Femtonde året av alguppföljning inleds, medborgarnas observationer välkomna

Pressmeddelande 07-06-2012 kl. 12.00

Alguppföljningen sommaren 2012 inleds i dag den 7 juni och pågår ända in i september. Finlands miljöcentral SYKE har följt upp förekomsten av blågrönalger sedan år 1998, så nu börjar det femtonde året av alguppföljningen.

Medborgarna kan även i sommar sända sina algobservationer via internet och smarttelefoner med tjänsterna Järviwiki och Algvakten (Levävahti). De observationer man fått in av allmänheten är viktiga, för de kompletterar myndigheternas algobservationer.

Varje vecka algobservationer från 320 permanenta observationsplatser

Observationerna för den riksomfattande alguppföljningen görs vid 320 permanenta observationsplatser. Observationsplatserna har olika trofigrad, storlek och djup och ligger i insjövattnen, kustområdena och öppna havet runtom i Finland. Observationerna görs av olika myndigheter och utbildade frivilliga observatörer.

Finlands miljöcentral SYKE sköter uppföljningen i samarbete med närings-, trafik- och miljöcentralerna och de kommunala miljömyndigheterna.

På havsområdena följer man algsituationen dessutom med hjälp av forskningsfartyg, automatisk mätningsapparatur ombord på handelsfartyg, Gränsbevakningsväsendets flygobservationer och satellitbilder. Finlands miljöcentral publicerar en riksomfattande algöversikt varje torsdag eftermiddag från mitten av juni till slutet av augusti. Beroende på algsituationen ges algöversikter även i september.

Gamla och nya observationer i Järviwiki

Uppföljningen av blågrönalger genomförs i nättjänsten Järviwiki, på samma sätt som i fjol. Myndigheterna för in sina observationer direkt i Järviwiki, där de syns på kartan över algsituationen med det samma. Även medborgarna kan sända in sina observationer till Järviwiki och upprätta egna observationsplatser. De sakkunniga tar i beaktande medborgarnas observationer när de gör en bedömning av algsituationen.

I Järviwiki har det öppnats ett Algarkiv, där man kan ta en titt på gångna somrars algläge och jämföra olika år sinsemellan. Arkivet omfattar alla observationer som gjorts inom uppföljningen av blågrönalger sedan år 1998.

Finlands miljöcentral grundade nätgemenskapen Järviwiki i fjol. I Järviwiki kan vem som helst skriva om och diskutera sjöarna, havsområdena och vattnen i allmänhet, föra in fotografier och information om evenemang och upprätthålla en egen observationsplats.

Lätt att sända in observationer med Algvakten (Levävahti)

Algvakten togs i bruk i fjol och man fortsätter att utveckla programmet i år. Algvakten är ett program för smarttelefoner med vilket folk kan skicka in sina blågrönalgs- och blåstångsobservationer till myndigheterna. Algvakten kan för tillfället användas i smarttelefoner försedda med programmen Symbian och Android.

I sommar kommer det här systemet att bli lite mer interaktivt än förr. I den nya versionen av Android ser användarna inte endast sina egna utan också andras observationer på en karta och dessutom de tio senaste observationerna.

Då man väl installerat Algvakten i sin telefon kan man sända in observationer lekande lätt med ett par klickningar. Man kan också skicka in fotografier. Observationer som skickats in med smarttelefoner syns också i Järviwiki.

Algvakten fås så länge bara på finska.

Algvakten har vidareutvecklats i år av SYKE, VTT och CLEEN MMEA.

Medborgarnas observationer är viktiga

De observationer som medborgarna skickar in är viktiga, för de kompletterar myndigheternas algobservationer. Medborgarnas observationer kommer till nytta vid informationsspridning, forskning och beslutsfattning. Tack vare observationerna får finländarna tillgång till allt mer information om insjövattnens och havsområdenas tillstånd.

Mer information

Presskonferens material (på finska):

Alguppföljning

Specialforskare Marko Järvinen, SYKEs vattencentrum, 
tel. 0400 148 758, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Järviwiki

Webb-redaktör Matti Lindholm, SYKEs kommunikation,
tel. 0400 148 555, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Levävahti

Specialforskare Jari Silander, SYKEs vattencentrum,
tel. 040 747 3881, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Kommunikation

Aira Saloniemi, SYKEs kommunikation, Östersjö ärenden, fornamn.efternamn@ymparisto.fi, tel. 0400 148 875


Målgrupp: