuottava Nodularia-sinilevä on valtalaji läntiseltä Suomenlahdelta otetuissa näytteissä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä. Myrkyt eivät poistu vedestä keittämällä. Uimista sinileväisessä vedessä on syytä välttää. Uimarille sinilevä voi aiheuttaa ihoärsytystä, ja nieltynä myrkytysoireita. Etenkään lapsia ja lemmikki- tai kotieläimiä ei pidä päästää sinileväiseen veteen.

SYKE seuraa Suomen merialueiden sinilevätilannetta tutkimusalusten, satelliittitulkintojen, kauppalaivoille asennettujen Alg@line-laitteistojen ja Rajavartiolaitoksen lentoraporttien avulla. Rannikoilla sinilevätilannetta seurataan valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvilla havaintopaikoilla yhteistyössä ELY-keskusten, kunnallisten ympäristöviranomaisten ja vapaaehtoisten kansalaisten kanssa. Kansalaiset voivat ilmoittaa sinilevähavainnoistaan Järviwiki-palveluun, Levävahti-puhelinsovelluksen avulla tai paikallisille ympäristöviranomaisille. Uimarantojen levätilannetta valvovat kunnat ja kaupungit.

Iso kartta viikon 30 levätilanteesta.

Video sinileväkukinnoista merialueelta väliltä Porkkala-Helsinki (23.7.)

Lisätietoja:

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

Levävahti

Ohjeita

Merialueilta

Sisävesiltä

  • Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.7.2014 asti)
    puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE (28.7.2014 alkaen)
    puh.  0295 251 430,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: