Gå till innehållet

Finlands miljöcentral | Suomen ympäristökeskus | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Forskningsfartyget Aranda och forskningsexpeditionerna

 
   

Forskningsfartyget Aranda

Aranda är ett modernt isförstärkt forskningsfartyg. Fartyget planerades för forskning huvudsakligen inom östersjöområdet, men kan i princip sättas in på alla världens hav. Fartyget administreras av Finlands miljöcentral (SYKE).

Mer information

Utvecklingschef Juha Flinkman, Finlands miljöcentral (SYKE), fornamn.efternamn@syke.fi

Specialplanerare Panu Hänninen, Finlands miljöcentral (SYKE), fornamn.efternamn@syke.fi

 

Syresituationen i Finska viken exceptionellt dåligt 14.2.2019
Östersjöns specialegenskaper upprätthåller Finska vikens svaga syreläge, observerades på expeditionen som utfördes med SYKE:s havsforskningsfartyg Aranda. Den låga syrehalten på de djupa bottnarna återspeglas i höga koncentrationer av näringsämnen. Även i Bottenhavets djupaste områden har syreläget försämrats.
Läs mer
Resultaten av Arandas uppföljningsresa berättar: Sommarens alggröt i Östersjön orsakades av det näringsrika vatten som flödade in från centralbassängen 28.9.2018
Forskningsfartyget Arandas första övervakningsresa efter renoveringen var framgångsrik trots de utmanande väderförhållandena och den förkortade restiden. Undersökningsresultaten visar att det salta och syrefattiga vattnet som flutit in ända till östra delarna av Finska viken kan betyda att vi kommer att få en svår situation med blågröna alger även nästa år.
Läs mer
Forskningsfartyget Aranda styr genast ut på en forskningsresa 7.9.2018
Det grundligt renoverade forskningsfartyget Aranda överläts i dag till Finlands miljöcentral. Ombyggnadsarbetet utfördes av Rauma Marine Constructions på företagets varv i Raumo. Aranda styr genast nästa vecka ut på sin första forskningsresa till Östersjön
Läs mer
Publicerad 11.12.2014 kl. 12.00, uppdaterad 8.12.2020 kl. 17.54