Medborgarnas observationer av vattenpest insamlas i Järviwiki

Pressmeddelande 04-07-2011 kl. 12.00

Vattenpesten.
Foto: Anna Väisänen

I nättjänsten Järviwiki har man startat en kartläggning av vattenpestens utbredning. Vattenpesten är en skadlig främmande växtart, som funnits i Finland redan en lång tid. Medborgarna kan nu sända sina vattenpestobservationer till nättjänsten. I Järviwiki finns basdata om alla våra sjöar som är minst en hektar stora samt färdiga verktyg för användarna att föra in fotografier och egna observationer i nättjänsten.

Vattenpesten (Elodea canadensis) är en undervattensväxt som härstammar från Nordamerika. Arten infördes till Finland som prydnadsväxt år 1884. Vattenpest förekommer nuförtiden i södra och mellersta Finland, men det finns även ett antal separata förekomster i Lappland och nordöstra Österbotten, där arten bildar massbestånd. Vattenpesten utgör en av de fem skadliga främmande arter i insjövatten som ingår den nationella strategin för främmande arter. I Järviwiki finns det även en länk till artens utbredningsuppgifter i Naturhistoriska centralmuseets växtatlas.

Vattenpesten sprider sig effektivt även från små bitar av växten och den kan förorsaka stora förändringar i ekosystem, t.ex. genom att tränga undan andra vattenväxter och genom att förändra vattnets surhet. Igenväxning med massbestånd av vattenpest är till skada för fiske, båtliv och rekreationsbruk i olika slags vatten.

Medborgarenkät om vattenpestens utbredning

För att få nya observationer av vattenpesten har Finlands miljöcentral utarbetat en färdig blankett i Järviwiki och i nättjänsten finns det även råd hur man kan känna igen arten. Vattenpesten är en mörkgrön, ca 30–200 cm lång undervattensväxt som växer i strandvattnet. Tillväxten sker i toppen av skotten och stjälken är rikligt förgrenad. Bladen är något genomskinliga och mjuka och har finsågade kanter. Bladen sitter i kransar, med tre blad per krans. De vita blommorna sträcker sig ovanför vattenytan, men arten blommar dock rätt sällan.

Du kan också överföra bilder, ge en bedömning av beståndets storlek och ange tidpunkten då arten observerades för första gången om du känner till den.

Observationer kan sändas in även per e-post eller genom att ringa forskare Anna Väisänen, tfn 040 158 0173, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

De uppgifter om vattenpestens utbredning vi får av medborgarna är till stor nytta för forskningen kring vattenpesten, så alla observationer – även de av avsaknaden av arten – är värdefulla. Vattenpestforskningen finansieras av Maj och Tor Nesslings stiftelse.

Mer information

Forskare Anna Väisänen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 158 0173


Målgrupp: