Tapahtumat

Itämeripäivä 2023: Avoimet ovet tutkimusalus Arandalla ja meriluonnon monimuotoisuutta telttakylässä

Tutkimusalus Aranda merellä loppukesän hämärässä yössä. Arandan tutkimuskannen ja sisätilojen valot sekä kauempana merellä olevan toisen aluksen valot loistavat yön hämärässä.
© Kuva: Ilkka Lastumäki

Suomen ympäristökeskus on mukana Itämeripäivän vietossa 31.8.2023. Helsingin Etelärannassa järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus tutustua suomalaisen merentutkimuksen lippulaivaan tutkimusalus Arandaan ja siellä tehtävään työhön. Pakkahuoneenlaiturissa telttakylässä esittelemme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa Itämeren monimuotoisuutta sekä meriluonnon tutkimusta ja tutkimustuloksia.

Merentutkimusalus Arandalla tutkimustyötä ja seurantoja esittelevät Syken lisäksi Ilmatieteen laitos ja Luonnonvarakeskus. Laivalla voit myös tutustua HSY:n jätevesityöpajaan ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen esittelemään meren eliöstöön ja leviin. Aluksella kerrotaan myös 30-vuotiaasta kauppalaivoilla tehtävän Algaline-seurannasta ja Suomen merentutkimuksen infrastruktuurin FINMARin toiminnassa.

Laiturialueella tekemistä ja tietoa kaiken ikäisille tarjoaa viisi telttaa:

Monimuotoinen Itämeri -teltassa pääset kurkistamaan pintaa syvemmälle Itämeren ihmeelliseen luontoon valokuvien välityksellä. Lapset saavat piirtää meren ihmeitä ja luoda oman taidenäyttelyn teltan seinälle. Tule testaamaan, tunnetko Itämeren lajit ja tutustu Helsingin ja Espoon edustan arvokkaisiin meriluontokohteisiin. Astu merialuesuunnittelijan saappaisiin pelin äärellä: Minne sijoittaisit merituulivoimaa, minkä alueen suojelisit?

Merentutkimus-teltassa voit tutkia, mitä meren pohjasta otettu sedimenttinäyte kertoo meren historiasta. Näytillä on myös merenpohjalla esiintyviä saostumia, jotka sisältävät mm. rautaa ja mangaania ja voivat toimia lajien elinympäristöinä. Testaa kasvitietouttasi ja tutki vesikasvi- ja levänäytteitä mikroskoopin alla.

Itämeren korjauspaja -teltassa voit kuulla ja keskustella asiantuntijoiden kanssa erilaisista kunnostusmenetelmistä sekä päästä tutustumaan hanketyönä toteutettaviin kunnostuksiin ja niiden tuloksiin kuvien avulla. Paikalla esittäytyy myös Itämeren avainlaji meriajokas.

    Meriroskat pois! -teltassa voit tutustua yleisiin meriroskiin ja mikromuoveihin sekä niiden lähteisiin ja vaikutuksiin ympäristössä. Pääset myös kurkistamaan mikroskooppiin, miltä mikromuovit näyttävät. Voit vertailla mm. vaatteista, kosmetiikasta ja auton renkaista irtoavia mikromuoveja ja laskea, kuinka monta roskaa löydät merimetson pesästä!

    Vedenalainen maailma -teltassa voit rentoutua hetken aaltojen alla audiovisuaalisen esityksen parissa. Istahda pehmeään rakkohaurutuoliin, kuuntele sukeltajien pulputusta, katsele vedenalaista maailmaa sukeltajan silmin ja anna runojen kuljettaa sinua syvemmälle aaltojen pehmeään syleilyyn.

    Tietoiskuja Itämeren korjauspaja -teltalla:

    • Klo 16:30-17:15 Miina Mäki (John Nurmisen Säätiö) ja Aija Nieminen (Metsähallitus) keskustelevat uudesta meriniittyhankkeesta ja meriajokkaan istutuksen käytännön työstä.
    • Klo 17:30-18:15 Sanna Kuningas (Luonnonvarakeskus) kertoo kalakunnostuksista sekä matalien lahtien ja fladojen merkityksestä kaloille.

    Telttojen tarjonnasta vastaavat Biodiversea Life -hanke ja Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma Velmu.

    Löydät meidät telttakylästä Kauppahallin kupeesta.

    Katso: Tapahtuma-alueen kartta ja toimijat (PDF)

    Tapahtuma on ilmainen. Telttakylään on esteetön pääsy, mutta tutkimusalus Aranda ei ole esteetön.



    Aika 31.8.2023 klo 12.00 - 19.00
       
    Paikka Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, Helsinki
       
    Järjestäjä Suomen ympäristökeskus
       
    Hinta Tapahtuma on ilmainen.

    Julkaistu 24.8.2023 klo 14.39, päivitetty 25.8.2023 klo 17.44

    Kohderyhmä: