Uusi tarkempi valtakunnallinen valuma-aluejako parantaa valuma-alueiden tiedonhallintaa ja käyttöä

Uutinen 13.12.2023 klo 13.57

Uusi valtakunnallinen valuma-aluejako tarjoaa entistä tarkempaa ja ajantasaisempaa valuma-aluetietoa. Yhdessä pienipiirteisemmän valuma-aluerajauksen ja uuden tunnusjärjestelmän myötä valtakunnan kattava valuma-aluejako luo pohjan valuma-alueiden entistä paremmalle tiedonhallinnalle ja monipuolisemmalle käytölle.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) laatima uusi valtakunnallinen valuma-aluejako koostuu viidestä hierarkiatasosta, jotka kattavat uomien ja järvien valuma-alueiden lisäksi myös merialueet. Tarkimmalla tasolla valuma-aluejaossa on yli 40 000 valuma-aluetta.

Valtakunnallinen valuma-aluejako palvelee hyvin laajasti vesivarojen käyttöä ja hoitoa, vesiensuojelua ja vesientutkimusta sekä vesivaroihin liittyvää kansainvälistä ja kansallista raportointia ja tietojärjestelmätyötä. Valtakunnallinen valuma-aluejako on osa Vesistöjen perustietovarantoa.

Kuva luotu Midjoyrney -tekoälymallilla.

Uusi valuma-aluejako on tuotettu mallintamalla

Uudessa valuma-aluejaossa on hyödynnetty Syken laatimaa virtaussuuntamallia, joka perustuu Maanmittauslaitoksen 10 m:n korkeusmalliin. Virtaussuuntamallin virtausreittien tarkkuutta on parannettu kovertamalla siihen uomaverkostoa ja vesialueita sekä yleisten teiden tierummut. Hierarkkisen perustan valtakunnalliselle valuma-aluejaolle luo Syken Ranta10 -rantaviiva-aineiston uomaverkosto ja järvet.

Valuma-aluejako paikkatietoaineistona

Valuma-aluejako on julkaistu avoimena paikkatietoaineistona vuonna 2023. Aineisto on ladattavissa Syken Avoin tieto -palvelusta ja se on käytettävissä myös paikkatietorajapintana.

Uusi valtakunnallinen valuma-aluejako korvaa 1990-luvulla käyttöönotetun valuma-aluejaon. Uuden valuma-aluejaon mukaisen tunnusjärjestelmän päivittäminen ympäristötietojärjestelmiin suunnitellaan ja toteutetaan myöhemmin.

Lisätietoja

Aineistot

  • Latauspaketti (shp):
    https://wwwd3.ymparisto.fi/d3/gis_data/spesific/valumaalueet.zip
  • WMS-katselupalvelut:
    https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/inspire_hy/wms
  • WFS-latauspalvelut:
    https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/inspire_hy/wfs

Kohderyhmä: