Kosteikot kuntoon EU-rahalla ja yhteistyöllä - Hydrologia-LIFE lähestyy puoliväliä

Uutinen 3.6.2020 klo 12.20
Hydrologia-LIFE_Kauppila_556px.jpg
Vahtisuon vedenpalauttamiskohde toukokuussa 2020. Vettynyt neva sopii jälleen soilla elävien lajien elinympäristöksi ja sitoo ojista valuvat ravinteet ennen niiden pääsyä alapuolisiin vesistöihin © Maija Kauppila, Tapio Oy

Hydrologia-LIFE on kesällä 2017 käynnistynyt ja vuonna 2023 päättyvä Euroopan unionin rahoittama suurhanke, jolla turvataan maamme soiden, purojen ja lintuvesien monimuotoisuutta yli sadalla suojelualueella. Tukimme suo-ojia, kunnostamme puroja ja umpeen kasvavia arvokkaita lintujärviä. Innostamme myös kaikkia mukaan kosteikkoluonnon suojeluun. Hankkeen puolivälin lähestyessä olemme keränneet kunnostusten tueksi tietoa yli 50 suojelualueen lajistosta ja kulttuuriarvoista. Suoluonnon palautuminen on käynnistetty noin 1 000 hehtaarin alalla. Myös lintuvesiä ja puroja on kunnostettu ja kaksi yksityistä suojelualuetta perustettu. Tänä vuonna on tavoitteena ennallistaa noin 2 000 hehtaaria soita sekä kunnostaa 8 km puroja ja 15 ha lampia.

Pitkäaikaista seurantatutkimusta tarvitaan

Suomessa on käytetty jo lähes 30 vuotta suo-ojien tukkimista, jotta saataisiin vesi jälleen pysymään maa- tai metsätaloutta varten kuivatetulla suolla. Hankkeessa jatkamme tiedonkeruuta ennallistettujen ja ennallistettavien kohteiden tilasta ja lajeista. Pitkäaikaisia seurantatutkimuksia tarvitaan, jotta saamme luotettavaa tietoa ennallistamisen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen, vesien laatuun ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Lämpenevä ilmasto haastaa toisaalta jo ennallistajatkin: talvi 2019-2020 oli ennätyksellisen lämmin, eikä Etelä-Suomessa pystytä ennallistamaan kaikkia suunniteltuja soita, koska ojien tukkimista edeltävä puiden korjuu on sula mahdottomuus ilman routaa.

Kosteikot kuntoon - työkaluja riittää!

Purojen kunnostaminen on käynnistetty Pudasjärven seudulla, jossa on kunnostettu puroja menestyksellä jo vuosien ajan. Hankkeessa järjestetyn koulutuksen avulla osaajia on saatu lisää ja kunnostukset käynnistyvät laajemmin myös Etelä-Suomen suojelualueilla. Toisinaan purojen ja soiden vesitalouden palauttamiseen liittyy myös lammen veden pinnan nostaminen alkuperäiselle tasolle. Esimerkiksi Pisan luonnonsuojelualueella Kuopiossa nostetaan lammen vedenpintaa täyttämällä ja patoamalla lammen laskuoja. Vesi ohjataan kuivillaan oleviin entisen laskupuron uoman jäänteisiin ja matalampiin maastonkohtiin.

Uutena keinona soiden ja kosteikkojen kunnostajan työkalupakkiin on tulossa vesien palauttaminen. Esimerkiksi Sonkajärven Vahtisuolla vesi on jo ohjattu ympäröivästä ojaverkostosta suon kuivahtaneeseen keskiosaan. Uuden toimintatavan toivotaan auttavan sekä luontoa että maanomistajia ja alapuolisten vesistöjen käyttäjiä: uudelleen vettynyt suo sekä nappaa ojaverkoston ravinteet ennen alapuolista puroa että sopii jälleen suolajiston, kuten kahlaajien kodiksi. Metsätalousammattilaisten ja maanomistajien koulutukset uuden työkalun käyttämiseksi ovat käynnissä ja vastaanotto on ollut hyvä.

Kaikki mukaan kosteikkoja auttamaan

Hydrologia-LIFEssa on valmisteltu viestintäaineistoja laajalle yleisölle suunnattavaa kampanjaa varten. Verkkosivuiltamme (https://www.metsa.fi/hydrologialife) löydät sekä ajantasaiset tiedot hankkeen etenemisestä että hankkeessa tuotetut aineistot. Pian sinäkin pääset testaamaan taitojasi kosteikkojen kunnostajana Kosteikkopelin avulla! Kerromme niin opettajille, marjastajille ja mökkiläisille kuin metsästäjille ja maanomistajille, kuinka monimuotoinen ja arvokas luonto kosteikoilla on ja mitä se tarjoaa meille kaikille. Kutsumme mukaan purokunnostuksiin ja suoretkille ja annamme vinkkejä toimintaan. Korpiojien tai purojen kunnostus sopii mainiosti myös työhyvinvointitempaukseen. Tämä on huomattu esimerkiksi Nuuksiossa, jossa on järjestetty useita talkoopäiviä paikallisten yritysten henkilöstön kanssa.

Hydrolgia_life
Sonkajärven Vahtisuolla on palautettu vesi ympäröivästä ojaverkostosta suon kuivahtaneeseen keskustaan kahden lyhyen ohjuriojan avulla. © Maarit Similä
 
 

 

Teksti ja lisätietoja:

Projektipäällikkö Tuomas Haapalehto, Metsähallitus, Luontopalvelut, p. 040 353 2480, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi

Hankkeen verkkosivut: https://www.metsa.fi/hydrologialife

Hydrologia life logot_336px
 
 

Kohderyhmä: