Osallistu Maailman vaelluskalapäivään 16.5.2020!

Uutinen 20.2.2020 klo 13.20
Maailman vaelluskalapäivä_Peltsi_Kutsu_556px
Kutsu Maailman vaelluskalapäivään 2020 © WFMD

Maailman vaelluskalapäivää (World Fish Migration Day) vietetään 16.5.2020. Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä järjestämällä aihetta esiin tuovia tapahtumia ympäri maailmaa.

Ole mukana maailmanlaajuisessa verkostossa ja järjestä oma tilaisuus!

Tapahtumien toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana! Tapahtuman voi järjestää milloin tahansa toukokuun alkupuolella, kuitenkin viimeistään 16.5. Kaikki tapahtumat ilmoitetaan ennakkoon World Fish Migration -sivuilla osoitteessa www.worldfishmigration.com.

Tapahtuman järjestämisessä vain mielikuvitus on rajana

Tilaisuus voi olla pienimuotoinen tai suurempi tilaisuus, joka voi kestää yhdestä päivästä vaikka viikkoon. Tapahtuman voit järjestää koululaisille, päiväkotilaisille, kansalaisille, kunnan päättäjille, yrityksille tai muille tahoille. Tapahtuman voit järjestää myös yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tässä erilaisia ideoita mitä tapahtuma voi esimerkiksi olla:

  • Virtavesien kunnostusta ja siivousta
  • Lapsille ja nuorille erilaisia tapahtumia kuten näytelmä, piirustus tai maalaus kilpailu, musiikkitapahtuma, ulkoilmatapahtuma, pyöräilytapahtuma, lajitunnistusta, ulkoilmaretki veden äärelle
  • Seminaari, tiedotustilaisuus, paneelikeskustelu 
  • Taiteen tekemistä: piirrustuskilpailu, katutaiteen tekemistä, näyttely, 
  • Tutustuminen kalatiehen tai kunnostetulle virtavesikohteelle
  • Televisio tai radiolähetyksen tai tiedotteen tekeminen
  • Kunnostusnäytöksiä esim. kalojen istuttamista, sähkökalastusta, kunnostusta 
  • Dokumentin tai elokuvan näytös 
  • Ohjeiden, kirjojen tai raporttien julkistaminen

Tai jotain muuta mukavaa ja innostavaa!

Maailman vaelluskalapäivä -haaste

Suomalaiset ja kansainväliset tahot ovat jo lähteneet mukaan ja toivottavat kaikille hyvää Maailman vaelluskalapäivää! Kuvassa Mikko "Peltsi" Peltolan kutsu tapahtumaan. Katso myös Jasper Pääkkösen video sekä Jeremy Wadenin ja Zeb Hoganin video Maailman vaelluskalapäivästä.

Järjestä siis oma tilaisuutesi 16.5. tai sitä ennen. Voit järjestää tapahtuman myös yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Haasta muitakin lähtemään mukaan jakamaan tärkeää sanomaa Suomessa ja maailmanlaajuisesti sekä järjestämään oma tapahtuma. Tapahtumasi voit ilmoittaa osoitteessa: www.worldfishmigrationday.com. Tapahtuman suomenkieliset sivut löytyvät täältä.

Kuinka voit osallistua?

Suomenkielisestä Maailman vaelluskalapäivän osallistujan oppaasta (pdf) löydät tarkempia vinkkejä osallistumiseen ja englanninkielisessä ”Kuinka järjestän Maailman vaelluskalapäivä tapahtuman” -videossa kerrotaan kuinka voit järjestää oman tapahtumasi. Inspiroidu ja katso myös Love Flows -dokumentti Maailman vaelluskalapäivästä.

Tapahtumien rekisteröinti on osoitteessa www.worldfishmigrationday.com.

Teksti ja lisätietoja

Suomen ympäristökeskus, tutkija Pinja Kasvio, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 050 512 9400

www.worldfishmigrationday.com

Maailman vaelluskalapäivän osallistujan opas (pdf)


Kohderyhmä: