Havaitsemaan: Lähteet

Kesällä 2023: Auta selvittämään Kymenlaakson lähteiden tilaa

Tämä sivusto on vielä työn alla! Toistaiseksi on syytä käyttää aiemman kokeilun karttalomaketta havainnointiin, alla oleva sivu on nähtävillä vain kommentointia varten.


Tarvitsemme sinun apuasi lähteiden tilan selvittämiseen. Lähteellä tarkoitetaan kohdetta, jossa pohjavesi purkautuu maaperästä maan pinnalle. Kesän ja syksyn2023 aikana erityisesti Kymenlaaksossa kokeillaan karttaan merkitsemättömien lähteiden etsimistä ja niiden tilan alustavaa arviointia kansalaisten havainnoista.

Klikkaamalla  Havaitsemaan lähteitä! -sivulle pääset paremmin kännykällä maastossa käytettävään versioon alla olevasta ilmoituslomakkeesta:

 


Käytetty havaintoilmoitusten lähetyslomake


 

Ilmoitetut havainnot viimeisimmiltä 1000 päivältä: Onko tällä alueella lähde?

1: On - Lähde löytyi

2: Kuiva - Lähde löytyi, mutta se oli havaintohetkellä kuivunut

3: Ei - Tarkastettavalta alueelta ei löytynyt lähdettä

4: Tiedoksi - Kuvia ja lisätietoja tarkastettavasta alueesta


Kokeilu on osa FEO-hanketta.

Näin voit osallistua ja auttaa

Klikkaamalla linkkiä tai käyttämällä alla olevaa QR-koodia pääset siis suoraan Havaitsemaan lähteitä! -sivulle, josta voi lähettää myös havaintoja, siellä annettujen lyhyiden tai tässä annettujen tarkempien ohjeiden mukaan.

Juuri tällä hetkellä käytössä oleva pääsivu Havaitsemaan -teemalla "Lähteet" on aina osoitteen https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteet.html kautta löydettävissä: Kyseiseltä sivulta uudelleenohjataan aina oikeaan palveluun. Kymenlaakson kesän 2023 kokeiluun pääsee osoitteesta https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteita_kokeilu_2023.html joka ohjaa havaitsijan myös tällä hetkellä käytettävissä olevalle ilmoituslomakkeelle.

  • Karttaan on merkitty lähteitä. Käy tarkastamassa näkyykö paikalla lähteeseen viittaavaa vetistä tai märkää kohtaa vai onko lähde kuivunut tai tuhoutunut.
  • Jos löydät lähteen, lähetä siitä ja sitä ympäröivästä kasvillisuudesta kuvia sekä arviosi lähteen tilasta.
  • Jos löydät uuden lähteen, ilmoita myös siitä. Samasta lähteestä voi tehdä useampia ilmoituksia, varsinkin jos olet eri mieltä aiempien ilmoittajien kanssa vallitsevasta tilanteesta.
Havaitsemaan lähteitä -kokeilun 2023 QR koodi https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteita_kokeilu_2023.html ilmoituslomakkeelle
Tämän QR koodin kautta pääset vuoden 2023 lähde -luontoympäristöjen havaintolomakkeen sivulle © CC-BY4.0 (Syke)
Havaitsemaan: Lähteet QR-koodi avaa verkkosivun https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteet.html
Havaitsemaan: Lähteet - https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteet.html © Creative Commons 0

Vinkkejä

Näet tarkastettavien lähteiden sijainnit  kartalla sinisinä 40 m ympyröinä tai pisteinä näytettävän kartan mittakaavasta riippuen.

Kartan oikeasta yläkulmasta voit vaihtaa taustakartaksi vaikkapa ilmakuvan (MML Ortokuva) tai jonkin muun taustakartan.

Voit tallentaa havainnon, jos kartta on zoomattu niin lähelle, että sijaintikunnan nimi on näkyvissä.

Vapauta kartalta oman sijaintisi kohtaan osoittava risti vasemman alakulman lukkosymbolista. Siirrä sitten tuo ilmoitettavan paikan osoittava risti löydetyn lähteen kohdalle. Risti pysyy jatkuvasti näytetyn kartan keskellä. Kartan vasemmasta yläkulmasta voit siirtyä koko näytön karttatilaan.

Klikkaa kysymyksille annettuja vaihtoehtoja, niin saat valitsemistasi vaihtoehdoista tietoja ja ohjeita. Uusi klikkaus samaan vaihtoehtoon poistaa klikatun vaihtoehdon valinnan.

 

Käyttäjätuki, käyttöoikeudet ja tekniset tiedot

Kartalla näkyvän ilmoitusaineiston lähde, sen tietojen käyttölisenssi ja lomakkeella ilmoitettujen tietojen tallennusaineisto:

feowells_checkwellsinarea_service_code_202105171552518 /  CC4.0-BY SYKE, CitobsDB kansalaishavainnot.fi 

Kartalla esitetään julkaistut ilmoitukset viimeisimmiltä 1000 päivältä, eli muutamien viime vuosien ajalta. Kaikki ilmoitukset kuitenkin säilytetään tallessa niin että tutkijoilla on saatuihin ilmoituksiin pääsy myöhemminkin.

Aineiston käyttöoikeudet ja vastuut, tietosuoja: SYKE CitobsDB käyttöehdot

Ilmoita kerätyssä aineistossa havaitsemistasi virheistä, kysy neuvoa ongelmatilanteissa tai lähetä parannusehdotuksia sähköpostilla osoitteeseen

havaitsemaan -yhteysosähköpostiosoite havaitsemaan@ymparisto.fi

Julkaistu 5.5.2023 klo 15.09, päivitetty 8.6.2023 klo 16.06

Kohderyhmä: