Vesienhoidon suunnittelutyökalun suunnittelu ja toteutus (VESSU-ST)

Hankkeessa päätavoitteena kehittää VESSU-työkalu

VESSU-ST-hankkeen tavoitteena on kehittää ja synkronoida olemassa olevia vesistöihin ja vesienhoitoon liittyviä aineistoja, malleja ja paikkatietotyökaluja ja parantaa niiden saavutettavuutta ja käytettävyyttä. Hankkeessa rakennetaan valtakunnallisesti hyödynnettävissä oleva keskitetty työkalupaketti, vesienhoidon suunnittelutyökalu (VESSU), jonka teknisestä ylläpidosta vastaa Suomen ympäristökeskus. Työkalulla helpotetaan ja nopeutetaan asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden työtä sekä saadaan vesienhoidon suunnittelutyötä täsmennettyä ja yhtenäistettyä ELY-keskusten välillä. Hankkeen ja työkalupaketin keskiössä on Vedenlaadun ja ravinnekuormituksen mallinnus- ja arviointijärjestelmä VEMALA, jonka tuottamaa kuormitustietoa ja skenaarioita käytetään vesien- ja merenhoidon suunnittelussa.

Toteutus koostuu kuudesta työpaketista

Hankkeen toteutustapa on modulaarinen ja suunniteltu toteutus koostuu kuudesta työpaketista. Lopullisen toteutuksen laajuus määräytyy rahoituksen ja hankkeen aikana tehtyjen priorisointien mukaan. Mikäli kaikki suunnitelman työpaketit toteutetaan, lopputuotoksena syntyvä VESSU-työkalu mahdollistaa:

  • vesistön ja sen valumaalueen perustietojen tarkastelun (Vemala, TP2)
  • kuormituksen vähennystarpeen arvioinnin (LLR, TP4)
  • kuormituksen vähentämismahdollisuuksien ja kustannustehokkuuden arvioinnin (sVemala, KUTOVA, TP5)
  • toteutettavan kuormitusvähennyksen (/lisäyksen) vaikutusten arvioinnin vesistön pitoisuuksiin ja ekologiseen tilaan (sVemala/LLR, TP4).
  • suositeltujen toimenpiteiden alueellisen kohdentamismahdollisuuksien tarkastelun (KOTOMA/kosteikot, TP3&6).

 

Vesienhoidon suunnittelutyökalu VESSU. Hankkeen työ koostuu kuudesta työpaketista, joiden linkittymistä toisiinsa on havainnollistettu kuvassa. Vastaavaa sisältöä on kuvattu edeltävän kappaleen tekstissä.
Vesienhoidon suunnittelutyökalu VESSU

Yhteistyö hankkeiden välillä

Hankkeessa tuotettavia aineistoja hyödynnetään vesien ja merenhoidon tietojärjestelmä PISARAssa, jonka kehitys on käynnissä samanaikaisesti VESSU-ST -hankkeen kanssa.

Lisätietoja

Tutkija Maiju Narikka, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi

Hydrologi Markus Huttunen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi

Julkaistu 29.6.2023 klo 15.26, päivitetty 5.4.2024 klo 12.53

Kohderyhmä: