Suomi näkyvästi esillä Kiinan ja EU:n vesiyhteistyössä

Uutinen 28.3.2018 klo 14.58
CEWP logo

Kiinan ja EU:n vesiyhteistyössä keskitytään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen ja kiertotalouteen vuosina 2018–2019. Tällä kaudella Suomi johtaa Kiinan ja EU:n vesiyhteistyötä edistävän CEWP-verkoston Euroopan sihteeristöä, joka siirtyi 1.1.2018 maa- ja metsätalousministeriön vastuulle. Sihteeristön toimintaa tukee myös Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Nopea yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys erityisesti Kiinassa, ilmastonmuutos, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen ovat maailmanlaajuisia haasteita vesiturvallisuudelle. Euroopan unioni ja Kiina etsivät yhdessä ratkaisuja näihin ongelmiin CEWP-verkostossa (China-Europe Water Platform).

Seuraavan kahden vuoden aikana CEWP panostaa veteen liittyvien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Tämä tapahtuu syventämällä EU:n ja Kiinan välistä vesikumppanuutta sekä lisäämällä yhteistyötä muiden kansainvälisten vesialan toimijoiden kanssa, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansainvälisen vesiyhteistyön päällikkö Seppo Rekolainen, joka ryhtyy johtamaan CEWP:n Euroopan sihteeristöä.

EU rahoittaa yhteistyöhankkeita

Tämän vuoden alusta alkaen myös Euroopan Unioni panostaa entistä enemmän CEWP-verkoston toimintaan: yhteensä kuusi miljoonaa euroa vuosille 2018–2021. Rahoitusta on myönnetty neljälle hankkeelle, sekä näitä koordinoivalle teemalle, mistä rahoitetaan myös sihteeristön toimintaa. Tämän ansiosta verkostolla on paremmat edellytykset muun muassa rakentaa yhteistyötä vesiturvallisuuteen sijoittavien kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa.

Suomi on vahvasti mukana vuoden alussa käynnistyvissä hankkeissa. SYKE ja Pyhäjärvi-instituutti ovat mukana veden laadun ja vesistöjen ekologisen tilan hallintaan liittyvässä hankkeessa. Hankkeessa arvioidaan ja vertaillaan kattavasti ja systemaattisesti vesienhoidon käytäntöjä Säkylän Pyhäjärvellä ja Taihu-järvellä Kiinassa. Hankkeen tavoitteena on antaa suosituksia ja kehittää valmiuksia kestävään vesivarojen hallintaan Kiinassa. Hankkeen muut eurooppalaiset partnerit ovat Ranska ja Portugali, joilla on omat tapaustutkimuksensa Kiinassa.

Lisäksi SYKE on mukana tuomassa pohjavesiosaamista ruokaturvaan ja maatalouden vesienhallintaan liittyvässä hankkeessa. Turun ammattikorkeakoulu puolestaan on mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa kaupunkien vesien hallintaa.

Yhteistyötä jo vuodesta 2012

Vuonna 2012 perustettu CEWP-verkosto edistää Kiinan ja Euroopan yhteistyötä vesivarojen kestävässä käytössä ja hallinnassa. Verkostossa on mukana useita kymmeniä ministeriöitä ja muita julkisen hallinnon instituutioita, tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja yrityksiä. Yhteistyötä edistetään niin hallinnollisella kuin poliittisellakin tasolla sekä tutkimus- ja innovaatioyhteisöjen kesken. Euroopan sihteeristö ohjaa verkoston toimintaa yhteistyössä Kiinan sihteeristön kanssa. Työssä ovat mukana sihteeristöstä ennen Suomea vastannut Tanska ja vuonna 2020 vastuun ottava Portugali.

Lisätietoa

Seppo Rekolainen, kansainvälisen vesiyhteistyön päällikkö, 0295 162 086, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Turo Hjerppe, tutkija, 0295 251 176, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Kohderyhmä: