Kauppalaivojen Alg@line-meriseuranta tuottaa vuosittain 50 miljoonaa havaintoa Itämereltä

Tiedote 22.4.2013 klo 10.00
 
 
 

.

Kuusi kauppa-alusta seilaa Itämerta ja tuottaa vuosittain reaaliaikaisesti noin 50 miljoonaa havaintoa meren pintavedestä. Tutkijoiden ja varustamojen yhteistyönä syntynyt automaattinen näytteenottojärjestelmä tunnetaan nimellä Alg@line ja se on tänä vuonna tullut toimineeksi 20 vuotta. Mittaustuloksia hyödyntävät niin ympäristöviranomaiset kuin tutkijat ja viime kädessä tulokset hyödyttävät kaikkia merenkulkijoita.

Automaattinen ja reaaliaikainen pintaveden tilan havainnointi alkoi kahdella aluksella suomalaisten ja virolaisten yhteistyönä. Sen jälkeen reittejä ja mitattavia suureita on tullut lisää. Laitteita on nyt yhteensä seitsemällä aluksella ja ne tuottavat ympäri vuoden noin 20 sekunnin välein tietoa Itämeren tilasta. 

”Juha-Markku Leppänen Suomesta ja Mati Kahru Virosta asensivat ensimmäiset seurantalaitteet Helsingin ja Tallinnan väliä kulkevalle Georg Otsille 1991 ja vuonna 1993 Suomen ja Saksan väliä seilaavalle Finnjetille”, toteaa johtava tutkija Seppo Kaitala Suomen ympäristökeskus SYKEstä.

Mittalaittein varustetut laivat ovat tätä nykyä Finnmaid linjalla Helsingistä Travemündeen, TransPaper reitillä Kemistä Göteborgiin, Helsingistä Tukholmaan matkaava Silja Serenade, Suomenlahden rannikkoa seilaava Brahe, Helsingin ja Tallinnan väliä purjehtiva Silja Europa ja Tallinnasta Tukholmaan kyntävä Victoria.

Automatiikka hoitaa mittauksen

”Pystymme lähes reaaliajassa seuraamaan meriveden lämpötilaa, suolaisuutta, klorofylliä, sinileväpigmenttiä, sameutta ja värillistä liuennutta hiiltä. Havainnot tehdään mittalaitteiden läpi virtaavasta vedestä. Uusimpina muuttujina havainnoidaan hiilidioksidin ja metaanin määrää sekä veden happamuutta, jotka liittyvät ilmastonmuutoksen vaikutusten seurantaan”, Kaitala kertoo.

Veden läpivirtaukseen perustuvat automaattiset mittalaitteet sijaitsevat alusten alakannella, noin kuuden metrin syvyydessä meren pinnasta. Mittaustiedot siirtyvät aluksien kannella sijaitsevien satelliittijärjestelmien kautta automaattisesti SYKEn tietojärjestelmiin.

Lisäksi laitteistoon kuuluu automaattisia vedenkerääjiä, jotka kokoavat vuosittain noin 2000 pullollista vettä säännöllisin väliajoin lähempään tarkasteluun. Laboratorioissa vesinäytteistä analysoidaan liuenneet ravinteet nitraatti, fosfaatti ja silikaatti sekä kasviplanktonin koostumus.

SYKEn merikeskus koordinoi Itämeren kauppalaivojen automaattista havaintotoimintaa. Mukana ovat myös tutkimuslaitokset Ruotsista, Virosta ja Saksasta sekä Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ELY sekä Helsingin kaupunki.

Kustannustehokasta havainnointia

”Varustamot eivät peri maksua tutkimustilojen käytöstä, joten jatkuvia kustannuksia ei siltä osin synny. Muuten kustannukset, jotka ovat yhteensä noin 50 000 euroa vuosittain, katetaan pitkälti ulkoisten projektien kautta”, Kaitala toteaa.

”Tämä on erittäin kustannustehokas tapa saada lähes ajantasaista tietoa Itämeren tilanteesta, millään muulla tavalla tähän ei pystyttäisi”, Seppo Kaitala kiittelee.

”Toissa vuonna seurantalaitteisto asennettiin Suomen puolustusvoimain hallinnoimalle monitoimialus Louhelle ja tänä vuonna laitteisto saadaan alukselle, joka kulkee Pietarista Helsingin kautta Espanjan Bilbaohon.”

Tiedolle paljon käyttöä

Seppo Kaitalan mukaan Itämeren ajantasaiset tiedot hyödyttävät viime kädessä kaikkia merellä liikkuvia.

”Tiedot menevät suoraan ympäristöviranomaisille ja tutkijoille. Esimerkiksi lämpötilatietoja käytetään jääpalvelun tiedotuksen apuna ja levähavaintoja kaikille suunnatun levätiedostuksen tausta-aineistona.”

”Tutkijat hyödyntävät mittaustuloksia myös satelliittikuvien tulkinnan tukena ja meren numeeristen mallien apuna. Seurantatietoja käytetään reaaliaikaisessa meriseurannassa ja tiedot julkaistaan reaaliajassa Itämeriportaalissa.”

”Vastaavia automaattisia mittauslaitteita on myös muualla maailman merillä. Briteillä niitä on maailmanlaajuisesti, saksalaisilla myös omansa ja EU:n Jerico-projektissa asiaa pohtii 15 hankekumppania.”

Tällä viikolla Helsinkiin kokoontuu 75 alan asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa jakamaan kokemuksiaan ja pohtimaan kauppalaivoilla tehtävän meriseurannan kehittämistä edelleen.

Algaline-tuloksia julkaistaan:

Projektin sivu:

Lisätietoja

Johtava tutkija, dosentti Seppo Kaitala
SYKEn merikeskus
puh. +358 50 350 6803
etunimi.sukunimi [at] ymparisto.fi

Kartta tiedotusvälineiden käyttöön

Algaline-mittalaittein varustettujen seitsemän aluksen reitit risteilevät Itämerellä.


Aihealue:
Kohderyhmä: